Uitleg KVK-publicatiestukken
De publicatiestukken zijn documenten die bedrijven en andere rechtspersonen jaarlijks moeten indienen bij de KVK en die vervolgens openbaar beschikbaar worden gesteld. Deze documenten omvatten onder andere een samenvatting van de jaarrekening. Ze bieden inzicht in de financiële en operationele activiteiten van een onderneming. De KVK maakt deze gegevens toegankelijk voor het publiek, zodat belanghebbenden, zoals investeerders, klanten en concurrenten, relevante informatie kunnen raadplegen en evalueren. Het doel is transparantie en wettelijke naleving te bevorderen.
Dit onderwerp geeft uitleg over alle pagina's van de publicatiestukken, onder welke omstandigheden deze pagina's al dan niet zichtbaar zijn en hoe de verschillende bedragen worden berekend. Klap de secties open waarin je geïnteresseerd bent.
Het voorblad bevat een titel en de naam van de organisatie waarvoor de jaarrekening is samengesteld.
- Voor Besloten Vennootschappen en Naamloze Vennootschappen tonen wij in de titel het woord JAARVERSLAG.
- Voor overige rechtsvormen tonen wij het woord JAARRAPPORT.
De inhoudsopgave toont alle secties die opgenomen zijn in de jaarrekening. Welke secties worden getoond is afhankelijk van hoe de jaarrekening in de betreffende administratie is ingesteld. Klik op de secties hieronder voor meer informatie over wanneer deze al dan niet wordt getoond.
Let op!
Omdat de jaarrekening op basis van feedback van onze klanten continu verbeterd wordt hebben wij een onzichtbaar versienummer (wit lettertype) toegevoegd. Dit versienummer staat rechtsonderin de inhoudsopgave. Wil je ons iets laten weten over de jaarrekening? Selecteer dan dit nummer als in onderstaande afbeelding en kopieer dit naar het incident.
Deze sectie geeft inzicht in de financiële positie van een onderneming op de einddatum van een boekjaar. Het bevat informatie over de activa (bezittingen van het bedrijf, zoals kas, voorraden en investeringen), de passiva (financiële verplichtingen, waaronder leningen, crediteuren en belastingen), en het eigen vermogen (het verschil tussen activa en passiva, dat het eigendomsbelang van de eigenaren vertegenwoordigt). Deze balans laat zien hoe de activa zijn gefinancierd, ofwel door schulden of eigen vermogen, en biedt belanghebbenden inzicht in de financiële gezondheid en solvabiliteit van het bedrijf op dat moment.
Sectie tonen/verbergen
Deze sectie wordt altijd getoond.
Voorbeeld van de sectie Balans
Toelichting en grondslagen financiële verslaglegging
Deze sectie geeft informatie over de onderneming waarvoor deze jaarrekening is opgesteld en uitleg over de boekhoudkundige methoden en principes die zijn toegepast bij het opstellen van de financiële overzichten. Dit omvat grondslagen zoals waarderingsmethoden voor activa en passiva, afschrijvingsmethoden en specifieke boekhoudregels. Daarnaast geeft deze sectie informatie over de waardering van verschillende posten, zoals voorraden en afschrijvingspercentages en over belangrijke transacties, financiële risico's, gebeurtenissen na de balansdatum en andere relevante details. Tenslotte vind je hier eventuele Schattingen en de Consolidatievrijstelling.
Deze sectie is van essentieel belang omdat het belanghebbenden in staat stelt om de financiële cijfers in de juiste context te plaatsen, wat cruciaal is voor een nauwkeurige interpretatie van de jaarrekening en het nemen van weloverwogen beslissingen.
Sectie tonen/verbergen:
Deze sectie is voor alle rechtsvormen beschikbaar.
- Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
- Klik op de inhoudsopgave Toelichtingen.
- Klik op de inhoudsopgave Algemeen.
- Vul de gewenste toelichtingen in.
- Klik op de inhoudsopgave Grondslagen.
- Vul de gewenste toelichtingen in.
- Klik op Opslaan (Ctrl+S).
Voorbeeld:
Toelichting op de Vaste activa
Deze sectie is het eerste onderdeel van de Toelichting op de balans en geeft informatie over de langdurige bezittingen van een bedrijf. Dit omvat bijvoorbeeld grond, gebouwen, machines en apparatuur. Het geeft inzicht in de waardering van deze activa, inclusief de gebruikte afschrijvingsmethoden en -percentages. Het kan informatie bevatten over eventuele herwaarderingen, belangrijke investeringen en buitengebruikstellingen. Dit helpt belanghebbenden, zoals investeerders en crediteuren, om de waarde, het gebruik en de financiële impact van vaste activa op een onderneming beter te begrijpen.
Deze sectie is ingedeeld in Immateriële vaste activa, Materiële vaste activa en Financiële vaste activa. Bij materiële vaste activa toont het rapport de informatie uitgesplitst over maximaal zeven activagroepen. Dat blijkt voor onze klanten momenteel voldoende.
Sectie tonen/verbergen:
Deze sectie is voor alle rechtsvormen beschikbaar en wordt getoond wanneer een saldo bestaat op de grootboekrekeningen voor vaste activa in het huidige boekjaar, vorige boekjaar of de beginbalans.
De informatie over de drie typen vaste activa wordt alleen getoond wanneer een saldo op de betreffende grootboekrekeningen bestaat.
- Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
- Klik op de inhoudsopgave Toelichting op de balans.
- Vink Toelichting op de balans toevoegen aan of uit.
- Vul eventueel een Inleidende tekst in.
- Klik op de inhoudsopgave Activa.
- Vul de gewenste toelichtingen in.
De meeste toelichtingen worden al meegeleverd en zullen dus niet vaak hoeven worden aangepast.
Voorbeeld Toelichting op de Vaste activa:
Let op
Tot en met vier activagroepen worden de Materiële vaste activa op deze pagina afgebeeld. Vanaf 5 tot en met 7 activagroepen komen deze op een losse, liggende pagina.
Voorbeeld Toelichting op de Vlottende activa:
Toelichting op de Vlottende activa
Deze sectie is het tweede onderdeel van de Toelichting op de balans en geeft informatie over kortetermijnbezittingen van een onderneming, zoals kas, banktegoeden, voorraden en debiteuren. Deze sectie geeft details over de waardering van deze activa, zoals de methoden voor het vaststellen van voorradenwaarde en de beoordeling van dubieuze debiteuren. Het kan ook informatie bevatten over liquide middelenbeheer en kasstromen. Bovendien kan deze sectie eventuele beperkingen of zekerheden met betrekking tot vlottende activa beschrijven. Deze gedetailleerde informatie helpt belanghebbenden, zoals investeerders en crediteuren, om inzicht te krijgen in de liquiditeit en het beheer van kortetermijnactiva.
Sectie tonen/verbergen
Deze sectie is voor alle rechtsvormen optioneel toe te voegen en wordt getoond wanneer een saldo bestaat op de grootboekrekeningen voor vlottende activa in het huidige boekjaar, vorige boekjaar of de beginbalans.
De informatie over de verschillende vlottende activa wordt alleen getoond wanneer een saldo op de betreffende grootboekrekeningen bestaat.
- Ga naar Jaarrekening rapport instellingen / Toelichting op de balans.
- Vink Toelichting op de balans toevoegen aan of uit.
Voorbeeld van de sectie Toelichting op de Vlottende ativa
Deze sectie is het derde onderdeel van de Toelichting op de balans en geeft informatie over de financiële verplichtingen van een onderneming. Dit omvat details over de aard van de schulden, zoals leningen, crediteuren en belastingen. Deze sectie kan informatie verschaffen over de looptijden van leningen en rentepercentages. Deze gedetailleerde informatie helpt belanghebbenden, zoals investeerders en crediteuren, om inzicht te krijgen in de aard, omvang en het beheer van de financiële verplichtingen van een onderneming.
Sectie tonen/verbergen:
Deze sectie is voor alle rechtsvormen beschikbaar en wordt getoond wanneer een saldo bestaat op de grootboekrekeningen voor passiva in het huidige boekjaar, vorige boekjaar of de beginbalans.
- Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening rapport instellingen
- Klik op de inhoudsopgave Toelichting op de balans.
- Vink Toelichting op de balans toevoegen aan of uit.
- Klik op de inhoudsopgave Passiva.
- Vul de gewenste toelichtingen in.
De meeste toelichtingen worden al meegeleverd en zullen dus niet vaak hoeven worden aangepast.
Voorbeeld:
De verschillende specificaties worden alleen getoond bij bepaalde rechtsvormen:
- Aandelenkapitaal: Besloten Vennootschap, Naamloze Vennootschap.
- Specificatie eigen vermogen: Eenmanszaak.
- Kapitaal vennoten: Vennootschap onder firma, Commanditaire Vennootschap, Maatschap.
- Voor Eenmanszaken wordt de Resultaatbestemming getoond als bij een jaarrekening het veld Resultaatbestemming meenemen in jaarrekening is aangevinkt.