Openstaande posten per debiteur of crediteur afletteren

Je kunt een selectie van openstaande posten afletteren per debiteur of crediteur. Profit lettert de geselecteerde regels af volgens een afletter-algoritme en genereert automatisch een memoriaalboeking. Gebruik deze mogelijkheid van afletteren alleen als je de post niet automatisch afboekt (via een elektronisch bankafschrift) of handmatig via een bank- of kasboek.

Je moet voor deze functionaliteit de actie afletteren inkoopfacturen en afletteren verkoopfacturen autoriseren.

Openstaande posten per debiteur of crediteur afletteren:

1. Ga naar:
    • Financieel / Debiteur / Debiteur
    • Financieel / Crediteur / Crediteur.
  2. Open de eigenschappen van de debiteur (of crediteur).
  3. Ga naar het tabblad: Openstaande posten.

Profit toont een weergave met alle gejournaliseerde facturen die nog niet voldaan zijn door de betreffende verkooprelatie/debiteur.

4. Druk op: Ctrl+S als de kolom met selectievakjes niet in de weergave wordt getoond.
  5. Vink de af te letteren facturen en (vooruit)betalingen aan. Druk op Ctrl+A als je alle regels in één keer wilt aanvinken.
  6. Klik op: Acties / Afletteren.
  7. Bevestig het afletteren van de openstaande posten.

Het resultaat van het aantal openstaande posten dat is afgeletterd verschijnt op het scherm. Je krijgt geen aparte melding als Profit niet alle geselecteerde regels heeft kunnen afletteren volgens het afletter-algoritme. Je ziet de resterende openstaande posten in de weergave.

Let op

Een verschil is alleen toegestaan tussen de betaling en factuur. Een verschil is niet toegestaan tussen een factuur met een creditfactuur of factuur met meerdere betalingen of een betaling met meerdere facturen. Als je een betalingsverschil hebt ingesteld (percentage of bedrag), dan wordt bij het afletteren van openstaande posten deze instelling alleen meegenomen als het bedrag van de betaling lager is dan het bedrag van de factuur. Dan wordt er minder betaald dan is gefactureerd, bijvoorbeeld door aftrekking van betalingskorting. Andersom wordt de instelling niet meegenomen en niet automatisch afgeletterd, dan moet je bewust hiervoor kiezen via een memoriaal boeking.

Direct naar

1. Openstaande posten en betalingen afletteren
  2. Afletteren inrichten
  3. Openstaande posten afletteren via overzicht openstaande posten
  4. Openstaande posten per debiteur afletteren