SB Licentiemodel

SB kent een aantal verschillende licenties. In onderstaande afbeelding staan deze samengevat.

Wil je een totaaloverzicht? Bekijk dan de volledige lijst van functionaliteiten per licentie en rol.

Ondernemen (zelfstandig)

Een ondernemer schaft zelf SB aan en voert de boekhouding ook helemaal zelf. Een accountant kan bijvoorbeeld worden ingeschakeld om op gezette tijden mee te kijken in het kader van een vierogenprincipe.

In dit geval staat de volledige functionaliteit van SB ter beschikking aan de ondernemer, die deze eventueel binnen de organisatie aan verschillende gebruikers kan autoriseren.

Ondernemen (accountant)

Dit is de meest uitgebreide licentie, waarin zowel de Ondernemer als Accountant toegang hebben tot alle functies in een administratie. Een ondernemer schaft SB aan via een accountant en voert de boekhouding zelfstandig. Een accountant heeft toegang tot de administratie en kan wanneer gewenst meekijken.

Boekhouden

In deze licentie voert een accountant de complete boekhouding voor een klant. In dit geval schaft de accountant voor elk van deze klanten een SB Boekhouden-licentie aan. Deze klanten krijgen zelf echter geen toegang tot SB.

Het is aan deze accountant om met deze klant af te spreken hoe en met welke frequentie de stukken aangeleverd worden. Dit wordt ook wel de 'schoenendoosadministratie' genoemd.

2Gether

In deze licentie werkt een accountant samen met een ondernemer aan de boekhouding. De accountant schaft in dit geval voor elk van deze klanten een SB 2Gether-licentie aan.

Een ondernemer krijgt in deze licentie toegang tot die functionaliteiten die belangrijk zijn voor de primaire bedrijfsvoering, zoals offertes en verkoopfacturen. Andere functies zal een ondernemer alleen kunnen bekijken.

Een accountant krijgt naast de functies van de klant toegang tot de volledige functionaliteit en zal de meer boekhoudkundige zaken op zich nemen, zoals inkoopfacturen, vaste activa en aangiften.

Meer informatie over de beschikbare functionaliteiten per licentie.

Inkijklicentie

Deze licentie is toegevoegd in het kader van de bewaarplicht. Een ondernemer kan in deze licentie de gegevens alleen bekijken en geen nieuwe gegevens meer toevoegen. Ook alle koppelingen, zoals bankkoppelingen of het App Center, worden gedeactiveerd.

Meer informatie over het activeren van de inkijklicentie.