Importveld automatisch bewerken voor dit geïmporteerd wordt

Je importeert een veld uit het importbestand, door het veld te koppelen aan een Profit-veld in de importdefinitie. Het echter nodig zijn het te importeren veld te bewerken, voordat dit daadwerkelijk in Profit wordt geïmporteerd.

Je kunt bijvoorbeeld een veldwaarde omzetten in hoofdletters, afwijkende datumformaten bewerken of een adres splitsen in straat-nummer-toevoeging. Voor ingewikkelde bewerkingen kun je VB script toepassen.

Inhoud

Afhandeling lege waarden

Het kan voorkomen dat een veld in het importbestand in een deel van de te importeren regels een waarde bevat, maar in andere te importeren regels niet. Je kunt de waarden die in het importbestand staan dan importeren, en voor de ontbrekende waarden bepalen hoe deze worden afgehandeld.

Afhandeling lege waarden:

1. Ga naar: de importfunctie.
  2. Ga naar: de weergave met de importvelden.
  3. Selecteer de regel met het Profit-veld.
  4. Selecteer de actie Inlezen en koppel een veld uit het importbestand.
  5. Gebruik één van de onderstaande opties voor velden in het importbestand die niet gevuld zijn:
    • Waarde voor lege velden

Vul een waarde in die gebruikt wordt om lege velden te vullen tijdens de import. Deze waarde geldt voor alle te importeren records.

• Indien leeg dan de waarde vragen
    • Je kunt bij elk leeg veld in de import een waarde invullen tijdens de import. Hierdoor kun je per record een vast te leggen waarde bepalen.

Importopties voor datumvelden

Gebruik deze optie als datums in het importbestand een andere indeling hebben dan in Profit. Hierdoor kan Profit de datum tijdens het importeren correct interpreteren, door een transformatie toe te passen.

Inleesopties voor datumvelden vastleggen:

1. Selecteer het Profit-veld dat je in wilt stellen.
  2. Selecteer de bewerking die je wilt uitvoeren.

Selecteer de datumindeling die in het importbestand gebruikt wordt.

Raadpleeg bij het selecteren van de juiste indeling de onderstaande voorbeelden:

Importoptie

Voorbeeld
(datum = 15 januari 2024)

Datum (DDMMJJ)

150124

Datum (DDMMJJJJ)

15012024

Datum (DDxMMxJJ)

15-01-24

Datum (DDxMMxJJJJ)

15-01-2024

Datum (MMDDJJ)

011524

Datum (MMDDJJJJ)

01152024

Datum (MMxDDxJJ)

01-15-24

Datum (MMxDDxJJJJ)

01-15-2024

Datum (JJMMDD)

240115

Datum (JJJJMMDD)

20240115

Importopties voor getalvelden

Gebruik deze opties om te importeren bedragen en getallen te bewerken.

Getallen en getallen bewerken:

1. Selecteer het Profit-veld dat je in wilt stellen.
  2. Selecteer de bewerking die je wilt uitvoeren.

Raadpleeg bij het selecteren van de juiste indeling de onderstaande voorbeelden:

Importoptie

Bewerking op de te importeren waarde

Getal (negatief maken)

Het getal wordt negatief gemaakt. Een negatief geval blijft negatief.

Getal (positief maken)

Het getal wordt positief gemaakt.

Getal (inverteren)

Als het getal positief is, wordt dit negatief gemaakt. Als het getal positief is, wordt dit negatief gemaakt.

Getal (maal 10)

Getal vermeningvuldigen met 10.

Getal (maal 100)

Getal vermeningvuldigen met 100.

Getal (maal 1000)

Getal vermeningvuldigen met 1000.

Getal (delen door 10)

Getal delen door 10.

Getal (delen door 100)

Getal delen door 100.

Getal (delen door 1000)

Getal delen door 1000.

Getal (leeg = 0)

Als het importbestand geen waarde bevat, wordt de waarde 0 geïmporteerd.

Afronden op hele getallen

Een gebroken getal wordt afgerond.

Getal maal 60

Uren omrekenen naar minuten.

Getal delen door 60

Minuten omrekenen naar uren.

Importopties voor tekstvelden

Gebruik deze opties om tekst te bewerken.

Tekst bewerken:

1. Selecteer het Profit-veld dat je in wilt stellen.
  2. Selecteer de bewerking die je wilt uitvoeren.

Raadpleeg bij het selecteren van de juiste indeling de onderstaande voorbeelden:

Importoptie

Bewerking op de te importeren waarde

Tekst (hoofdletters)

Tekst wijzigen in hoofdletters.

Tekst (kleine letters)

Tekst wijzigen in kleine letters.

Tekst (eerste teken hoofdletter)

Eerste teken van de tekst wijzigen in een hoofdletter.

Tekst ('NULL' weglaten)

Als de in te lezen waarde NULL is, deze niet inlezen.

Tekst (eerste woord)

Alleen het eerste woord importeren.

Tekst (laatste woord)

Alleen het laatste woord importeren.

Tekst (eerste getal)

Alleen het eerste getal importeren dat voorkomt in de tekst.

Tekst (alles behalve een getal)

Getallen niet importeren, de rest van de tekst wel.

Tekst (afkappen)

Tekst inlezen voor zover deze niet langer is dan de maximale veldlengte.

Voorbeeld:

Je wilt grootboekrekeningen importeren, maar alle omschrijvingen beginnen met een kleine letter.

Gebruik de optieTekst (eerste teken hoofdletter) om bij elke omschrijving de eerste letter om te zetten in een hoofdletter. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de omschrijving 'machines' gewijzigd in 'Machines'.

Importopties voor adresvelden

Gebruik deze optie om adressen te bewerken, bijvoorbeeld om een te importeren adres uit te splitsen in meerdere velden.

Adressen bewerken:

1. Selecteer het Profit-veld dat je in wilt stellen.
  2. Selecteer de bewerking die je wilt uitvoeren.

3. Als het te importeren veld bestaat uit een straatnaam en huisnummer, gebruik je deze opties:
    • Koppel het veld Straat aan het importveld en gebruik de optie Adres (straat).
    • Koppel het veld Huisnummer aan het importveld en Adres (nummer). in.

Adres-optie

Uitleg

Adres (straat)

Alleen de straat inlezen

Adres (nummer)

Alleen het huisnummer inlezen.

Adres (Toevoeging aan huisnummer)

Alleen de toevoeging bij het huisnummer inlezen

Adres (nummer met toevoeging)

Nummer en toevoeging in één veld inlezen.

Importopties voor postcodes

Gebruik deze opties om postcodes te bewerken.

Postcodes bewerken:

1. Selecteer het Profit-veld dat je in wilt stellen.
  2. Selecteer de bewerking die je wilt uitvoeren.

Raadpleeg bij het selecteren van de juiste indeling de onderstaande voorbeelden:

Postcode-optie

Uitleg

Postcode (spatie toevoegen)

Spatie toevoegen tussen de cijfers en de letters van de postcode.

Bijvoorbeeld: 1111AA wordt gewijzigd in 1111 AA.

Postcode (spatie verwijderen)

Spatie weghalen tussen de cijfers en de letters van de postcode.

Bijvoorbeeld: 1111 AA wordt gewijzigd in 1111AA.

Direct naar

1. Importopties voor velden
  2. Veld leegmaken via import
  3. Standaardwaarde importeren voor een veld
  4. Importveld automatisch bewerken voor dit geïmporteerd wordt
  5. Veld automatisch doornummeren via import
  6. Veldwaarde per regel opgeven tijdens import
  7. Veldwaarde eenmalig opgeven tijdens import
  8. Afbeeldingen importeren