Btw verlegd bij verkoop inrichten

Als je leverancier van bepaalde artikelen of diensten bent, is in sommige gevallen de debiteur verantwoordelijk voor afdracht van de btw. Je moet dan in Profit in de verkooporders Btw verlegd gebruiken als btw-plicht.

Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij mobiele telefoons, tablet-pc's en laptops waarvan je per order minstens € 10.000,00 verkoopt. Ook bij onderaanneming geldt vaak de verleggingsregeling.

Dit kun je op twee manieren inrichten. Als je deze artikelen structureel verkoopt, richt je de debiteur in. Daarna gaat het in de verkooporder automatisch goed. Als je deze artikelen incidenteel verkoopt, stel je alleen die incidentele verkooporders in.

In de btw-aangifte zie je het bedrag aan verlegde btw voor de artikelen waarbij de btw-plicht verlegd is, terug in sectie 1e (‘Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij jou belast’).

Debiteur inrichten (structurele verkoop)

Als je een debiteur altijd alleen artikelen met verlegde btw-plicht verkoopt, stel je deze btw-plicht in in de eigenschappen van de debiteur.

Inrichten debiteur (structureel):

1. Ga naar: Financieel / Debiteur / Debiteur.
  2. Open de eigenschappen van de debiteur.
  3. Ga naar het tabblad: Debiteur.
  4. Selecteer Verlegd naar bij Btw-plicht.

Als je termijnfacturering in combinatie met de wet ketenaansprakelijkheid gebruikt moet in deze btw-plicht ook Binnenland zijn ingesteld bij Transactie. (Financieel / Btw/icp / Inrichting / Btw-plicht)

Zie ook: G-rekening in projecten en Termijnfacturering voor verkoop in projecten Inrichten

5. Vul bij Btw-identificatienummer het btw-nummer van de debiteur in.
  6. Klik op: Opslaan en sluiten.

Btw-verlegd in verkooporder instellen (incidentele verkoop)

Als je incidenteel artikelen verkoopt waarvoor de btw is verlegd, stel je dit in in de verkooporder. Splits de verkooporders op in aparte orders: één voor artikelen waarbij de normale btw-plicht geldt, en één voor artikelen waarvoor de verlegde btw-plicht van toepassing is. Je hebt bij deze procedure wel het btw-nummer van de debiteur nodig.

Let op:

Het totale bedrag van de verkooporder met artikelen waarvoor de verlegde btw-plicht (mobiele telefoons etc.) geldt moet minimaal €10.000 per type artikel en per levering bedragen.

Btw-nummer debiteur instellen:

Je moet het btw-nummer van de debiteur geregistreerd hebben. De btw-plicht van de debiteur laat je ongemoeid. Die moet voor de andere artikelen op de normale btw-plicht blijven staan.

1. Ga naar: Financieel / Debiteur / Debiteur.
  2. Open de eigenschappen van de debiteur.
  3. Ga naar het tabblad: Debiteur.

De Btw-plicht wijzig je niet als je slechts een incidentele verkooporder van de artikelen met verlegde btw-plicht hebt bij deze debiteur.

4. Vul bij Btw-identificatienummer het btw-nummer van de debiteur is als dat nog niet gevuld is.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Verkooporder toevoegen met verlegde btw-plicht (incidenteel):

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkooporder.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Selecteer Verlegd naar bij Btw-plicht.
  4. Voeg alleen regels toe met artikelen/diensten waarbij de verlegde btw-plicht geldt.
  5. Voltooi de order.

Direct naar

1. Btw-verlegd inrichten
  2. Btw verlegd bij verkoop inrichten
  3. Btw verlegd bij inkoop inrichten
  4. Btw verlegd i.c.m. prorata bij inkoop inrichten