thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Paginaonderdelen voor mobiele site vastleggen

De mobiele site heeft dezelfde menustructuur en portalpagina's als de standaardsite. Je kunt de portalpagina's optimaliseren voor de mobiele site, door ongewenste onderdelen uit te schakelen (deze onderdelen worden dan alleen op de standaardsite getoond). Je kunt onderdelen toevoegen die alleen op de mobiele site worden getoond.

Dit geldt onder andere voor banners, overzichten, tekstblokken, plug-ins, etc.

Voorbeeld:

De banner op startpagina van de standaardsite heeft 20 knoppen. Voor de mobiele site is dit teveel.

 • Open de eigenschappen van deze banner en vink het veld Verbergen bij mobiele presentatie aan. Hierdoor wordt deze pagina niet op de mobiele site getoond, maar wel op de standaardsite. Bezoekers van de standaardsite kunnen de knoppen nog steeds gebruiken.
 • Voeg een banner toe voor de mobiele site. In de eigenschappen van deze banner vink je Alleen tonen bij mobiele presentatie aan. Hierdoor wordt deze pagina wel op de mobiele site getoond, maar niet op de standaardsite. In deze banner plaats je de belangrijkste vier knoppen, zodat mobiele gebruikers deze op hun smartphone kunnen gebruiken.

Paginaonderdelen instellen:

 1. Je bent ingelogd als sitebeheerder.
 2. Open de pagina met het te wijzigen pagina-onderdeel.
 3. Ga naar het tabblad: Pagina. Klik op: Bewerken.

 4. Klik op: Indeling.
 5. Klik op: het onderdeel.
 6. Open de eigenschappen van het onderdeel.
 7. Bepaal het gebruik van het paginaonderdeel met de velden Verbergen bij mobiele presentatie en Alleen tonen bij mobiele presentatie. Je kunt één van beide velden aanvinken.

  Als beide velden niet aangevinkt zijn, wordt het paginaonderdeel zowel op de standaardsite als de mobiele site getoond.

  De marges worden niet gebruikt op de mobiele site.

 8. Klik op: Concept publiceren.

Overzichten instellen:

Overzichten worden altijd getoond als lijstoverzicht. Hierbij staan de belangrijkste gegevens onder elkaar. Om de ruimte op de smartphone optimaal te benutten, gebruik je de instelling Volledige inhoud. Als het zoeken in het overzicht is ingeschakeld, is op de smartphone een zoekveld beschikbaar.

Het lijstoverzicht toont altijd de eerste drie velden. In een reguliere site zullen alle velden getoond worden, maar de mobiele site toont alleen de eerste drie velden. Als de juiste velden niet getoond worden op de mobiele site, moet je het overzicht aanpassen en zorgen dat de belangrijkste drie velden bovenaan staan.

Direct naar

 1. Site voor smartphones en tablets (responsive design)
 2. Site instellen voor mobiele toepassingen
 3. Mobiele site testen
 4. Paginaonderdelen voor mobiele site vastleggen

Process

Beheerder

Work area

InSite/OutSite