Doorschuiven negatieve btw-secties inrichten (België)

Het is in België niet toegestaan om een btw-aangifte met negatieve bedragen in te dienen. Als één van de btw-secties toch negatief uitvalt schuif je het negatieve btw-bedrag net zolang door naar de volgende btw-periode tot het vak weer positief is.

Om je te helpen bij het doorschuiven van de negatieve bedragen kun je in de btw/icp-aangifte gebruik maken van de actie Doorschuiven negatieve secties. Met deze actie maakt Profit direct de journaalposten voor het doorschuiven van de negatieve btw-secties. Het handmatig doorschuiven van negatieve btw-bedragen via een memoriaalboeking is dan niet meer nodig!

Voordat je deze functionaliteit kunt gebruiken autoriseer je de actie Doorschuiven negatieve secties. Vervolgens leg je in de financiële administratie-instellingen op het tabblad Btw een dagboek en tegenrekening vast voor de journaalposten die door het doorschuiven ontstaan.

Inhoud

Doorschuiven negatieve secties autoriseren

Je kunt negatieve bedragen in de btw-secties 81, 82 en 83 doorschuiven naar de volgende btw-periode als je daarvoor geautoriseerd bent.

Doorschuiven negatieve secties autoriseren:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud groepen.
  3. Selecteer de te autoriseren groep.

Je kunt ook één gebruiker autoriseren via het tabblad Onderhoud gebruikers.

4. Ga naar het tabblad: Menu.
  5. Vink het menu-onderdeel Btw/icp-aangifte aan of uit.

6. Ga naar het tabblad: Autorisatie.
  7. Autoriseer de actie via: Financieel / Btw/icp / Btw/icp-aangifte / Btw/icp-aangifte / Acties.
  8. Selecteer de actie Doorschuiven negatieve secties en maak een keuze voor het toegangsrecht .

9. Sluit de Autorisatie tool.
  10. Klik op Ja bij de melding.

De omgeving opent automatisch opnieuw, met de nieuwe instellingen.

Grootboek en dagboek inrichten voor doorschuiven negatieve secties

In de financiële administratie-instellingen (op het tabblad Btw) leg je een Dagboek en een Grootboekrekening vast voor de journaalposten die door het doorschuiven van negatieve btw-bedragen ontstaan. Je richt dit onderdeel in als je de negatieve bedragen in de btw-secties 81, 82 en 83 in de btw-aangifte wilt doorschuiven naar de volgende btw-periode met de actie Doorschuiven negatieve secties.

Dgboek en grootboekrekening vastleggen in administratie-instellingen:

1. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen administratie.
  2. Ga naar het tabblad: Btw.
  3. Vul in het kader Negatieve vakken aangifte de velden Dagboek en Grootboekrekening in.

4. In het veld Dagboek selecteer je het memoriaal waarin Profit de journaalposten, die door het doorschuiven van negatieve btw-bedragen ontstaan, plaatst.

Het dagboek dat je selecteert moet van het type Variabel memoriaal zijn.

5. In het veld Grootboekrekening selecteer je de grootboekrekening waarop je de journaalposten met de doorgeschoven negatieve btw-bedragen wilt boeken.

De grootboekrekening die je selecteert moet ingesteld zijn op Btw toegestaan.

6. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

1. Btw België inrichten
  2. Btw-aangifte België activeren
  3. Administratie toevoegen
  4. Financiële administratie-instellingen vastleggen
  5. Btw-codes toevoegen (België)
  6. Dagboek creditfacturen inrichten (België)
  7. Doorschuiven negatieve btw-secties inrichten (België)
  8. Btw-berekening voor inkopen binnen EU niet 100% aftrekbaar (België)
  9. Btw op autokosten in België
  10. Fiche 281.50 inrichten