Kredietbeperking inrichten

Je kunt gebruik maken van kredietbeperking. Kredietbeperking is een negatieve korting ter bekostiging van de krediettermijn. Als de verkooprelatie op tijd betaalt mag hij deze opslag aftrekken. Kredietbeperking is iets anders dan betalingskorting. Kredietbeperking gebruik je om klanten snel te laten betalen. Dit versterkt de liquide positie, waarmee je vervolgens ook geen tijd en moeite kwijt bent aan het incasseren van het bedrag. Er bestaat geen wettelijke verplichting de kredietbeperking ook daadwerkelijk te betalen, ook al wordt na de vervaldatum betaald. Kredietbeperking is slechts in het leven geroepen ter beperking van de kosten die het incasseren van een factuur met zich meebrengt (rente etc.).

De opslag is een percentage van het 'totaalbedrag excl. btw verminderd met de factuurkorting'. Je kunt hiervan afwijken door in te stellen dat je de kredietbeperking al dan niet over de btw-grondslagbedragen wilt berekenen. Ook kun je instellen dat je de kredietbeperking over het inclusief btw-bedrag wilt berekenen.

Voorbeeld:

Profit berekent de kredietbeperking over het totaalbedrag excl. btw verminderd met de factuurkorting.

Debet

Credit

Totaal factuurbedrag:

€ 1.000,00

Factuurkorting (10%):

- € 100,00

Totaal factuurbedrag incl. korting:

€ 900,00

Btw-bedrag:

€ 189,00

Totaal te betalen:

€ 1.089,00

Kredietbeperking (2%):

€ 18,00

Inhoud

Functionaliteit activeren

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de productie-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

• Kredietbeperking.

Stappen om een activering in te schakelen

Integratiesoort inrichten

Je richt de kredietbeperking per integratiesoort in. Per integratiesoort kun je een afwijkend aantal dagen instellen.

Integratiesoort inrichten:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Integratie-instellingen / Integratiesoort.
  2. Open de eigenschappen van de integratiesoort Verkoopfacturen Ordermanagement.
  3. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  4. Vink Kredietbeperking gebruiken aan.
  5. Vul een waarde in bij Dagen kredietbeperking.

Je kunt dit aantal dagen afdrukken op de factuurlay-out.

Je selecteert geen grootboekrekening omdat dit niet gejournaliseerd wordt. De betalingskorting gaat alleen mee met de openstaande post.

6. Klik op: Opslaan en sluiten.
Percentage kredietbeperking vastleggen

Het percentage kredietbeperking leg je per verkooprelatie vast.

Percentage kredietbeperking vastleggen:

1. Ga naar:
    • Financieel / Debiteur / Debiteur.
    • Ordermanagement / Verkoop / Verkooprelatie.
  2. Open de eigenschappen van debiteur.
  3. Ga naar het tabblad: Prijs/korting.
  4. Vul een waarde in bij Kredietbeperking (%).

Dit percentage wordt overgenomen bij het toevoegen van orders voor de verkooprelatie. Je kunt het percentage kredietbeperking in de order nog wijzigen.

5. Klik op: Opslaan en sluiten.
Rekening kredietbeperking vastleggen

De grootboekrekening voor de kredietbeperking selecteer je in de instellingen van de administratie.

Rekening vastleggen:

1. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen administratie.
  2. Ga naar het tabblad: Betalingsverschillen.
  3. Selecteer de grootboekrekening bij Rek. kredietbeperking debiteur.
  4. Selecteer de grootboekrekening bij Rek. kredietbeperking crediteur.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.
Inclusief btw voor kredietbeperking instellen

De grondslag kredietbeperking inclusief btw voor de kredietbeperking selecteer je in de instellingen van Ordermanagement als je de kredietbeperking over het inclusief btw-bedrag wilt berekenen. Als je deze niet instelt dan berekent Profit automatisch de betalingskorting over het exclusief btw-bedrag.

Rekening vastleggen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Beheer / Instellingen.
  2. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  3. Vink Grondslag kredietbeperking inclusief btw aan als je de kredietbeperking over het inclusief btw-bedrag wilt berekenen.
  4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

1. Factuurkortingen en -toeslagen
  2. Factuurkorting inrichten
  3. Betalingskorting inrichten
  4. Betalingskorting via grondslag btw inrichten
  5. Kredietbeperking inrichten