Toestemming verkooprelatie en controle juiste UBL-versie

De verkooprelatie/debiteur kan de e-verkoopfactuur direct in zijn financiële administratie inlezen en verwerken. Dit bespaart de verkooprelatie veel tijd doordat hij de factuurgegevens niet handmatig over hoeft te nemen. De verkooprelatie is niet verplicht een e-factuur te accepteren. Overleg daarom eerst met de verkooprelatie of hij/zij e-facturen wil ontvangen en of zijn software het UBL-formaat (2.1) ondersteunt.

De e-factuur in Profit is een elektronische factuur van het Nederlandse standaard XML formaat UBL 2.1 . UBL is ook de standaard die de Nederlandse overheid gebruikt. Er zijn ook andere 'standaarden' in omloop. Profit ondersteunt echter alleen UBL.

De Nederlandse standaard UBL is met name gericht op een typische financiële factuur. Het uitgangspunt is een automatische verwerking van de factuur als inkoopfactuur. Deze UBL-factuur bevat globaal de volgende basisgegevens: factuurgegevens, crediteur, debiteur, afnemer, leverancier, betalingsvoorwaarden (betalingswijze en betalingscondities), totalen (bruto bedrag, factuurtotaal) totalen factuurregels (aantal eenheden, regelbedrag excl., percentage korting, prijs per eenheid, bedrag btw, goederenbedrag, percentage btw, prijs (berekend (prijsfactor x regelbedrag / aantal eenheden)).

Typische ordermanagement gegevens die geen invloed hebben op de financiële administratie zijn niet opgenomen in de UBL. Partij- en serienummers gaan bijvoorbeeld niet mee. Deze gegevens zijn te raadplegen in de ontvangst. De regel, inclusief prijs en artikel gaan wel mee in de factuur. Kredietbeperking zit niet in de UBL. Je kunt wel kredietbeperking gebruiken en de factuur verstrekken als UBL-factuur. De kredietbeperking is verwerkt in het factuurtotaal, maar is niet te berekenen via de regels. De ontvanger moet zelf de kredietbeperking overnemen uit de meegeleverde pdf-factuur. Velden uit de vrije inrichting kunnen niet opgenomen worden in de Nederlandse UBL.

Meer informatie over e-factureren vind je op de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl/efactuur

Neem contact op met de verkooprelatie:

  1. Vraag toestemming om de verkoopfacturen als e-factuur te verstrekken.
  2. Controleer of de software van de verkooprelatie de juiste UBL-versie gebruikt.

Direct naar

  1. E-factuur inrichten (verkoopfactuur)
  2. Inrichting facturering
  3. E-mailserver en afzender instellen
  4. Berichtsjabloon inrichten
  5. Bankrekeningnummer e-factuur instellen
  6. Neem contact op met verkooprelatie voor toestemming en juiste UBL-versie
  7. Verkooprelatie voor e-facturering inrichten
  8. E-factuur via e-Verbinding inrichten (inkoopfactuur en verkoopfactuur)