Generatiepact

Deze regeling gebruik je voor verschillende varianten van een generatiepact / seniorenregeling / vitaliteitsregeling. Een veel voorkomende variant is bijvoorbeeld: 80-90-100 (80% werken, 90% betalen en 100% pensioenopbouw). Ook andere varianten zoals bijvoorbeeld 80-85-100 kan je toepassen met deze regeling.

Wanneer sprake is van een generatiepact, seniorenregeling, vitaliteitsregeling?

Wanneer sprake is van een generatiepact, seniorenregeling, vitaliteitsregeling? Bijvoorbeeld 60% werken tegen 80% salaris en 100% pensioenopbouw, welke contracturen moeten dan worden aangeleverd? Als sprake is van een 40-urige fulltime werkweek, moeten dan 60% van 40 = 24 uren worden aangeleverd, 80% van 40 = 32 uren of nog steeds 40 uren?

Een Heffingsspecialist Loonheffingen van de Belastingdienst heeft recent een uitspraak gedaan n.a.v. een vraag van een klant van AFAS. AFAS heeft dit voorgelegd aan de Belastingdienst. De reden van de vraag is, dat bepaald moet worden of voor medewerkers die aan een dergelijke regeling deelnemen wel of niet sprake is van een herzieningssituatie voor de AWf-premie. Tot op heden wordt het rooster van de medewerker vaak verlaagd naar 24 uur per week in deze voorbeeldsituatie, waardoor ook de contracturen worden verlaagd naar 24. De verloonde uren worden berekend op basis van 80%, waardoor een herzieningssituatie (i.v.m. overschrijding 30% meer verloonde uren dan contracturen) kan ontstaan. De vraag is nu dus of dit terecht is of niet en wat de achterliggende wetgeving daarvoor is.

De Belastingdienst zegt hierover:

In de rubriek contracturen per week geef je het aantal uren op dat je vast bent overeengekomen met de medewerker.

Een demotieregeling biedt medewerkers met zicht op het einde van hun loopbaan de mogelijkheid om korter te gaan werken als zij een deel van hun oorspronkelijke loon inleveren. Demotieregelingen heten in de praktijk ook seniorenregelingen, generatieregelingen en vitaliteitsregelingen.

Wanneer de medewerker gebruikt maakt van een demotieregeling, kan dat van invloed zijn op het aantal vaste contracturen per week. In de praktijk zijn er verschillende variaties waarop een demotieregeling wordt vormgegeven.

In de cao of arbeidsovereenkomst staat op welke wijze de demotieregeling is vormgegeven en wat de gevolgen zijn voor het aantal vaste contracturen per week.

Ter illustratie 2 voorbeelden van een demotieregeling die is overeengekomen waarbij de medewerker 60% blijft doorwerken, 80% wordt betaald en 100% pensioen opbouwt:

  1. Er zijn cao's waarbij de arbeidsduur van de arbeidsovereenkomst daalt naar 60%.In dat geval zijn de contracturen per week conform de aangepaste arbeidsovereenkomst 60% van het oorspronkelijk aantal vaste contracturen per week.
  2. Er zijn cao's waarbij de arbeidsduur in de arbeidsovereenkomst niet wordt aangepast. De medewerker wordt dan vrijgesteld van werk voor een deel van de arbeidsduur. Dat kan op meerdere manier. Voorbeelden zijn:
    • In de regeling is sprake van 20% doorbetaald verlof en 20% onbetaald verlof.
    • In de regeling is sprake van 40% doorbetaald verlof, dat voor de helft wordt doorbetaald.

In de situaties genoemd onder 2 zijn de contracturen per week conform de arbeidsovereenkomst gelijk gebleven aan de periode voor ingang van de demotieregeling.

De tekst in de arbeidsovereenkomst bepaalt wat in de nieuwe situatie de vast overeengekomen contracturen zijn en deze pas je toe in de rubriek vaste contracturen per week.

In de memo verloonde uren van de Belastingdienst vind je in paragraaf 16 Demontieregelingen ook 2 varianten met wel/geen contracturenaanpassing.

Regeling toepassen

Let op

Deze regeling is toegevoegd voor alle Profit CAO’s waarin zelf nog geen generatiepact is beschreven. Er wordt daarom geen rekening gehouden met pensioen. Als je deze regeling toepast, dien je dus zelf te zorgen voor een juiste berekening van het pensioen.

Doorloop de volgende stappen om de regeling toe te passen:

  1. Het rooster van de medewerker moet worden verlaagd naar het aantal uren dat de medewerker gaat werken.
  2. Op looncomponent 100.000.243 ‘Uren generatiepact’ moet het aantal uren per week voor het generatiepact worden geboekt. Dit zijn de uren die op het rooster in mindering zijn gebracht.
  3. Afhankelijk van de variant vul je parameter ‘Percentage’ van looncomponent 100.000.083 ‘Aanvulling salaris ivm generatiepact’. Deze staat standaard op 50% om zo van de uren die minder gewerkt worden 50% door te betalen. De uren worden ook op de juiste wijze meegenomen in de loonaangifte als verloonde uren.
  4. Standaard worden de vakantietoeslag en eindejaarsuitkering ook berekend over de aanvulling op het salaris (tegen 90% bij een 80-90-100 variant). Wil je dit niet, dan dien je de grondslagintelling van looncomponent 100.001.083 ‘Aanvulling salaris ivm generatiepact’ aan te passen. Daarnaast zet je parameter ‘Berekenen’ van looncomponent 100.009.574 ‘Correctie parttime percentage ivm generatiepact’ op ‘Nee’ voor een juiste berekening van het minimum voor vakantietoeslag en eindejaarsuitkering.

Rekenvoorbeeld 80-90-100:

Er wordt 20% minder gewerkt en 10% minder betaald. Het toegepaste percentage voor de berekening is dus 10/20=50%.

De medewerker werkt normaal gesproken 40 uur per week voor een salaris van € 2500. Door dit generatiepact gaat de medewerker 32 uur per week werken. Dit wordt op het rooster aangepast, waardoor het salaris van de medewerker € 2000 wordt.

Doordat er 8 uur wordt geboekt, berekent Profit een aanvulling hierover van 50%. Er wordt een aanvulling berekend van € 250 waardoor de medewerker € 2250 krijgt uitbetaald.

De verloonde uren die Profit berekent voor de loonaangifte zijn 32 + (8 * 50%) = 36 per week.

Rekenvoorbeeld 80-85-100:

Er wordt 20% minder gewerkt en 15% minder betaald. Het toegepaste percentage voor de berekening is dus 15/20=25%.

De medewerker werkt normaal gesproken 40 uur per week voor een salaris van € 2500. Door dit generatiepact gaat de medewerker 32 uur per week werken. Dit wordt op het rooster aangepast, waardoor het salaris van de medewerker € 2000 wordt.

Doordat er 8 uur wordt geboekt, berekent Profit een aanvulling hierover van 25%. Er wordt een aanvulling berekend van € 125 waardoor de medewerker € 2125 krijgt uitbetaald.

De verloonde uren die Profit berekent voor de loonaangifte zijn 32 + (8 * 25%) = 34 per week.

In deze looncomponent kun je de uren voor het generatiepact in uren per week opgeven. Deze uren worden omgerekend naar periode uren.

Looncomponenten behorend bij deze regeling

  • 100.000.243 ‘Uren generatiepact’
  • 100.001.083 ‘Aanvulling salaris ivm generatiepact’
  • 100.009.573 ‘Uren generatiepact tbv loonaangifte’
  • 100.009.574 ‘Correctie parttime percentage ivm generatiepact’

Dit betreft de looncomponenten in de Basis CAO. In de branchespecifieke Profit CAO's zijn hiervoor verschillende looncomponenten beschikbaar. Zoek in de cao op het tabblad Looncomponent bijvoorbeeld op 'generatiepact' of '80;90;100' om de bijbehorende looncomponenten te vinden.

Let op:

Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.