Herzieningsformule (België) (Bouw)

In de periode tussen de offerte en de uiteindelijke uitvoering van een opdracht kunnen de lonen en sociale lasten, de prijzen van materialen, grondstoffen en producten wijzigen. Om met deze schommelingen rekening te houden bepaalt de opdrachtgever (veelal de overheid) een herzieningsformule.

In Profit kun je nu op het moment van facturatie de prijzen uit de vorderingsstaat (meetstaat) herzien op basis van de herzieningsformule.

Let op:

Deze functionaliteit is alleen van toepassing bij een Belgische licentie met de activering Bouw.

Inhoud

Index vóór 2023 Prijsherzieningsformule

In dit artikel is gave nieuwe functionaliteit verwerkt die is uitgeleverd met een patch op Profit 1.

Bij de prijsherzieningsformules is nu het veld i/I (Overgangsperiode) beschikbaar. Dit veld moet je invullen als index voor alle projecten met een begindatum vóór 1 januari 2023.

Dit geldt alleen voor de Bouw als je de België activering gebruikt.

Inrichting:

1. Voeg het veld i/I (Overgangsperiode) toe aan de boekingslay-out Prijsherzieningsformule.
  2. Doorloop de Prijsherzieningsformules.
  3. Stel Projecten met een begindatum vóór 1 januari 2023 in voor het nieuwe veld.

Componenten toevoegen aan de vrije tabel

Je moet de componenten van de prijsherzieningsformule toevoegen om ze te kunnen gebruiken in de boekingslay-out Index Prijsherziening. Standaard bevat Profit het component Lonen. Voeg bijvoorbeeld sociale lasten, materialen of producten toe.

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Vrije tabel.
  2. Open de eigenschappen van de tabel: Componenten prijsherziening.
  3. Klik op: Nieuw.
  4. Voeg een omschrijving en een code toe.
  5. Klik op: Voltooien.

Boekingslay-out aanpassen

Voeg de componenten die je hebt toegevoegd, toe aan de boekingslay-out Index prijsherzieningsregels aan.

Pas ook de boekingslay-outs Prijsherzieningsformule (voor het maken van formules per project) en de vorderingsstaat (Meetstaat - velden Prijsherziening en Prijsherzieningsformule) aan.

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  2. Maak een kopie van de boekingslay-out Index prijsherzieningsregels (Profit).
  3. Ga naar het tabblad: Regel.
  4. Klik op Regel velden.
  5. Sleep de componenten in de regel indeling, die je hebt aangemaakt in de vrije tabel.

Voeg tenminste één component toe om de boekingslay-out te gebruiken.

6. Klik op: Opslaan en sluiten.

Periodetabel instellen

Je stelt de periodetabel in.

1. Ga naar: Projecten / Beheer / Instellingen / Project.
  2. Ga naar het tabblad: Bouw.
  3. Selecteer bij Periodetabel prijsherziening een tabel.

Bijvoorbeeld Maand projecten.

4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Index prijsherziening onderhouden

Je voegt per periode een indexwaarde in voor de componenten.

1. Ga naar: Projecten / Beheer / Inrichting / Index prijsherziening.
  2. Klik op de actie: Onderhouden.
  3. Vul het jaar of laat het jaar leeg. Laat je het jaar leeg dan toont Profit alle index prijsherzieningsregels.
  4. Klik op: Selecteren.

In het overzicht zie je de index-cijfers van de componenten per periode.

5. Klik op: Nieuw.
  6. Voeg de prijsherzieningsregels toe.
  7. Klik op: Opslaan en sluiten.

Prijsherzieningsformule toevoegen in project

Per project stel je de formule(s) in voor de prijsherziening.

1. Ga naar: Projecten / Project / Project.
  2. Open de eigenschappen van een project.
  3. Ga naar het tabblad: Prijsherziening.

Hier voeg je nieuwe prijsherzieningsformules toe. Er zijn meerdere prijsherzieningsformules per project mogelijk.

4. Klik op: Nieuw.

5. Vul een unieke omschrijving in voor de formule.
  6. Voeg regels toe waarin je de parameters van de formule koppelt aan de componenten. De parameters in de formule zijn bijvoorbeeld A, B1 en C. Als je meer componenten hebt dan voeg je meer Bx regels toe.
    • Selecteer de parameter.
    • Vul het Wegingscoëfficient per regel. De som van de wegingscoëfficiënten moet 1 zijn. Dit zie je onderaan bij Totaal wegingscoëfficient.
    • Vul de Index aanvang in.

De omschrijving wordt gevuld op basis van het component.

7. Klik op: Opslaan en sluiten.

Boekingslay-out Meetstaat raadplegen

1. Ga naar: Projecten / Voorcalculatie / Meetstaat.
  2. Klik op: Nieuw. Of open de eigenschappen van de meetstaat.
  3. Prijsherziening en toegepaste prijsherzieningsformule zijn hieraan toegevoegd.

Staat het vinkje voor Prijsherziening aan, dan is een prijsherzieningsformule verplicht.

4. Klik op: Voltooien.

Raadplegen factuurvoorstel

1. Ga naar: Projecten / Voorcalculatie / Meetstaat.
  2. Klik op de actie: Aanmaken factuurvoorstel.

Het bedrag prijsherziening en de factor prijsherzieningsformule zijn toegepast op de prijs per eenheid.

Onder in op het tabblad Totalen toont Profit het Totaalbedrag prijsherziening. Dit is het resultaat van alle projecten bij elkaar opgeteld.

3. Klik op: Voltooien.

Direct naar

1. Meetstaat met factuurvoorstel maken (Bouw)