Werkwijze korting instellen

Eigenlijk moet je nooit korting geven! Wil je dit toch doen, dan kan dit op drie manieren: regelkorting, factuurkorting en betalingskorting. Dit onderwerp beschrijft hoe je deze kortingen instelt.

Inhoud

Regelkorting

Een regelkorting pas je toe op het regelbedrag van een verkoopfactuur. Stel dit éénmalig in, zodat je hier bij het toevoegen van verkoopfacturen bijna geen omkijken meer naar hebt.

Let op

Lees voordat je een werkwijze instelt eerst het onderwerp over Instellingen door.

Regelkorting instellen bij administratie:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Verkoopfactuur instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Korting.
  3. Vink Regelkorting aan.

Hiermee activeer je het gebruik van regelkortingen.

4. Vink eventueel Regelkorting toepassen aan.

Doe dit als je op het regelbedrag van de meeste verkoopfacturen een regelkorting wilt toepassen. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

5. Selecteer een Methode bepalen regelkorting

Bepaal hier of je een percentage of bedrag in mindering wilt brengen op het regelbedrag van een verkoopfactuur. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

6. Vul een Percentage of Bedrag in.

Dit ingestelde percentage of bedrag wordt standaard in mindering gebracht op het regelbedrag van een verkoopfactuur. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Regelkorting instellen bij een klant:

Het is mogelijk om bij bepaalde klanten geen of een afwijkende regelkorting toe te passen.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Klanten.
  2. Selecteer de gewenste Klant.
  3. Klik op de inhoudsopgave Instellingen.
  4. Klik op de inhoudsopgave Korting.
  5. Vink eventueel Regelkorting toepassen aan.

Doe dit als je op het regelbedrag van de meeste verkoopfacturen voor deze klant een regelkorting wilt toepassen. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

6. Selecteer een Methode bepalen regelkorting.

Bepaal hier of je een percentage of bedrag in mindering wilt brengen op het regelbedrag van de verkoopfacturen voor deze klant. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

7. Vul een Percentage of Bedrag in.

Dit ingestelde percentage of bedrag wordt standaard in mindering gebracht op het regelbedrag van de verkoopfacturen voor deze klant. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

8. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Factuurkorting

Een regelkorting pas je toe op het factuurbedrag van een verkoopfactuur. Stel dit éénmalig in, zodat je hier bij het toevoegen van verkoopfacturen bijna geen omkijken meer naar hebt.

Let op

Lees voordat je een werkwijze instelt eerst het onderwerp over Instellingen door.

Factuurkorting instellen bij administratie:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Verkoopfactuur instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Korting.
  3. Vink Factuurkorting aan.

Hiermee activeer je het gebruik van factuurkortingen.

4. Vink eventueel Factuurkorting toepassen aan.

Doe dit als je op het regelbedrag van de meeste verkoopfacturen een factuurkorting wilt toepassen. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

5. Selecteer een Methode bepalen factuurkorting

Bepaal hier of je een percentage of bedrag in mindering wilt brengen op het factiuurbedrag van een verkoopfactuur. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

6. Vul een Percentage of Bedrag in.

Dit ingestelde percentage of bedrag wordt standaard in mindering gebracht op het factuurbedrag van een verkoopfactuur. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Factuurkorting instellen bij een klant:

Het is mogelijk om bij bepaalde klanten geen of een afwijkende factuurkorting toe te passen.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Klanten.
  2. Selecteer de gewenste Klant.
  3. Klik op de inhoudsopgave Instellingen.
  4. Klik op de inhoudsopgave Korting.
  5. Vink eventueel Factuurkorting toepassen aan.

Doe dit als je op het factuurbedrag van de meeste verkoopfacturen voor deze klant een factuurkorting wilt toepassen. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

6. Selecteer een Methode bepalen factuurkorting.

Bepaal hier of je een percentage of bedrag in mindering wilt brengen op het factuurbedrag van de verkoopfacturen voor deze klant. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

7. Vul een Percentage of Bedrag in.

Dit ingestelde percentage of bedrag wordt standaard in mindering gebracht op het factuurbedrag van de verkoopfacturen voor deze klant. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

8. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Betalingskorting

Een betalingskorting wordt toegepast op het totaalbedrag inclusief btw van een verkoopfactuur of verkoopjournaalpost. Deze korting geldt wanneer een klant een verkoopfactuur of verkoopjournaalpost binnen de ingestelde vervaltermijn betaalt.

Let op

Lees voordat je een werkwijze instelt eerst het onderwerp over Instellingen door.

Betalingskorting instellen bij administratie:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Betalingskorting instellingen.
  2. Vink Betalingskorting aan.

Hiermee activeer je het gebruik van betalingskortingen.

3. Vink eventueel Betalingskorting toepassen aan.

Doe dit als je op de meeste verkoopfacturen en verkoopjournaalposten een betalingskorting wilt toepassen.

4. Bepaal of je van deze ingestelde waarde wilt kunnen afwijken of dat je deze altijd wilt toepassen.
  5. Vul een Termijn betalingskorting in.

Deze termijn bepaalt binnen hoeveel dagen na de factuurdatum de klant een verkoopfactuur of verkoopjournaalpost moet betalen om gebruik te mogen maken van de betalingskorting.

6. Bepaal of je van deze ingestelde waarde wilt kunnen afwijken of dat je deze altijd wilt toepassen.
  7. Vul een Percentage betalingskorting in.
  8. Bepaal of je van deze ingestelde waarde wilt kunnen afwijken of dat je deze altijd wilt toepassen.
  9. Klik op de inhoudsopgave Teksten e-mail en rapport.
  10. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  11. Open de gewenste Taal.
  12. Klik op Wijzigen (W).
  13. Open Werkwijze verkoopfactuur.
  14. Vul een Tekst over betalingskorting in.

Deze tekst verschijnt onderaan de verkoopfacturen die je verzendt.

Je kunt in deze tekst de volgende variabelen gebruiken:

• {DagenBetalingskorting}
    • {PercentageBetalingskorting}
  15. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Betalingskorting instellen bij een klant:

Doe dit als je bij een bepaalde klant geen of een afwijkende betalingskorting wilt toepassen.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Klanten.
  2. Open de gewenste Klant.
  3. Klik op de inhoudsopgave Instellingen.
  4. Klik op de inhoudsopgave Korting.
  5. Vink Betalingsorting toepassen aan of uit.

Let op

Wanneer je bepaalde velden niet ziet, of niet kunt wijzigen, dan is het volgende het geval:

• Deze functionaliteit is niet geactiveerd.
  • De functionaliteit is geactiveerd, maar Afwijken toestaan staat uit. In dat geval kan je op dit niveau geen afwijkende waarde invullen.

Vul een afwijkende Termijn betalingskorting in.

1. Vul een afwijkend Percentage betalingskorting in.

Deze termijn en dit percentage worden toegepast vanaf de eerste verkoopfactuur of verkoopjournaalpost die je voor deze klant toevoegt.

2. Bepaal of je van deze ingestelde waarde wilt kunnen afwijken of dat je deze altijd wilt toepassen.
  3. Klik op Opslaan (Ctrl+S).