Rekening-courantverhouding grootboekrekening toevoegen

Je voegt een nieuwe grootboekrekening toe voor de rekeningcourantverhouding. Deze rekening is een balansrekening waarop geen btw-boekingen zijn toegestaan. Je kunt kiezen uit één grootboekrekening (die bij consolidatie het saldo 0,00 aangeeft) of twee grootboekrekeningen (die bij consolidatie samen 0,00 aangeven).

Je kunt voor iedere administratie een aparte grootboekrekening gebruiken, maar je kunt ook volstaan met één grootboekrekening om de rekening-courant te onderhouden. Het grootboek geldt immers voor alle administraties in de omgeving. Bij consolidatie van de twee administraties zal het saldo van deze grootboekrekening dan nul zijn.

Rekening-courantverhouding grootboekrekening toevoegen:

1. Ga naar: Financieel / Grootboek / Grootboekrekening.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul een waarde in bij Rekeningnummer.

Het nummer moet liggen tussen de grenzen die je in de Administratie instellingen hebt vastgelegd.

4. Vul een zoeknaam in, deze kun je later gebruiken om het boeken op deze rekening te vergemakkelijken.
  5. Vul de omschrijving in.
  6. Selecteer Activa bij Type rekening.
  7. Selecteer Overige bij Soort rekening. De andere types hebben betrekking op btw/icp-rekeningen.
  8. Vink Handmatig boeken blokkeren eventueel aan bij grootboekrekeningen die je alleen gebruikt voor mutaties die gegenereerd worden vanuit andere onderdelen van Profit
  9. Vul de overige velden in.
  10. Klik op: Volgende.
  11. Vink Btw toestaan uit als bij het boeken van een mutatie op deze rekening geen btw-mutatie toegevoegd mag worden.

Je vinkt het veld uit als er sprake is van een fiscale eenheid voor de RC-verhouding. Als er onderling geboekt wordt tussen administraties die geen fiscale eenheid vormen dan moet de btw ten laste komen van de administratie waarin de factuur geboekt wordt.

12. Klik op: Volgende.
  13. Klik enkele malen op Volgende en dan op Voltooien om de wizard af te ronden.

Direct naar

1. Rekening-courant meerdere administraties inrichten
  2. Dagboek toevoegen voor de rekening-courantmutaties
  3. Grootboekrekening toevoegen voor de rekening-courantverhouding
  4. Rekening-courantverhouding inrichten