thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Rekening-courant boeken

Als je een inkoopfactuur ontvangt die is bestemd voor een andere administratie binnen de omgeving, dan leg je deze factuur op normale wijze vast in het inkoopboek. Je gebruikt als tegenrekening het grootboekrekeningnummer van de rekening-courant met de andere administratie.

 • Op de eerste regel leg je de crediteur vast aan wie je de betalingsverplichting hebt.
 • Je geeft op de volgende regel aan dat je in rekening-courant wilt boeken door het ingeven van het nummer van de grootboekrekening voor rekening-courant.
 • Een volgend venster verschijnt, dat is bestemd voor de invoer in de ontvangende, andere administratie. Je herkent dit venster aan de gele balk bovenin, die de scheiding visualiseert met de andere administratie. In dit venster vul je de tegenboeking in.
 • Na invullen van dit venster toont Profit opnieuw het boekingsvenster van de eerste administratie. De boekingsregel kan nu beperkt worden afgemaakt (het bedrag kun je bijvoorbeeld niet wijzigen).

Let op:

 • Tijdens het verwerken van elektronische dagafschriften opent Profit niet automatisch het venster voor de ontvangende administratie. Je zult hier gebruik moeten maken van de actie Rekening-courant.
 • Je kunt ook in correctieperiodes rekening-courantboekingen maken.
 • Als je een inkoopfactuur rekening-courant in administratie 1 boekt met een bijlage (pdf van een factuur) en de kostenregel in administratie 2, dan kun je deze bijlage alleen in administratie 1 in het dossier raadplegen. Het dossier (bijlage, eigenschappen factuur, etc.) wordt namelijk vastgelegd op de factuurregel, niet op de kostenregel. Administratie 2 zal geen factuurgegevens kunnen tonen en dus ook geen bijlage.

Rekening-courant boeken:

 1. Controleer of je de juiste administratie hebt geopend via de statusbalk van Profit.
 2. Ga naar: Financieel / Boeken / Dagboek.
 3. Controleer Boekjaar en Periode. Dit zijn het boekjaar en de periode waarin je mutatie boekt.
 4. Selecteer het juiste inkoopboek.
 5. Klik op: Voltooien.
 6. Vul de eerste boekingsregel in. Je legt op deze regel de crediteur vast aan wie je de betalingsverplichting hebt.

  In de tweede regel geef je aan dat je in rekening-courant wilt boeken door het ingeven van het nummer van de grootboekrekening voor rekening-courant.

 7. Vul het grootboekrekening voor rekening-courant in bij Rekeningnummer.

  Druk op: F9 klik op: Inrichting rekening-courant.

 8. Profit stelt het bedrag automatisch voor. Het bedrag is gelijk aan het factuurbedrag of exlusief btw. Dit is afhankelijk of Btw toestaan in de eigenschappen van de grootboekrekening is aangevinkt.
 9. Wijzig eventueel de btw-code op de tweede boekingsregel.

  Je kunt alleen de btw-code invullen als Btw toestaan in de eigenschappen van de grootboekrekening is aangevinkt.

 10. Het subboekingsscherm voor de rekening-courantboeking opent automatisch als je met Tab naar het einde van de regel gaat.

  of klik op de actie Rekening-courant.

  of Druk op: F9 of de rechtermuisknop bij Rekening en Klik op: Inrichting rekening-courant.

  Een volgend venster verschijnt, dat is bestemd voor de invoer in de ontvangende, andere administratie. Je herkent dit venster aan de gele balk bovenin die de scheiding visualiseert met de andere administratie. In dit venster vul je de tegenboeking in.

 11. Klik op: Voltooien.

  Profit keert terug naar het boekingsscherm van de oorspronkelijk administratie. De boekingsregel kan nu beperkt worden afgemaakt. Eventueel kan ook het btw-bedrag worden berekend en geboekt.

 12. Rond de boeking verder af.

  Profit boekt de rekening-courant na het voltooien.

Direct naar

 1. Rekening-courant meerdere administraties
 2. Rekening-courant inrichten
 3. Rekening courant boeken
 4. Rekening-courant boeking wijzigen en verwijderen
 5. Correcties rekening-courantrekening boeken

Process

Mutatie

Work area

Financieel