Etiketten afdrukken met de Rapportgenerator

Je kunt etiketten en enveloppen rechtstreeks afdrukken vanuit Profit via de Rapportgenerator. Dit is een handige mogelijkheid, want je omzeilt hiermee het exporteren van gegevens naar een extern pakket, zoals Microsoft Word (ten behoeve van een samenvoegdocument). Je weet zeker dat gegevens uit Profit direct op de etiketten of enveloppen terecht komen.

De ervaringen met verschillende typen labelprinters zijn sterk wisselend. Wij hebben goede ervaringen met Zebra-printers.

Een rapport voor etiketten of enveloppen heeft enkele verschillen met andere rapporten:

• De Document instellingen zijn afgestemd op het maken van etiketten en enveloppen.
  • Het rapport heeft alleen een Detailsectie met de precieze afmetingen van één etiket of envelop.

Je kunt in Profit ook etiketten met afwijkende formaten afdrukken. Je vindt hierover meer informatie in het AFAS Help Center.

Behalve dat je zelf etiketten kunt toevoegen, kun je ook de meegeleverde rapporten voor artikeletiketten en voor etiketten volgens aantal in regel pakbon gebruiken.

Inhoud

Etiket toevoegen

Het opzetten en afdrukken van etiketten wordt uitgelegd aan de hand van een voorbeeld.

Etiket toevoegen:

1. Ga naar: Algemeen / Uitvoer / Beheer / Rapport.
  2. Filter op etiket.

3. Selecteer het etiket dat je als basis wilt gebruiken.
  4. Klik op: Kopiëren.
  5. Vul de omschrijving in.
  6. Klik op: Voltooien.
Etiket bewerken

Let op:

Als je het formaat van etiketten verkleint, is het aan te raden de detailsectie leeg te maken. Als je dit niet doet kan het formaat van de velden in conflict komen met het nieuwe formaat van het etiket en krijg je een foutmelding.

1. Ga naar: Document / Instellingen.
  2. Ga naar het tabblad: Papier.
  3. Selecteer het papierformaat.

Je kunt het veld Etiketten niet selecteren als er velden staan in andere secties dan de Detailsectie.

4. Ga naar het tabblad: Etiket type.
  5. Selecteer het type etiket.

Let op:

Je kunt, als je in de regel van het Merk klikt, voor het selecteren ook de pijltjes toetsen (omhoog en omlaag) gebruiken. Dit geldt ook voor het Type. Dit is handig omdat je in het veld Info meteen ziet welke merk en type je hebt geselecteerd en wat daarvan het resultaat is.

6. Klik op: OK.
  7. Plaats de velden die je wilt afdrukken in de detailsectie.

8. Het rapport wordt weergegeven in het gekozen formaat.
Afwijkend formaat

Als het merk of het type Etiket dat je gebruikt niet voorkomt bij de in Profit meegeleverde typen, dan kun je afwijkende waarden ingeven voor de te gebruiken etiketten. In dit voorbeeld wordt het rapport Etiketten debiteuren (Profit) gebruikt voor het etiket formaat 'Dymo Label'.

Etiketten met afwijkende formaat gebruiken:

1. Voeg een nieuw rapport toe op basis van het rapport Etiketten debiteuren (Profit).
  2. Verwijder de velden uit de detailsectie.

Let op:

Als je het formaat van etiketten verkleint, is het aan te raden de detailsectie leeg te maken. Als je dit niet doet kan het formaat van de velden in conflict komen met het nieuwe formaat van het etiket en krijg je een foutmelding.

3. Ga naar: Document / Instellingen, tabblad Etiket type.
  4. Selecteer Gewijzigd ....
  5. Klik op: Details.
  6. Vul de afwijkende formaten in
    1. Zet onder Pagina marges alle marges op 0.00.
    2. Zet onder Etiket zowel_ als Aantal boven elkaar op 1.

7. Klik op: Sluiten.
  8. Ga naar het tabblad: Papier.
  9. Selecteer uit de keuzelijst <Gewijzigd formaat>.
  10. Wijzig de afmetingen van het papier naar de afmetingen van het formaat Dymo Label.

Een veelgebruikt etiket is type 99014, met formaat van 101 x 54 mm.

Let op:

In het vakje Info zie je meteen resultaat van het geselecteerde type etiket of van de ingestelde waarden.

11. Klik op: OK.

12. Sleep de velden weer in het rapport.
  13. Je ziet nu het rapport met de afwijkende formaat instellingen.
Printerinstellingen / drivers

In dit onderdeel vind je aanbevelingen voor printers en drivers. Wij weten uiteraard niet welke printer je hebt en wat de mogelijkheden zijn, het gaat hier om adviezen.

Open de eigenschappen van je printer en controleer de onderstaande instellingen.

1. Het wordt aanbevolen om de driver ZDesigner Z4M 203DPI te gebruiken (niet de 300DPI).

2. De volgende instellingen zijn belangrijk voor de performance en de afmetingen van de sticker. Zet gebruik altijd de driver instellingen aan

3. Maak een Etikettype aan zoals in de afbeelding met breedte 10 en hoogte 2.54.

4. Stel bij Printing Preferences het gemaakte Etikettype in.

5. In Rapportgenerator gebruik je de pagina-instellingen 10 bij 2.5 (gebruik de pagina-instellingen in plaats van de etiketinstellingen).