Vaste activa instellingen

De vaste activa-instellingen gelden voor de hele omgeving en bevatten onder andere de boekingsmethode voor de afschrijvingen op basis van de fiscale methode.

Let op:

Je kunt de instellingen niet meer wijzigen nadat er gejournaliseerd is, met uitzondering van het veld Non-profitinstelling (Controle 'Wet werken aan winst' niet van toepassing). Mocht je de instellingen toch willen wijzigen nadat je gejournaliseerd hebt, dan moet je eerst de journaalposten terugdraaien.

Vaste activa instellingen bepalen:

1. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen administratie.
  2. Ga naar het tabblad: Vaste activa.
  3. Je kunt alleen afschrijven volgens de fiscale methode.
  4. Bepaal of je de journaalposten wilt verdichten per actief of per activagroep.
  5. Selecteer de periodetabel voor de vaste activa.
  6. Vink Non-profitinstelling (Controle 'Wet werken aan winst' niet van toepassing) aan als de organisatie een non-profit instelling is en voor de organisatie de wetgeving 'Werken aan winst' niet van toepassing is. Dit geldt onder andere voor stichtingen. Omdat stichtingen geen belastingplicht voor de Vpb hebben en voor stichtingen bepaalde regels niet gelden bij de fiscale afschrijvingen (stichtingen zijn bijvoorbeeld niet gebonden aan de minimale looptijd van 5 jaar voor overige activa) moet je dit veld aanvinken als de organisatie een non-profit instelling is. Bepaalde controles worden dan niet uitgevoerd bij het aanmaken van activa (bijvoorbeeld de controle voor de minimale looptijd van 5 jaar wordt dan niet uitgevoerd).

Je kunt dit veld niet invullen als je beschikt over een Profit-licentie voor België of de Caribbean.

Let op:

Vink Non-profitinstelling (Controle 'Wet werken aan winst' niet van toepassing) alleen aan als je zeker weet dat de organisatie een non-profit instelling is en daarom niet hoeft te voldoen aan een aantal regels voor de fiscale afschrijving (waaronder bijvoorbeeld de minimum looptijd van 5 jaar voor overige activa).

7. Klik op: OK.

Direct naar

1. Vaste activa inrichten
  2. Locaties inrichten
  3. Autorisatie
  4. Locaties inrichten
  5. Periodetabel Vaste activa
  6. Dagboek toevoegen
  7. Grootboekrekeningen toevoegen
  8. Instellingen vaste activa
  9. Activagroep toevoegen
  10. Boekjaar vaste activa blokkeren