Btw verlegd bij inkoop inrichten

Bij bepaalde artikelen of diensten ben je als afnemer verantwoordelijk voor het afdragen van de btw. 'Btw verlegd' is verplicht bij bijvoorbeeld mobiele telefoons, tablet-pc's en laptops waarbij de inkooporder minimaal 10.000,- Euro bedraagt. Ook bij onderaanneming geldt vaak de verleggingsregeling. Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor overige gevallen en voorwaarden.

Dit kun je op twee manieren inrichten. Als je bij deze inkooprelatie structureel artikelen met btw verlegd inkoopt, stel je alleen de inkooprelatie in met btw-plicht Verlegd van. Als je deze artikelen slechts incidenteel inkoopt, richt je bovendien de btw-plicht in. Vervolgens boek je bij de inkoopboeking de incidentele inkoopfactuur met de juiste btw-code (btw verlegd of niet).

Je vindt de btw-bedragen in de btw-aangifte terug in sectie 2a ‘Leveringen/diensten waarbij de heffing naar jou is verlegd’.

Als je Inkoopfacturering geactiveerd hebt moet je bij ontvangsten met artikelen waarvoor de btw is verlegd, als het totale goederenbedrag minimaal €10.000 is, de btw-plicht in de kop van de ontvangst wijzigen naar Verlegd van (2).

Inkooprelatie instellen voor verlegde btw-plicht

Bij zowel structurele als incidentele inkoop van artikelen/diensten waarbij verlegde btw-plicht geldt, stel je de inkooprelatie in.

Inkooprelatie instellen voor 'Btw verlegd':

1. Ga naar: Financieel / Crediteur / Crediteur.
  2. Open de eigenschappen van de crediteur.
  3. Ga naar het tabblad: Crediteur.
  4. Selecteer Verlegd van bij Btw-plicht.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Dit stel je in bij alle inkooprelaties van wie je artikelen of diensten afneemt waarvoor de btw is verlegd.
Als je structureel artikelen/diensten met de verlegde btw-plicht inkoopt, is deze instelling voldoende.
Als je incidenteel de verlegde btw-plicht hebt, stel je ook de btw-plicht zelf in en boek je de inkoopfactuur met de juiste plicht.

Btw-plicht en inkoopfactuur instellen (incidentele inkoop)

Als je incidenteel artikelen met verlegde btw-plicht inkoopt, bijvoorbeeld als je af en toe een grote partij (waarde meer dan 10.000 Euro per partij per artikel) afneemt, stel je ook de btw-plicht Verlegd van in en je boekt de inkoopfactuur op de juiste btw-code.

Btw-plicht 'Verlegd van' instellen:

1. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Inrichting / Btw-plicht.
  2. Open de eigenschappen van btw-plicht Verlegd van (Inkoop).
  3. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  4. Vink Btw-restrictie bij dagboekmutaties uit.

Hierdoor krijg je bij het boeken van de inkoopfactuur naast de btw-plicht Verlegd van ook de andere btw-plichten te zien.

5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Boek de inkoopfactuur met de verlegde btw:

1. Ga naar: Financieel / Boeken / Dagboek.
  2. Controleer Boekjaar en Periode. Dit zijn het boekjaar en de periode waarin je de mutatie boekt.
  3. Selecteer het inkoopboek.
  4. Klik op: Voltooien.

Je ziet nu de boekingslay-out van het dagboek.

5. Boek de inkoopfactuur.
  6. Voltooi de regel. Profit voegt de kostenregel toe.
  7. Selecteer BTW te vorderen verlegd bij Btw-code. Dit is de btw-code die hoort bij btw-plicht Verlegd van.

Direct naar

1. Btw-verlegd inrichten
  2. Btw verlegd bij verkoop inrichten
  3. Btw verlegd bij inkoop inrichten
  4. Btw verlegd i.c.m. prorata bij inkoop inrichten