Jaarrekening rapportagejaar voorbereiden

Voordat je een jaarrekening toevoegt moet je bepalen welke secties je wilt meenemen. Daarnaast kan je een aantal gegevens vastleggen die niet het gevolg zijn van bedrijfsprocessen, zoals inkoop en verkoop. Dit gaat om zogenaamde extracomptabele boekingen.

Let op

Deze extracomptabele boekingen hebben betrekking op het rapportagejaar en worden niet per boekjaar opgeslagen.

Pas deze gegevens dus iedere keer aan als je een jaarrekening voor een ander rapportagejaar gaat voorbereiden.

App_Tour

Voor deze functionaliteit is een rondleiding beschikbaar.

Inhoud

Opdrachtbrief

In de opdrachtbrief laat een accountant zien welke activiteiten in het boekjaar voor een ondernemer zijn uitgevoerd.

Sectie tonen/verbergen:

Deze sectie wordt alleen getoond voor jaarrekeningen van administraties die onder het Admin Center van een accountantskantoor vallen.

1. Open de gewenste Administratie.
  2. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  3. Klik op de inhoudsopgave Opdrachtbrief.
  4. Vink Opdrachtbrief toevoegen aan of uit.
  5. Vul een Geadresseerde in.

Deze naam komt in de aanhef van de opdrachtbrief achter het woord "Geachte".

6. Vul eventueel een Laatste alinea in.

Deze tekst wordt toegevoegd na de in het Admin Center ingestelde opdrachtbrief.

7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Tekst opdrachtbrief aanpassen:

1. Open het Admin Center.
  2. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Instellingen.
  3. Vul de gewenste tekst in bij Opdrachtbrief jaarrekening.

Let op

Wij leveren standaard een tekst voor de opdrachtbrief mee waarin bepaalde velden worden gebruikt. Deze velden worden tijdens het toevoegen van een jaarrekening gevuld met de juiste waarden.

Verwijder deze velden niet, want dan is de kans groot dat in de jaarrekening de opdrachtbrief leeg blijft.

Klik hier voor een uitleg per veld

Voorbeeld:

Fiscale positie

De sectie Fiscale positie in een jaarrekening biedt informatie over de belastingverplichtingen en -posities van een bedrijf, waaronder het bedrag aan verschuldigde belastingen, uitgestelde belastingen, belastingvoorzieningen en verrekenbare belastingverliezen. Dit helpt investeerders en belanghebbenden om te begrijpen hoe belastingen de financiële resultaten van het bedrijf beïnvloeden en welke belastingstrategieën worden toegepast.

Sectie tonen/verbergen:

Deze sectie wordt nooit getoond voor administraties met rechtsvorm Eenmanszaak, Vennootschap onder firma en Maatschap.

Voor alle andere rechtsvormen is deze sectie beschikbaar.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening rapport instellingen .
  2. Klik op de inhoudsopgave Fiscale positie.
  3. Vink Specificatie fiscale positie toevoegen aan of uit.
  4. Vul de bedragen en percentages in die voor het rapportagejaar gelden. Velden die je niet invult blijven in de jaarrekening op 0 staan.

Voorbeeld:

Uitleg:

• Resultaat voor belastingen (winst): het totaalsaldo van alle grootboekrekeningen waarbij RGS-code niveau 2 begint met W, maar niet gelijk is aan WBel.
  • Beperkt aftrekbare kosten: de bedragen en percentages die in de velden hierboven zijn ingevuld.
  • Investeringsaftrek: het bedrag en percentage dat in de velden hierboven is ingevuld.
  • Desinvesteringsbijtelling: het bedrag en percentage dat in de velden hierboven is ingevuld.
  • Boetes: eventuele boekingen op grootboekrekening 4290: Verkeersboetes.
  • Fiscaal resultaat: de som van de velden hierboven.
  • Verrekening van verlies: het saldo van de credit- minus debetboekingen op grootboekrekening 0603: Voorziening latente belastingen.
    • Van voorgaande jaren: wanneer de verrekening van verlies kleiner dan € 0,00 is.
    • Voor komende jaren: wanneer de verrekening van verlies groter dan € 0,00 is.
  • Resultaat uit deelnemingen: het totaalsaldo van alle grootboekrekeningen waarbij RGS-code niveau 4 gelijk is aan WRedAirGrp.
  • Belastbaar bedrag: de som van Fiscaal resultaat, Verrekening van verlies en Resultaat uit deelnemingen.
  • Berekening van de verschuldigde vennootschapsbelasting

Ieder jaar publiceert de Belastingdienst de grensbedragen en tarieven voor de vennootschapsbelasting.

• Laag tarief: het deel van het Belastbaar bedrag dat kleiner of gelijk is aan het Grensbedrag, vermenigvuldigd met het lage tarief.
    • Hoog tarief: het deel van het Belastbaar bedrag dat groter is dan het Grensbedrag, vermenigvuldigd met het hoge tarief.
  • Te betalen vennootschapsbelasting: de som van de vennootschapsbelasting laag tarief en hoog tarief.
  • Specificatie van de totale belastingdruk in de winst- en verliesrekening
    • Toegekend aan resultaat: zie Te betalen vennootschapsbelasting.
  • Resultaat voor belastingen: zie Resultaat voor belastingen (winst).
  • Belastingen: het totaalsaldo van alle grootboekrekeningen waarbij RGS-code niveau 2 gelijk is aan WBel.
  • Netto resultaat na belastingen: Resultaat voor belastingen minus Belastingen.

Financiële positie

De sectie Financiële positie in een jaarrekening geeft een momentopname van de financiële gezondheid van een bedrijf. Het bevat informatie over de activa (bezittingen), passiva (schulden en verplichtingen), en het eigen vermogen (eigenaarsbelang). Dit geeft investeerders en belanghebbenden inzicht in de financiële sterkte, solvabiliteit en vermogen om financiële verplichtingen te voldoen van het bedrijf op een bepaald moment. Het is een beknopte samenvatting van wat het bedrijf bezit, verschuldigd is en wat overblijft voor de eigenaren.

Deze sectie vergelijkt de cijfers van het huidige boekjaar met het vorige boekjaar. Is dit het eerste boekjaar waarvoor je met SB een jaarrekening maakt? Dan wordt het huidige boekjaar met de beginbalans vergeleken.

Sectie tonen/verbergen:

Deze sectie is voor alle rechtsvormen beschikbaar.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Financiële positie.
  3. Vink Specificatie financiële positie toevoegen aan of uit.

Voorbeeld:

Uitleg:

• Beschikbaar op korte termijn
    • Liquide middelen: het totaalsaldo van alle grootboekrekeningen waarbij RGS-code niveau 2 gelijk is aan BLim.
    • Kortlopende schulden: het totaalsaldo van alle grootboekrekeningen waarbij RGS-code niveau 2 gelijk is aan BSch.
    • Vorderingen: het totaalsaldo van alle grootboekrekeningen waarbij RGS-code niveau 2 gelijk is aan BVor.
    • Werkkapitaal: de som van de velden hierboven.
  • Beschikbaar op lange termijn
    • Materiële vaste activa: het totaalsaldo van alle grootboekrekeningen waarbij RGS-code niveau 2 gelijk is aan BMva.
    • Immateriële vaste activa: het totaalsaldo van alle grootboekrekeningen waarbij RGS-code niveau 2 gelijk is aan BIva.
    • Vaste activa: de som van de velden hierboven.
  • Te financieren: de som van het Werkkapitaal en de Vaste activa.
  • Financiering: het totaalsaldo van alle grootboekrekeningen waarbij RGS-code niveau 2 gelijk is aan BEiv of BLas.
  • Specificatie werkkapitaal: het verschil tussen het huidige en vorige boekjaar.
    • Toe- of afname liquide middelen
    • Toe of afname kortlopende schulden
    • Toe- of afname vorderingen
    • Toe- of afname werkkapitaal

Grafieken financiële positie

Deze sectie geeft een grafische weergave van de financiële positie in twee taartdiagrammen.

Sectie tonen/verbergen:

Deze sectie is voor alle rechtsvormen beschikbaar.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Grafieken.
  3. Vink Grafieken toevoegen aan of uit.

Voorbeeld:

Bespreking resultaten

Deze sectie toont de winst- en verliesrekening (omzet en kosten) over het huidige en vorige boekjaar (of de beginbalans) in euro's en procenten van de netto omzet of de bedrijfskosten.

Sectie tonen/verbergen

Deze sectie is voor alle rechtsvormen optioneel toe te voegen.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Bespreking van de resultaten.
  3. Vink Bespreking van de resultaten toevoegen aan of uit.

Voorbeeld:

Kengetallen

Deze sectie toont een aantal financiële kengetallen met uitleg en formules.

Sectie tonen/verbergen:

Deze sectie is voor alle rechtsvormen beschikbaar.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Kengetallen.
  3. Vink Kengetallen toevoegen aan of uit.

Voorbeeld:

Toelichtingen: Algemeen en Grondslagen

Deze sectie geeft informatie over de onderneming waarvoor deze jaarrekening is opgesteld en uitleg over de boekhoudkundige methoden en principes die zijn toegepast bij het opstellen van de financiële overzichten. Dit omvat grondslagen zoals waarderingsmethoden voor activa en passiva, afschrijvingsmethoden en specifieke boekhoudregels. Daarnaast geeft deze sectie informatie over de waardering van verschillende posten, zoals voorraden en afschrijvingspercentages en over belangrijke transacties, financiële risico's, gebeurtenissen na de balansdatum en andere relevante details. Tenslotte vind je hier eventuele Schattingen en de Consolidatievrijstelling.

Deze sectie is van essentieel belang omdat het belanghebbenden in staat stelt om de financiële cijfers in de juiste context te plaatsen, wat cruciaal is voor een nauwkeurige interpretatie van de jaarrekening en het nemen van weloverwogen beslissingen.

Sectie tonen/verbergen:

Deze sectie is voor alle rechtsvormen beschikbaar.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Toelichtingen.
  3. Klik op de inhoudsopgave Algemeen.
  4. Vul de gewenste toelichtingen in.
  5. Klik op de inhoudsopgave Grondslagen.
  6. Vul de gewenste toelichtingen in.
  7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Voorbeeld:

Toelichtingen: Activa

Deze sectie is het eerste onderdeel van de Toelichting op de balans en geeft informatie over de langdurige bezittingen van een bedrijf. Dit omvat bijvoorbeeld grond, gebouwen, machines en apparatuur. Het geeft inzicht in de waardering van deze activa, inclusief de gebruikte afschrijvingsmethoden en -percentages. Het kan informatie bevatten over eventuele herwaarderingen, belangrijke investeringen en buitengebruikstellingen. Dit helpt belanghebbenden, zoals investeerders en crediteuren, om de waarde, het gebruik en de financiële impact van vaste activa op een onderneming beter te begrijpen.

Deze sectie is ingedeeld in Immateriële vaste activa, Materiële vaste activa en Financiële vaste activa. Bij materiële vaste activa toont het rapport de informatie uitgesplitst over maximaal zeven activagroepen. Dat blijkt voor onze klanten momenteel voldoende.

Sectie tonen/verbergen:

Deze sectie is voor alle rechtsvormen beschikbaar en wordt getoond wanneer een saldo bestaat op de grootboekrekeningen voor vaste activa in het huidige boekjaar, vorige boekjaar of de beginbalans.

De informatie over de drie typen vaste activa wordt alleen getoond wanneer een saldo op de betreffende grootboekrekeningen bestaat.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Toelichting op de balans.
  3. Vink Toelichting op de balans toevoegen aan of uit.
  4. Vul eventueel een Inleidende tekst in.
  5. Klik op de inhoudsopgave Activa.
  6. Vul de gewenste toelichtingen in.

De meeste toelichtingen worden al meegeleverd en zullen dus niet vaak hoeven worden aangepast.

Voorbeeld Toelichting op de Vaste activa:

Let op

Tot en met vier activagroepen worden de Materiële vaste activa op deze pagina afgebeeld. Vanaf 5 tot en met 7 activagroepen komen deze op een losse, liggende pagina.

Voorbeeld Toelichting op de Vlottende activa:

Toelichtingen: Passiva

Deze sectie is het derde onderdeel van de Toelichting op de balans en geeft informatie over de financiële verplichtingen van een onderneming. Dit omvat details over de aard van de schulden, zoals leningen, crediteuren en belastingen. Deze sectie kan informatie verschaffen over de looptijden van leningen en rentepercentages. Deze gedetailleerde informatie helpt belanghebbenden, zoals investeerders en crediteuren, om inzicht te krijgen in de aard, omvang en het beheer van de financiële verplichtingen van een onderneming.

Sectie tonen/verbergen:

Deze sectie is voor alle rechtsvormen beschikbaar en wordt getoond wanneer een saldo bestaat op de grootboekrekeningen voor passiva in het huidige boekjaar, vorige boekjaar of de beginbalans.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening rapport instellingen
  2. Klik op de inhoudsopgave Toelichting op de balans.
  3. Vink Toelichting op de balans toevoegen aan of uit.
  4. Klik op de inhoudsopgave Passiva.
  5. Vul de gewenste toelichtingen in.

De meeste toelichtingen worden al meegeleverd en zullen dus niet vaak hoeven worden aangepast.

Voorbeeld:

De verschillende specificaties worden alleen getoond bij bepaalde rechtsvormen:

• Aandelenkapitaal: Besloten Vennootschap, Naamloze Vennootschap.
  • Specificatie eigen vermogen: Eenmanszaak.
  • Kapitaal vennoten: Vennootschap onder firma, Commanditaire Vennootschap, Maatschap.
  • Voor Eenmanszaken wordt de Resultaatbestemming getoond als bij een jaarrekening het veld Resultaatbestemming meenemen in jaarrekening is aangevinkt.

Toelichtingen: Resultaat

Deze sectie geeft uitleg over de financiële prestaties van een onderneming gedurende een boekjaar. Het bevat informatie over de opbrengsten uit verkopen, de kosten en uitgaven die zijn gemaakt om die opbrengsten te genereren en de financiële baten en lasten, zoals rente. Hier worden de saldi van de grootboekrekeningen getoond die binnen de betreffende rubrieken vallen.

Sectie tonen/verbergen:

Deze sectie is voor alle rechtsvormen optioneel toe te voegen en wordt getoond wanneer een saldo bestaat op de grootboekrekeningen voor opbrengsten en kosten in het huidige boekjaar, vorige boekjaar of de beginbalans.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening rapport instellingen .
  2. Klik op de inhoudsopgave Toelichting op de resultatenrekening.
  3. Vink Toelichting op de winst- en verliesrekening toevoegen aan of uit.
  4. Vul de gewenste tekst in bij Inleidende tekst.
  5. Klik op de inhoudsopgave Resultaat.
  6. Vul de gewenste toelichtingen in.

De meeste toelichtingen worden al meegeleverd en zullen dus niet vaak hoeven worden aangepast.

Voorbeeld:

Langlopende schulden

Langlopende schulden zijn financiële verplichtingen die een onderneming of persoon heeft met een looptijd langer dan één jaar. Ze worden meestal gebruikt om grote investeringen te financieren, zoals de aankoop van gebouwen, machines, of bedrijfsovernamen. Voorbeelden van langlopende schulden zijn hypotheken, langlopende leningen en obligaties. Ze worden op de balans vermeld onder de passiva, gescheiden van kortlopende schulden.

Langlopende schulden toevoegen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Langlopende schulden.
  3. Klik op Nieuw (N).
  4. Vul een herkenbare Omschrijving in.
  5. Selecteer een Type langlopende schuld.

Als het geen belastingschuld is, selecteer dan Overige langlopende schulden.

6. Vul een bedrag in bij Lang- en kortlopende schuld begin boekjaar.

Dit is het totaalbedrag dat je in het rapportagejaar hebt afgelost en dat je in de komende boekjaren nog moet aflossen.

7. Vul eventueel een bedrag voor een Nieuwe lening huidig boekjaar in.

Gebruik die als je voor deze schuld in het rapportagejaar hebt bijgeleend.

8. Vul de Aflossing huidig boekjaar en Aflossing volgend boekjaar in.
  9. Vul de Rente over de schuld in.
  10. Vul de Resterende looptijd in maanden in.
  11. Vul de Hoofdsom bij aanschaf in.

Dit is het bedrag exclusief btw als je btw-plichtig bent en het bedrag inclusief btw als je bent vrijgesteld.

12. Vul de Langlopende schuld einde boekjaar in.

Dit is de Lang- en kortlopende schuld begin boekjaar + Nieuwe lening huidig boekjaar - Aflossing huidig boekjaar.

13. De Kortlopende schuld einde boekjaar wordt automatisch uitgerekend.

Dit is de Totale schuld einde boekjaar - Langlopende schuld einde boekjaar.

14. Vul het Leningdeel met looptijd > 5 jaar in.
  15. Vul eventueel een Toelichting in.

Deze verschijnt ook in de jaarrekening.

16. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  17. Herhaal dit voor alle langlopende schulden.

Voorbeeld:

De langlopende schulden worden in de jaarrekening getoond in de sectie Toelichting op de Balans - Passiva.

Langlopende vorderingen

Langlopende vorderingen zijn posten op de balans van een jaarrekening die aangeven welke bedragen een onderneming nog te ontvangen heeft, maar die pas na een periode van één jaar of langer zullen worden geïnd. Deze vorderingen kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit leningen die het bedrijf heeft verstrekt, verkooptransacties op lange termijn, of andere contracten waarbij betaling over meerdere jaren is afgesproken. Ze geven inzicht in toekomstige kasstromen en de financiële positie van een onderneming op langere termijn.

Langlopende vordering toevoegen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Langlopende vorderingen.
  3. Klik op Nieuw (N).
  4. Vul een herkenbare Omschrijving in.
  5. Vul een bedrag in bij Lang- en kortlopende vordering begin boekjaar.

Dit is het totaalbedrag dat je in het rapportagejaar hebt verstrekt en dat in de komende boekjaren nog moet worden aflost.

6. Vul eventueel een bedrag voor een Nieuwe vordering huidig boekjaar in.

Gebruik die als je voor deze vordering in het rapportagejaar een extra bedrag hebt verstrekt.

7. Vul de Aflossing huidig boekjaar en Aflossing volgend boekjaar in.
  8. Vul de Rente over de vordering in.
  9. Vul de Resterende looptijd in maanden in.
  10. Vul de Hoofdsom bij verstrekking in.

Dit is het bedrag exclusief btw als je btw-plichtig bent en het bedrag inclusief btw als je bent vrijgesteld.

11. Vul de Langlopende vordering einde boekjaar in.

Dit is de Lang- en kortlopende vordering begin boekjaar + Nieuwe verstrekking huidig boekjaar - Aflossing huidig boekjaar.

12. De Kortlopende vordering einde boekjaar wordt automatisch uitgerekend.

Dit is de Totale vordering einde boekjaar - Langlopende vordering einde boekjaar.

13. Vul het Vordering met looptijd > 5 jaar in.
  14. Vul eventueel een Toelichting in.

Deze verschijnt ook in de jaarrekening.

15. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  16. Herhaal dit voor alle langlopende vorderingen.

Voorbeeld:

De langlopende vorderingen worden in de jaarrekening getoond in de sectie Toelichting op de Balans - Activa.

Niet uit de balans blijkende rechten

Niet uit de balans blijkende rechten zijn rechten of aanspraken die een onderneming heeft, maar die niet direct zichtbaar zijn op de balans van de jaarrekening. Dit komt omdat ze niet voldoen aan de criteria om als activa te worden opgenomen, vaak omdat ze onzeker of moeilijk in te schatten zijn. Voorbeelden kunnen zijn:

• Operationele leasecontracten: Als een bedrijf een operationele lease heeft, wordt het gehuurde object meestal niet op de balans vermeld, maar het recht om het object te gebruiken wel.
  • Optierechten: Een bedrijf kan bijvoorbeeld het recht hebben om aandelen te kopen tegen een vaste prijs, wat een potentieel waardevol recht is dat niet op de balans staat.
  • Voorwaardelijke vorderingen: Dit zijn rechten die alleen zullen gelden onder bepaalde voorwaarden, zoals een rechtszaak die het bedrijf mogelijk wint.

Deze rechten worden vaak vermeld in de toelichtingen bij de jaarrekening, omdat ze belangrijk zijn voor een goed begrip van de financiële positie van het bedrijf, ondanks dat ze niet in de balans zelf voorkomen.

Niet uit de balans blijkend recht toevoegen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Niet uit de balans blijkende rechten.
  3. Klik op Nieuw (N).
  4. Vul een herkenbare Omschrijving in.
  5. Vul een Begindatum en Einddatum in.
  6. Vul een bedrag in bij Recht.
  7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  8. Herhaal dit voor alle niet uit de balans blijkende rechten.

Voorbeeld:

De niet uit de balans blijkende rechten worden in de jaarrekening getoond in de sectie Toelichting op de Balans - Passiva.

Niet uit de balans blijkende verplichtingen

Niet uit de balans blijkende verplichtingen verwijzen naar verplichtingen of risico's die een onderneming heeft, maar die niet rechtstreeks op de balans worden vermeld omdat ze niet voldoen aan de criteria voor opname als passiva. Dit betekent dat ze vaak onzeker, voorwaardelijk, of moeilijk nauwkeurig te kwantificeren zijn. Voorbeelden van dergelijke verplichtingen zijn:

• Garantieverplichtingen: Als een bedrijf garanties geeft op producten, kan het verantwoordelijk zijn voor toekomstige reparaties of vervangingen. Deze verplichting is vaak niet direct zichtbaar op de balans, maar kan wel aanzienlijke toekomstige kosten met zich meebrengen.
  • Huurovereenkomsten: Bij operationele leasecontracten, waarbij de activa niet op de balans staan, heeft het bedrijf de verplichting om toekomstige huurbetalingen te doen. Deze verplichting kan aanzienlijk zijn, maar wordt vaak alleen in de toelichting genoemd.
  • Rechtszaken: Als een bedrijf betrokken is bij een lopende rechtszaak, kunnen er mogelijke toekomstige verplichtingen zijn als de zaak verloren wordt. Totdat de uitkomst duidelijk is, worden deze verplichtingen vaak alleen in de toelichting vermeld.
  • Milieuverplichtingen: Een bedrijf kan verplichtingen hebben met betrekking tot milieusaneringen of andere toekomstige kosten die voortvloeien uit milieuverantwoordelijkheden.

Deze verplichtingen worden vaak toegelicht in de jaarrekening om belanghebbenden een vollediger beeld te geven van de risico's en verplichtingen van het bedrijf.

Niet uit de balans blijkende verplichting toevoegen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Niet uit de balans blijkende verplichtingen.
  3. Klik op Nieuw (N).
  4. Vul een herkenbare Omschrijving in.
  5. Vul een Begindatum en Einddatum in.
  6. Vul een bedrag in bij Verplichting.
  7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  8. Herhaal dit voor alle niet uit de balans blijkende verplichtingen.

Voorbeeld:

De niet uit de balans blijkende verplichtingen worden in de jaarrekening getoond in de sectie Toelichting op de Balans - Passiva.

Aandelen

De aandelen worden in de jaarrekening getoond in de sectie Toelichting op de Balans - Passiva.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Soorten aandelen.
  3. Klik op Nieuw (N).
  4. Vul een herkenbare Omschrijving in.
  5. Selecteer een Soort aandeel.

Wij ondersteunen de volgende soorten aandeel.

• Gewone aandelen
    • Preferente aandelen
    • Prioriteitsaandelen
    • Stemrechtloze aandelen
    • Winstrechtloze aandelen
    • Cumulatief preferente aandelen
  6. Vul het Aantal op einddatum in.

Dit is het totaal aantal geplaatste aandelen (ook niet volgestorte) op de einddatum van het rapportagejaar.

7. Vul de Nominale waarde in.

Dit is de waarde waarvoor één aandeel oorspronkelijk uitgegeven is.

8. Vul het Aantal geplaatst en volgestort op begindatum boekjaar en Aantal geplaatst en volgestort gedurende boekjaar in.

De aantal Geplaatst en volgestort op einddatum en de Waarde van de plaatsing en storting worden op basis hiervan uitgerekend.

9. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  10. Herhaal dit voor alle uitgegeven aandelen.

Directieleden

Voeg directieleden toe om te tonen in de ondertekening van een jaarrekening.

Directielid toevoegen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Directieleden.
  3. Klik op Nieuw (N).
  4. Selecteer Persoon of Organisatie bij Type.

Het is mogelijk om namens een organisatie te ondertekenen.

5. Vul een Naam in.
  6. Selecteer een Soort bestuurder of commissaris.
  7. Vul een Vertegenwoordiger in bij een Organisatie.

De ondertekening wordt bijvoorbeeld Merel Vogelzang namens Vogelbescherming.

8. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  9. Herhaal voor alle directieleden.

Voorbeeld:

De ondertekening door de directieleden wordt getoond in de sectie Overige gegevens.

Medewerkers

Hier vul je in of de accountant van deze onderneming de loonadministratie voert en hoeveel medewerkers in het rapportagejaar gemiddeld in dienst waren.

Medewerkers invullen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Medewerkers.
  3. Vink eventueel Accountant voert de loonadministratie aan.

Hierdoor wordt een tekst over de loonadministratie getoond in de opdrachtbrief.

4. Vul het Gemiddeld aantal medewerkers in.

Dit aantal wordt wordt getoond in de opdrachtbrief. Vul je hier niets in, dan zal in de opdrachtbrief "geen medewerkers" staan.

5. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Voorbeeld:

Overige gegevens

In deze sectie tonen wij een vaste tekst voor het bestuursverslag en eventueel het deskundigenonderzoek. De laatste tekst is gebaseerd op de richtlijnen van de gekozen branchevereniging. Ook tonen wij hier of een samenstellingsverklaring is afgegeven en of de jaarrekening is vastgesteld, inclusief datum en locatie. Tenslotte wordt de resultaatbestemming hier vermeld als gekozen wordt om een jaarrekening na resultaatbestemming te maken.

Sectie tonen/verbergen:

Deze sectie wordt alleen getoond bij administraties met rechtsvorm Besloten Vennootschap en Naamloze Vennootschap.

Het onderdeel Deskundigenonderzoek wordt getoond bij alle administraties die niet onder een accountant vallen.

Bij administraties die wel onder een accountant (Admin Center) vallen wordt dit onderdeel optioneel getoond.

1. Open het Admin Center.
  2. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Instellingen.
  3. Selecteer een Branchevereniging.
  4. Open de gewenste Administratie.
  5. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  6. Klik op de inhoudsopgave Overige gegevens.
  7. Wijzig eventueel de tekst voor Bestuursverslag of Deskundigenonderzoek.
  8. Klik op Opslaan (Ctrl+S).