Werkwijze bijzondere btw-regelingen inkoop instellen

Soms is er sprake van een bijzondere btw-situatie, bijvoorbeeld buitenlandse btw, of niet volledig terug te vorderen btw. Dit onderwerp beschrijft hoe je dit instelt.

Inhoud

Werkwijze niet volledig terug te vorderen btw instellen

In bepaalde sectoren zoals de gezondheidszorg en het onderwijs werkt de btw anders dan in het bedrijfsleven. In een ziekenhuis geldt bijvoorbeeld dat de verpleegafdelingen vrijgesteld zijn van btw. Anders afdelingen, zoals de kantine, hebben deze vrijstelling niet. In dit geval kan je een inkoopfactuur ontvangen met zowel vrijgestelde als belaste kosten. Met de Belastingdienst wordt dan overlegd voor hoeveel procent je wel btw mag terugvorderen. Dit is een percentage over het totaal.

Andere termen die hiervoor worden gebruikt zijn: pro rata vrijgesteld of niet-terugvorderbare btw.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar naar Crediteuren.
  2. Open de gewenste Crediteur.
  3. Klik op de inhoudsopgave Instellingen.
  4. Klik op de inhoudsopgave Btw.
  5. Vink Btw niet volledig terug te vorderen aan.
  6. Vul eventueel een Percentage terug te vorderen btw in.

Doe dit als je dit percentage op de meeste inkoopfacturen van deze crediteur wilt gebruiken.

7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Dit ingestelde percentage wordt bij het boeken van de eerstvolgende inkoopfactuur van deze crediteur automatisch ingevuld. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

Btw voor buitenlandse crediteuren instellen

Als u zaken doet met crediteuren in het buitenland dan moet je afhankelijk van de situatie de btw op een andere manier instellen en afhandelen. Dit onderwerp geeft een overzicht.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Crediteuren.
  2. Selecteer de gewenste Crediteur.
  3. Klik op de inhoudsopgave Instellingen.
  4. Klik op de inhoudsopgave Btw.
  5. Vink Afwijkende btw-regeling toepassen aan.
  6. Selecteer een Afwijkende btw-regeling.
    • Binnenlandse btw-berekening bij buitenlandse crediteur: gebruik deze waarde bij crediteuren met een buitenlands adres, waarvan de inkoopfacturen afkomstig zijn van een Nederlandse vestigingsadres. Vul bij deze crediteur het Nederlandse btw-nummer in.
    • Buitenlandse btw-berekening: gebruik deze waarde voor crediteuren waarbij je in de buitenlandse vestiging iets hebt ingekocht (balie-inkoop). Je hebt bij deze crediteur immers de buitenlandse btw betaald.