Btw/ICP-aangifte toevoegen

Je voegt een aangifte toe voor de periode waarover je aangifte wilt doen. Je doet per periode één aangifte. Afhankelijk van de instellingen is dit een maand-, kwartaal- of jaaraangifte.

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk transacties van de aangifteperiode zijn vastgelegd in Profit, voordat je de aangifte toevoegt. In de praktijk wacht je tot de aangifteperiode voorbij is. Houd er rekening mee dat de Belastingdienst je na afloop van het aangiftetijdvak één maand de tijd geeft om aangifte te doen (en te betalen).

Voorbeeld:

Je wilt aangifte doen over het tweede kwartaal (april t/m juni). Je controleert begin juli of alle relevante transacties (zoals in- en verkoopfacturen) zijn vastgelegd in Profit. Daarna voeg je de btw-aangifte toe. Je moet de aangifte uiterlijk 31 juli insturen en betalen!

Afhankelijk van de instellingen genereer je de icp-aangifte automatisch, tegelijk met de btw-aangifte. Als je per maand btw-aangifte en icp-aangifte doet, wordt dus elke keer ook een icp-aangifte gegenereerd. Als je btw-aangifte per maand doet en de icp-aangifte per kwartaal, genereer je elke derde maand ook een ICP-aangifte. Het is in principe ook mogelijk dat je per maand icp-aangifte doet en per kwartaal btw-aangifte.

Let op:

Als je de eerste keer een btw/icp-aangifte toevoegt doe je dat voor de periode die voor de werkelijke aangifteperiode ligt, waarmee je wilt beginnen. Als je dit niet doet bevat de eerste btw-aangifte ook allemaal historische gegevens van voorgaande jaren (perioden) die afkomstig zijn van voor deze aangifte. Lees voor meer informatie Voor het eerst starten met btw/icp-aangiften in Profit.

Voorbeeld:

Je wilt beginnen met aangifte voor maand 1 van 2014. Voor een correcte aangifte moet je eerst de aangiften (btw en icp) in het oude jaar toevoegen (2013), waarin de historische gegevens terecht komen. Daarna voeg je de aangifte voor 2014 toe. Deze verstuur je naar de belastingdienst.

Btw/icp-aangifte toevoegen:

1. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Btw/icp-aangifte.
  2. Klik op: Nieuw.

Het volgende venster is afhankelijk van de aangifteperiode instellingen, waarmee Profit bepaalt of een btw- en/of icp-aangifte toegevoegd moet worden:

• Uitsluitend een btw-aangifte: het kader Icp-aangifte wordt niet getoond.
    • Uitsluitend een icp-aangifte: het kader Btw-aangifte wordt niet getoond.
    • Bij een jaaraangifte selecteer je het jaar, er zijn geen andere velden voor de periodeselectie aanwezig.

Je ziet het boekjaar en de eerstvolgende periode. De periode waarover je aangifte doet, bepaalt Profit op basis van de laatste definitieve aangifte. Je kunt deze niet wijzigen, want de aangiften moeten elkaar opvolgen.

3. Klik op: Volgende.

Je ziet een weergave met secties uit de aangifte die je handmatig kunt invullen. Dit zijn de bedragen die niet uit Profit herleidbaar zijn, zoals privégebruik en schattingen.

Je ziet alleen  de secties, waarbij Zelf invullen is geselecteerd in Berekening grondslag.

4. Dubbelklik op de gewenste regel om de grondslag en het btw-bedrag in te vullen.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.
  6. Klik op: Voltooien.

De aangifte wordt vervolgens berekend.

Deze btw/icp-aangifte is een voorlopige aangifte, deze is nog niet-definitief. Je ziet in de weergave dat Definitief is uitgevinkt. Een voorlopige aangifte kun je nog wijzigen of verwijderen en een definitieve aangifte niet.

De aangifte wordt pas definitief als je deze definitief maakt via de actieknop Definitief maken.

Je kunt een niet-definitieve aangifte opnieuw genereren. De aangifte wordt dan vervangen door een nieuwe aangifte.

Direct naar

1. Btw/ICP-aangifte doen
  2. Btw/icp-aangifte toevoegen
  3. Btw-aangifte controleren
  4. Icp-aangifte controleren
  5. Btw/icp-aangifte definitief maken
  6. Btw/icp-aangifte onderdrukken voor verzenden
  7. Btw/icp-aangifte indienen bij Belastingdienst