thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Financiële mutatie in valuta boeken

Je kunt boekingen doen in vreemde valuta. Je kunt de inkoopfactuur boeken in de valuta in waarin je de factuur hebt binnengekregen en Profit rekent de post automatisch voor je om naar de administratievaluta. Hierbij houdt Profit rekening met dagkoersen en kan het voor je met een druk op knop alle valuta herwaarderen. Zo hoef je zelf niet meer te rekenen en te boeken.

Bij de openstaande posten per debiteur staan de bedragen in standaardvaluta, maar je ziet het originele bedrag wel in de eigenschappen van de debiteur op het tabblad Valuta.

Financiële mutatie in valuta boeken:

 1. Ga naar: Financieel / Boeken / Dagboek.
 2. Controleer Boekjaar en Periode. Dit zijn het boekjaar en de periode waarin je de mutatie boekt.
 3. Selecteer het juiste dagboek.
 4. Klik op: Voltooien.
 5. Selecteer de juiste boekingslay-out voor mutaties in vreemde valuta als er meerdere boekingslay-outs zijn, bijvoorbeeld Financiële mutaties (Dagboek in valuta) (Profit).
 6. Vul de boekingsregel(s) in.

  Vul het factuurbedrag in de valuta in bij Valutabedrag debet of Valutabedrag credit. Profit rekent de post automatisch voor je om naar de administratievaluta en vult dit in bij Bedrag debet of Bedrag credit. Hierbij houdt Profit rekening met dagkoersen. Het valutabedrag wordt op basis van de koers en de valutacode omgerekend naar de basisvaluta.

  Bij het boeken van een verkoopfactuur in valuta zie je onderin de boekingslay-out de voorkeur valutacode van de debiteur en de dagkoers. De koers is de koers vanuit de koersentabel zoals die geldt op de boekingsdatum (niet boekstuk/factuurdatum). Je mag dit wijzigen als dit is toegestaan op basis van de instelling, Koers wijzigen toestaan bij boeken. De valutavelden zijn alleen toegankelijk als de debiteur een Valutatoewijzingen heeft. Als de valuta geen dagkoers heeft, dan wordt de vaste koers gebruikt.

  Bij het boeken in het Bankboek in vreemde valuta is de valutacode vast en de koers eventeel wijzigbaar.

  Tijdens het afboeken (afletteren) van openstaande posten worden eventuele koersverschillen automatisch verwerkt. Een openstaande post kan in delen betaald worden en in verschillende valuta. Het verschil tussen het te incasseren bedrag en het betaalde bedrag wordt geboekt op een rekening voor koersverschillen.

 7. Klik op: Voltooien.

Direct naar

 1. Valuta inrichten
 2. Administratie-instellingen Financieel vastleggen
 3. Buitenlandse valuta toevoegen
 4. Financieel inrichten voor boekingen in buitenlandse valuta
 5. Debiteuren en crediteuren instellen voor vreemde valuta
 6. Valutatoewijzingen centraal beheren
 7. Buitenlandse bankrekeningnummers en dagboeken toevoegen
 8. Financiële mutatie in valuta boeken

Process

Mutatie Valuta

Work area

Financieel