Instellingen Competentiemanagement aanpassen

Nadat je de instellingen de eerste keer hebt vastgelegd, kun je de omschrijvingen en de rangorde van niveaus en scores aanpassen. Ook bepaal je hoe Profit waarden zal afronden en selecteer je een template voor het genereren van evaluaties.

De knoppen om gegevens over te zetten naar de enquêtegenerator zijn van belang voor het genereren van evaluatieformulieren, dit wordt apart toegelicht.

In de onderstaande beschrijving wordt verwezen naar de gekozen evaluatiemethode:

Instellingen aanpassen:

1. Ga naar: HRM / Competentiemanagement / Inrichting / Instelling.

Als je de instellingen de eerste keer vastlegt, wordt deze functie automatisch opnieuw opgestart.

Profit toont ter informatie de competentieclusters en competenties op aparte tabbladen, je kunt deze hier niet aanpassen.

2. Ga naar het tabblad: Niveaus.
  3. Pas het competentieniveau en de omschrijvingen aan. Deze worden verder door heel Profit gebruikt ook op de evaluatieformulieren.

Je kunt de Waarde niet aanpassen, deze bepaalt de hiërarchie van de niveaus.

4. Ga naar het tabblad: Instellingen.

Profit toont ter informatie de instellingen die je hebt gekozen toen je Competentiemanagement in gebruik nam.

5. Bepaal in Naar boven afronden vanaf hoe Profit het resultaat van een evaluatie moet afronden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt op basis van de evaluatiemethode.
    • Evaluatiemethode A: Gehele competentie evalueren

Bij deze evaluatiemethode gaat het om de afronding van het gemiddelde niveau. Profit rondt een decimale waarde boven de opgegeven grenswaarde af naar boven. Bijvoorbeeld: Je hebt een grenswaarde van 0.7 opgegeven. Hierdoor zal Profit een gemiddeld niveau van 2,6 afronden naar 2.

• Evaluatiemethode B: Competentieniveau evalueren

Bij deze evaluatiemethode gaat het om de afronding van de gemiddelde score. De manier van afronden is hetzelfde als bij Evaluatiemethode A.

6. Vink Score mdw. uitsluiten bij 'Score evaluatie' aan, als een medewerker zichzelf beoordeelt, maar zijn eigen beoordeling mag niet van invloed op de score uit de evaluatie.
  7. Selecteer de template die je wilt gebruiken voor de indeling van het evaluatieformulier (zie het overzicht hieronder). De beschikbare templates zijn afhankelijk van de eerder gekozen evaluatiemethode.

Je bepaalt met de gekozen template ook of je competenties bepaalt op basis van werksoorten. Zo niet, dan koppel je de competenties handmatig aan de rol.

De werking van de knop Eigenschappen wordt toegelicht bij de evaluaties.

8. Ga naar het tabblad: Scores (alleen bij evaluatiemethode B).
  9. Pas eventueel de Score en de Score omschrijving aan. Deze worden verder door heel Profit gebruikt (inclusief op de evaluatieformulieren).

Je kunt de Waarde niet aanpassen, deze bepaalt de hiërarchie van de scores.

Templates

Templates bij evaluatiemethode A: Gehele competentie evalueren:

Naam

Toelichting

Evaluatie rol werksoort/competentie

Je koppelt per werksoort de gewenste competenties. Vervolgens koppel je per rol de werksoorten van die rol. De competenties van de werksoorten worden gekopieerd naar de rol. Je geeft per competentie het gewenste niveau op.

Evaluatie rol competentie

Je koppelt per rol de gewenste competenties. Je geeft per competentie het gewenste niveau op.

Evaluatie rol competentie gekoppelde indicatoren

Je koppelt per rol de gewenste competenties. Je geeft per competentie het gewenste niveau op. Ook geef je op, welke gedragsindicatoren per competentie op het evaluatieformulier moeten worden opgenomen. Dit is in de praktijk een weinig gebruikte methode.

Templates bij evaluatiemethode B: Competentieniveau evalueren:

Naam

Toelichting

Evaluatie rol werksoort/competentieniveau

Je koppelt per werksoort de gewenste competenties. Vervolgens koppel je per rol de werksoorten van die rol. De competenties van de werksoorten worden gekopieerd naar de rol. Je geeft per competentie het gewenste niveau en de gewenste score op.

Evaluatie rol competentieniveau

Je koppelt per rol de gewenste competenties. Je geeft per competentie het gewenste niveau en de gewenste score op.

Direct naar

1. Competentiemanagement inrichten
  2. Instellingen bepalen en Profit-competenties overnemen
  3. Instellingen aanpassen
  4. Competenties inrichten
  5. Competenties indelen in competentieclusters
  6. Competenties per werksoort toevoegen
  7. Rollen beheren