Apple Mac bestanden en bestandslocaties

Je kunt Profit ook gebruiken op een Apple Mac.

Hierbij gelden wel enkel aandachtspunten en beperkingen, deze worden hieronder behandeld. Gezien het groeiend aantal Mac-gebruikers is onderstaande informatie vermeld, Apple Mac wordt niet ondersteund door AFAS.

Lees eerst het onderwerp over Citrix Workspace voor Apple.

Inhoud

Bestanden benaderen

Als je je bestanden niet kunt benaderen, voer je de onderstaande stappen.

Controleer of Citrix Workspace de juiste rechten op jouw Mac heeft:

1. Ga rechts bovenin de balk naar Citrix Workspace en klik hierop.
  2. Kies voor Preferences.
  3. Ga naar het tabblad File access en zorgt dat deze op Read & Write staat.

Wil je bestanden opslaan vanuit Profit, dan moet je de toegang tot je lokale opslagmedium inschakelen via 'bestandsdeling'.

Bestandslocaties aanpassen

Op het nieuwe platform wordt ook Apple Mac ondersteund. Als de locatie niet getoond wordt, vul je deze zelf in.

Voorbeelden:

• De verwijzing naar een gebruikersmap op je Bureaublad is als volgt:

\\client\C$\user\JouwInlognaam\Desktop\JouwMap

Als bijvoorbeeld gebruiker Richard de bestanden wil wegschrijven naar de lokale map Betalingen, wordt dit dus:

\\Client\C$\user\Richard\Desktop\Betalingen

• Als je verwijst naar de map Documents, submap Betalingen:

\\client\C$\user\JouwInlognaam\Documents\Betalingen

Als een mapnaam en spatie bevat, dan moet je deze ook overnemen. Als de map bijvoorbeeld AFAS Betalingen heet, neem je deze letterlijk over, inclusief de spatie.

Overzicht van bestandslocaties (niet uitputtend):

• Algemeen / Communicatieservice / Communicatieprofiel, type Externe portal, tab Instellingen
  • Algemeen / Inrichting / Instellingen betalingen / Bankrekening, locaties voor betaling, incasso, terugbetaling en betaling buitenland.
  • HRM / Beheer / Instellingen, tabblad Digitaal.
  • HRM / Organisatie / Werkgever
    • tabblad Betaling, veld Bestandslocatie
    • tabblad Instantie. Bij bepaalde instanties, zoals UWV, moet je een bestandslocatie vastleggen.
    • tabblad Journalisering, veld Naam journaalpostbestand
    • tabblad Bankrekening, veld Bestandslocatie
    • tabbladen PLO en PLO A&O, OLP Schoonmaak
  • Paden die in importdefinities zijn opgenomen

Bestanden benaderen via SBM (in plaats van AFP)

Apple kent een 'eigen' protocol voor gedeelde netwerk schijven: Apple Filing Protocol (AFP). Wanneer een netwerk server / adres / NAS (network accessible storage) wordt benaderd op basis van AFP dan is de dit device niet te zien vanuit Profit via Citrix Receiver.

Een AFP-adres kan er zo uit zien:

afp://opslaginnetwerk.klant.local

Oplossing:

Gebruik het SMB (Server Message Block) protocol in mappen / bestanden / apparaten (NAS) die gedeeld moeten worden met Windows-omgevingen of applicaties.

Een SMB-adres kan er zo uit zien:

smb://opslaginnetwerk.klant.local

2FA - Gebr - Mac (20 SBM)

Sommige devices kunnen hybride worden ingesteld, dus zodat ze zowel via SMB als AFP te benaderen zijn.

Als je rechtstreeks verbinding wilt maken met een bestandsserver, gebruik je de functie 'Verbind met server' in Finder op de Mac. Selecteer Ga / Verbind met en stel geldig adres beginnend met SMB:// in.

Zie ook:

Toetsenbord geeft rare tekens weer (Windows / Apple Mac)

Je toetsenbord volgt een bepaalde indeling, bijvoorbeeld de indeling qwerty of azerty. Qwerty is gebruikelijk in Nederland.

Als je computer de verkeerde indeling gebruikt, worden bij het typen niet de juiste letters getoond op je beeldscherm. Vaak gebeurt dit omdat je met een sneltoets de indeling per ongeluk hebt gewijzigd.

Windows:

Gebruikt de sneltoets Ctrl+Shift (toetsenbord wisselen) of Alt+Shift (invoertaal wisselen).

Mac:

Gebruik de sneltoets Alt+cmd+shift (Op nieuwe modellen is dit option + cmd + shift).

Structurele oplossing voor Mac:

Zie ook de informatie op https://help-docs.citrix.com/nl-nl/citrix-workspace-app/mac/keyboard.html

1. Sluit Profit en de Citrix Viewer applicatie af.
  2. Open Finder en ga via het menu bovenin je scherm naar Ga / Ga naar map (of Shift+Command+G).
  3. Ga naar deze locatie:

~/Library/Application Support/Citrix Receiver

De Citrix Receiver map opent.

4. Open het tekstbestand Config
  5. Wijzig de tekst: KeyboardLayout=(User Profile) in KeyboardLayout=US-International en sluit het tekstbestand

Als je Profit weer start, wordt de juiste toetsenbordindeling gebruikt.

Let op:

Vanaf Citrix Workspace 2210 ga je naar de instellingen van de Mac. Selecteer Slechts één keer synchroniseren - wanneer sessie start bij Instellingen voor synchronisatie toetsenbordindeling.

Direct naar

1. Aan de slag in Profit
  2. Starten en inloggen
  3. Wachtwoord wijzigen
  4. Werken in een omgeving
  5. Gegevens toevoegen, wijzigen en verwijderen