Vaste boekingen

Je gebruikt vaste boekingen voor journaalposten (mutaties) die elke periode hetzelfde zijn. Denk bijvoorbeeld aan afschrijvingen (wanneer je hierbij geen gebruik maakt van de subadministratie), huur van een pand of apparatuur. Je legt een vaste boeking eenmalig vast. SB genereert de journaalposten in de door jou gewenste perioden.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Vaste boekingen.
  2. Klik op Nieuw (N).
  3. Vul een Omschrijving in.
  4. Selecteer een Periode vanaf.

SB boekt de journaalpost op de laatste dag van deze periode.

5. Selecteer eventueel een Periode t/m.

Wanneer je dit veld leeg laat wordt de journaalpost iedere periode opnieuw geboekt.

6. Voeg eventueel een Bijlage toe.
  7. Selecteer de gewenste Grootboekrekening.
  8. Vul een bedrag in bij Debet of Credit.

Herhaal dit eventueel voor meerdere grootboekrekeningen.

9. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

SB controleert of de journaalpost in balans is. Het is mogelijk om het opslaan te forceren als dit niet het geval is. De journaalpost kan ik dat geval echter niet worden geboekt.

De eerstvolgende nacht worden de journaalposten voor het huidige boekjaar geboekt.