Geavanceerd filter gebruiken

Met het geavanceerde filter kun je filteren op meerdere waarden in één veld (zowel EN-filter als OF-filter). Door de opzet van het venster heb je makkelijk toegang tot de filtercriteria.

Filter je op een kolom waar lege waarden in voorkomen, dan worden deze weggefilterd. Als je de lege waarden ook wilt zien bij het gebruik van een filter dan kun je dat oplossen door bij het veld ook te filteren op =[].

Let op:

Een geavanceerd filter op een verdichte weergave kan een foutief resultaat geven. Dit komt doordat op sommige velden wordt verdicht (via de knop Verdichten in de gegevensverzameling) terwijl andere velden een niet-verdichte waarde weergeven. Test een filter altijd voordat je het in gebruik neemt.

Inhoud

Filter opvragen

Je vraagt het filtervenster op en legt een filter vast. Dit kan op twee manieren: je begint met een blanco filter dat je zelf invult, of je neemt een snelfilterwaarde over in het filtervenster.

Beginnen met een blanco filtervenster:

1. Open de weergave.
  2. Klik op: filterknop / Nieuw filter (Ctrl+F).

Hieronder zie je een voorbeeld van het filter. In de kolom Veldnaam selecteer je het veld waarop je wilt filteren. Je kunt filteren op alle velden, of combinaties van velden die in de weergave staan.

3. Klik op: Uitvoeren.

Snelfilter overnemen in het filtervenster:

Als je het snelfilter al gevuld hebt, kun je dit overnemen in het filtervenster. Dan hoef je dus niet van voren af aan te beginnen met het invullen van het filtervenster.

1. Vul eerst het snelfilter in.
  2. Klik op: filterknop / Nieuw filter (Ctrl+F).

3. Druk op Ja, bij de vraag of je het snelfilter wilt invoegen in het uitgebreide filter.

'EN' filter op één veld

Je wilt meerdere filterwaarden toepassen, waarbij het veld aan alle filterwaarden moet voldoen (EN-filter).

EN-filter op één veld gebruiken:

1. Open de weergave:.
  2. Open het filter.
  3. Selecteer het veld en legt de filterwaarde vast.
  4. Klik op om een regel toe te voegen en leg nog een filterwaarde vast.

5. Klik op: Uitvoeren.

Filteren op twee of meer OF-criteria

Je wilt meerdere filterwaarden toepassen op hetzelfde veld, waarbij het veld aan minimaal één filterwaarde moet voldoen (OF-filter).

OF-filter gebruiken:

In dit voorbeeld gebruik je het volgende filter:

1. Open het filter.
  2. Vul het eerste filter in.
  3. Vul het tweede filter in en plaats de filterwaarde in een nieuwe kolom.

4. Klik op: Uitvoeren.

Combinatie van EN/OF-criteria

Je kunt een combinatie van meerdere filters in een EN/OF-filter combineren. Bij EN-filters zet je gegevens onder elkaar. Bij OF-filters zet je dit naast elkaar.

EN/OF-filter gebruiken:

In dit voorbeeld gebruik je het volgende filter. Filter op openstaande posten die groter zijn dan € 10 en die vandaag vervallen OF openstaande posten die groter zijn dan € 1000 en volgende week vervallen.

1. Open de weergave:.
  2. Open het filtervenster.

3. Klik op: Opslaan en sluiten.

Filteren op verborgen kolommen

Je kunt in het filtervenster filteren op kolommen die je in de weergave verborgen hebt.

Filter op verborgen kolommen:

1. Open de weergave:.
  2. Verberg een kolom in dit voorbeeld de kolom Transitorische post.

Via het snelfilter kun je niet meer filteren op de verborgen kolom.

3. Open het filtervenster. Hierin is de verborgen kolom nog beschikbaar.

Direct naar

1. Filter
  2. Snelfilter
  3. Geavanceerd filter
  4. Kolommen vergelijken via filter
  5. Filterbeheer
  6. Filtervariabelen
  7. Filtercriteria en voorbeelden