Btw-code bij verkoopboekingen buitenland

De verkoopboekingen aan ondernemers in andere EU-landen moet je met de juiste btw-code boeken om de omzetbedragen op de icp-aangifte te kunnen zien.

• Als je met de btw-code voor IC levering goederen boekt (dit kan bij jou btw-code 34 zijn), dan valt de boeking in de btw-aangifte op sectie Leveringen naar /diensten in landen binnen de EU (3b) en in de icp-aangifte op sectie 3a.
  • Als je met de btw-code voor IC leveringen diensten boekt (dit kan bij jou btw-code 35 zijn), dan valt de boeking in de btw-aangifte op sectie Leveringen naar /diensten in landen binnen de EU (3b) en in de icp-aangifte op sectie 3a.

Koppeling btw-code/btw-sectie

Btw-code

Omschrijving

Btw-sectie

Btw-percentage

Inkoop/Verkoop

EU dienstenberekening

34

IC levering goederen

3b

0%

Verkoop

nee

35

IC levering diensten

3b

0%

Verkoop

ja

37

IC Verwerving

4b

21%

Inkoop

nee

Btw-gegevens binnen eigenschappen debiteur

Btw-plicht

Btw-nummer verplicht

Afwijkende btw-tariefgroep

Verkopen standaard

Nee

Vinkje moet 'uit'. Dit is alleen van toepassing als je de zogenoemde ‘landbouwregeling’ gebruikt.

Btw verlegd naar

Ja

idem

Verkopen binnen EU (icp)

Ja

idem

Export buiten EU

Nee

idem

Afstandsverkoop

Nee

idem

Als je de inkooprelaties/verkooprelaties, etc. goed hebt ingericht wordt de btw-code tijdens het boeken van bijvoorbeeld een verkoop direct toegepast.

Balie-/directfactuur toevoegen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Balie-/directfactuur.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Selecteer een boekingslay-out als je een keuze krijgt.

4. Klik in de Kop
  5. Vul de gegevens in de kop.
  6. Klik in de Regels
  7. Vul in de regels de verkochte artikelen in.
  8. Klik in de Staart
  9. Ga naar het tabblad: Totalen.

Je ziet vervolgens wat qua btw over deze factuur afgedragen moet worden (Btw-bedrag).

10. Klik op: Opslaan en sluiten.

Btw-plicht van de verkooprelatie wijzigen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoop / Verkooprelatie.
  2. Ga naar het tabblad: Debiteur.

3. Wijzig de Btw-plicht.

Sla de wijzigingen op.

Direct naar

1. Btw/ICP-begrippen en scenario's
  2. Btw/icp begrippen (Algemeen)
  3. Voorbeeld Btw-code in financiƫle boekingen
  4. Voorbeeld Btw-code bij verkoopboekingen
  5. Btw-scenario's