Werkwijze offerte instellen

Voordat je de eerste offerte toevoegt is het belangrijk om je werkwijze voor dit proces in te stellen. Dit maakt het proces veel efficiƫnter, omdat je bij het toevoegen niet meer na hoeft te denken over zaken die altijd of meestal van toepassing zijn.

App_Tour

Voor deze functionaliteit is een rondleiding beschikbaar.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Offerte instellingen.
  2. Vink Offerte aan.
  3. Selecteer eventueel een Geldigheidstermijn.

Doe dit als je dezelfde geldigheidstermijn voor de meeste offertes wilt gebruiken. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

Wanneer je een offerte opstelt voor een prospect, dan geef je vaak aan dat deze voor een bepaalde datum geaccordeerd moet worden. Wij noemen dit de geldigheidstermijn. De datum waarop de prospect de offerte uiterlijk moet accorderen noemen we de vervaldatum. Deze datum is de offertedatum plus de geldigheidstermijn.

Wanneer je gebruik maakt van verschillende geldigheidstermijnen, dan kan je hiervoor gebruik maken van een van de door AFAS meegeleverde geldigheidstermijnen, of zelf een geldigheidstermijn toevoegen.

4. Bepaal of je van deze ingestelde waarde wilt kunnen afwijken of dat je deze altijd wilt toepassen.
  5. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  6. Klik op de inhoudsopgave Teksten e-mail en rapport.
  7. Selecteer de gewenste Taal.
  8. Klik op Wijzigen (W).
  9. Open Werkwijze offerte.
  10. Vul een Onderwerp e-mail in.
  11. Vul een E-mailtekst in.
  12. Vul een Offertetekst in.

Deze tekst komt boven de tabel met aangeboden verkoopproducten op het offerterapport en ook op de portal waar een offerte kan worden geaccordeerd.

13. Vul een Tekst over geldigheidstermijn in.

Deze tekst komt onder de tabel met aangeboden verkoopproducten op het offerterapport.

Bepaal de gewenste opmaak en voeg eventueel velden toe.

Deze teksten worden bij de eerstvolgende offerte toegepast. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

14. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Inhoud

Geldigheidstermijn offerte instellen

Wanneer je een offerte opstelt voor een prospect, dan geef je vaak aan dat deze voor een bepaalde datum geaccordeerd moet worden. Wij noemen dit de geldigheidstermijn. De datum waarop de prospect de offerte uiterlijk moet accorderen noemen we de vervaldatum. Deze datum is de offertedatum plus de geldigheidstermijn.

Wanneer je gebruik maakt van verschillende geldigheidstermijnen, dan kan je hiervoor gebruik maken van een van de door AFAS meegeleverde geldigheidstermijnen, of zelf een geldigheidstermijn toevoegen.

Geldigheidstermijn toevoegen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Geldigheidstermijnen.
  2. Klik op Nieuw (N).
  3. Vul een Omschrijving in.
  4. Open Werkwijze offerte.
  5. Vul een Vervaltermijn in.

Bepaal of je bij het toevoegen van een nieuwe transactie van deze ingestelde waarde wilt kunnen afwijken.

Geldigheidstermijn instellen bij administratie:

1. Open de gewenste Administratie.
  2. Open Verkoop.
  3. Open Werkwijze offerte.
  4. Vul een Tekst over geldigheidstermijn in.

Hierbij kan je gebruik maken van de volgende variabelen:

• {Offertenummer}
    • {Vervaldatum}
    • {Vervaltermijn}
    • {VervaltermijnFactuur}
  5. Selecteer de gewenste Geldigheidstermijn.

Teller offerte instellen

Wanneer je iets nieuws toevoegt, bijvoorbeeld een verkoopfactuur of inkoopfactuur, dan kent SB automatisch een volgnummer toe. Dit volgnummer noemen wij een Teller. Lees dit onderwerp als je deze tellers naar eigen wens wilt instellen.

Het automatisch toevoegen van een volgnummer heeft de volgende voordelen:

• Voorkomen dat nummers dubbel worden gebruikt.
  • Zorgen dat nummers opeenvolgend zijn en geen 'gaten' ontstaan.

Het is mogelijk om de opmaak van dit volgnummer in te stellen met behulp van een teller.

Bij het verwijderen van een factuur loopt de teller door. De volgnummers van de verwijderde facturen worden niet opnieuw gebruikt, omdat SB de facturen niet verwijdert, maar archiveert. Deze blijven dus altijd bewaard.

Opmaak van een teller instellen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Tellers.
  2. Open de teller die hoort bij het betreffende proces. SB kent tellers voor:
    • Beginbalans grootboek
    • Creditfactuur
    • Externe loonverwerking
    • Incassomachtiging
    • Inkoopfactuur
    • Journaalpost
    • Memoriaalboeking
    • Offerte
    • Overlopende post
    • Vaste boeking
    • Verkoopfactuur
    • Verkoopjournaalpost
  3. Open de reeks, waarvan je de opmaak wilt instellen.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om meerdere reeksen toe te voegen.

4. Vul bij Lengte het aantal cijfers in die je wilt gebruiken voor het volgnummer.

De lengte bepaalt het aantal keer dat je een proces kunt vastleggen. Bij een lengte van 4 kan je dit maximaal 9999 keer doen. Wanneer je een jaartal gebruikt in het voorloopteken, dan geldt dit aantal per jaar.

5. Vul bij Voorlooptekens een afkorting en eventueel een jaartal-variabele in die je voor het volgnummer wilt plaatsen.
    • Let op. Dit kan alleen wanneer de betreffende teller nog niet is gebruikt in een tramsactie. Daarna zijn de Voorlooptekens niet meer aanpasbaar.
    • Door gebruik te maken van een afkorting kan je aan de hand van een teller herkennen bij welk proces deze hoort, bijvoorbeeld "VB" voor Vaste boeking en "MB" voor Memoriaalboeking.
    • De jaartal-variabele plaatst het huidige jaartal in de teller. Gebruik [JJJJ], [JJJ], [JJ], of [J] om het aantal cijfers voor het jaartal te bepalen. Het resultaat hiervan is "2020", "020", "20", of "0".
  6. Vul bij Startwaarde het volgnummer in dat je aan het begin van een nieuwe boekjaar wilt gebruiken.

Hiermee kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat een factuur eind januari niet nummer 1 heeft en een klant denkt dat je onderneming slecht draait.

7. Vul bij Afwijkende startwaarde startjaar het eerstvolgende nummer na het laatste factuurnummer van je vorige boekhoudpakket in. Zo kan je ervoor zorgen dat de reeks aan blijft sluiten.
  8. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Voorbeeld

Wanneer je bij de teller Verkoopfactuur Lengte 4, Voorlooptekens "VF[JJJJ]" en Startwaarde "1324" instelt, dan krijgt de eerste verkoopfactuur in boekjaar 2024 factuurnummer "VF20241324".