Functieveld vullen via rapportscript

Je kunt via een script een waarde toekennen aan een veld en dit veld opnemen in de rapportlay-out.

Voorbereiding:

Je hebt in de saldilijst het gemiddelde bedrag per factuur per debiteur berekend. Je wilt nu het gemiddelde toevoegen voor alle facturen.

Je zou het veld Gemiddelde in de Detailsectie kunnen dupliceren en in de voettekst kunnen plaatsen. Vervolgens stel je het veld in als een rekenveld waarmee je het gemiddelde berekent:

Dit levert echter een onzuivere uitkomst op, omdat je eerst het gemiddelde per regel berekent en daarna met hetzelfde veld het gemiddelde voor alle facturen. De juiste uitkomst is:

Gemiddelde = 8.841,07 / 14 = 631,51

Functieveld vullen via rapportscript:

In dit voorbeeld voeg je eerst een functieveld GemTotaal toe aan het rapport.

1. Open het rapport: Saldilijst met gemiddelde.
  2. Klik op:  om naar het tabblad Functievelden te gaan.
  3. Vul een functieveld met de naam GemTotaal toe.
  4. Plaats de waarde 0 in het functieveld.

Een functieveld moet namelijk altijd een waarde hebben. Als deze niet bekend is, vul je de waarde 0 in. Later in het proces wordt een waarde aan het functieveld gegeven.

5. Klik op: OK.
  6. Sleep het veld in het rapportĀ in de Document voettekst.

Je plaatst het veld in de lay-out omdat je dit veld anders niet kunt gebruiken in de script editor.

7. Klik op:  in de knoppenbalk.

Profit opent de script-editor.

8. Open de rubriek DocumentVoet / Afdrukken om een script toe te voegen dat betrekking heeft op de documentvoettekst.

Profit opent een nieuw venster voor scripts in de document voettekst.

9. Neem als volgt velden op in het script:
    1. Ga naar het tabblad: Rapport elementen.
    2. Open de rubriek 'DocumentVoet / DocumentVoetSubsectie'.
    3. Sleep de velden in het bewerkingsgebied.
    4. Stel de formule samen, bijvoorbeeld:

{Element: VeldGemTotaal}.value=DecDev({Element: Veld Totaal Factuurbedrag1},{Element: Veld Aantal facturen1})

De toevoeging .value bij een veld is nodig om te zorgen dat het veld een waarde kan krijgen.

10. Klik op: OK.
  11. Klik op: Sluiten.
  12. Druk op: F7. Of ga naar Document / Afdrukvoorbeeld.

Direct naar

1. Rapportscript
  2. Functieveld vullen
  3. Voorwaardelijke opmaak
  4. Regels Detailsectie verbergen