Btw-tariefgroepen en tarieven

Per land heb je btw-tariefgroepen met daarin datumafhankelijke tarieven. Een aantal hiervan wordt meegeleverd. Je kunt ook zelf tariefgroepen en tarieven toevoegen.

Afhankelijk van het soort dienst of product dat je levert moet je een ander btw-tarief hanteren. Ook kunnen btw-tarieven na verloop van tijd wijzigen. In Profit heb je daarom de btw-tariefgroepen, zoals ‘Hoog’ en ‘Laag’, en aparte btw-tarieven waarbij het daadwerkelijke percentage vastligt. Een tariefgroep heeft geen begin- of einddatum. Een tarief wel. Een tariefgroep kan meerdere tarieven met een andere ingangsdatum bevatten.

Per Item (artikel, werksoort of kosten) moet je per land vastleggen in welke tariefgroep het valt. Dit wordt bijvoorbeeld overgenomen als je een orderregel toevoegt. Je kunt het in de orderregel nog wel wijzigen. Omdat je koppelt aan een tariefgroep en niet aan een specifiek tarief, hoef je bij een tariefwijziging niet alle items opnieuw in te stellen.

btw-tarief toevoegen

Per btw-tariefgroep kunnen door wetswijzigingen meerdere btw-tarieven van toepassing zijn of worden. Je kunt via de eigenschappen van een btw-tariefgroep een nieuw btw-tarief toevoegen. Btw-tarieven hebben een begindatum.

Je kunt de gegevens handmatig toevoegen op basis van de onderstaande beschrijving. Je kunt de gegevens echter ook importeren via de volgende functie: Financieel / Beheer / Import grootboek / Btw-tarief.

Btw-tarief toevoegen:

  1. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Inrichting / Btw-tariefgroep.
  2. Open de eigenschappen van de btw-tariefgroep waaraan je een nieuw btw-tarief wilt toevoegen.
  3. Ga naar het tabblad: Tarieven.
  4. Klik op: Nieuw.

    Het Land wetgeving en de Btw-tariefgroep zijn al ingevuld aan de hand van de door jou geselecteerde btw-tariefgroep.

  5. Vul de Begindatum van het tarief in.
  6. Vul bij Tarief het percentage in van het nieuwe tarief.
  7. Klik op: Voltooien.
  8. Klik op: Opslaan en sluiten.