Artikelen met twee artikeldimensies boeken via matrix

Je kunt artikelen waarbij je op twee artikeldimensies de voorraad bijhoudt, boeken via een speciale lay-out: een boekingsmatrix. Boeken via de matrix is vooral handig als je snel meerdere artikelen met dezelfde artikelcode maar met andere artikeldimensiecodes wilt opboeken.

De matrix is in feite een tabel met de codes van de ene artikeldimensie horizontaal en van de andere verticaal.

Als je een artikel wilt boeken, doe je dit in het veld waarbij horizontaal en verticaal de juiste artikeldimensiecodes van toepassing zijn. Onderin de matrix heb je ook inzicht in de voorraad voor het veld dat je in de matrix aanklikt, dus voor artikel met de combinatie van codes dat je selecteert.

Boeken via de matrix is mogelijk voor alle boekingen van artikelen in het ordertraject, behalve bij productie. Ook is het niet mogelijk om artikeldimensies met meer dan 50 codes via de matrix te boeken. Gebruik dan de methode met boeken in de regel.

Artikel met twee artikeldimensies snel boeken via matrix:

1. Ga naar: de boekingslay-out, bijvoorbeeld naar Ordermanagement / Inkoopproces / Ontvangst.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul in de regel de Code van het artikel in.

Vervolgens wordt de actie Art.dimensies aanklikbaar.

4. Klik op de actie: Art.dimensies.
  5. Selecteer eventueel de boekingslay-out Artikeldimensies (Profit).
  6. Klik op: Opslaan en sluiten

Je ziet vervolgens een tabel met de codes van artikeldimensie 1 horizontaal en de codes van artikeldimensie 2 verticaal.

7. Vul het aantal direct in het veld in waarin beide artikeldimensiecodes gecombineerd worden. In ons voorbeeld is dat in het veld onder maat 38 en in de regel van veld Bruin.
  8. Maak het matrixscherm eventueel kleiner om de achterliggende boekingslay-out ook te kunnen zien. Als je dit doet, zie je dat daarin automatisch de regels worden toegevoegd.
  9. Raadpleeg eventueel onderin het scherm de voorraad voor dit artikel door de cel opnieuw te selecteren.
  10. Klik op: Opslaan en sluiten

Als je terugkomt in de gewone boekingslay-out zie je dat er minstens twee regels zijn toegevoegd: een paarse totaalregel (bij omschrijving staat ook Totaal toegevoegd) en minstens één blauwe regel eronder.

Via Matrix geboekt artikel met twee artikeldimensies wijzigen

Artikelen met twee artikeldimensies die je geboekt hebt via de matrix, kun je ook snel wijzigen via de tabel.

Artikel met twee artikeldimensies wijzigen via matrix:

1. Ga naar: de boekingslay-out, bijvoorbeeld naar Ordermanagement / Inkoopproces / Ontvangst.
  2. Selecteer de Totaal-regel (paarse regel) van de groep regels die je geboekt hebt met behulp van de boekingsmatrix.
  3. Klik op de actie: Art.dimensies.
  4. Wijzig eventueel de aantallen per artikeldimensiecode-combinatie.
  5. Raadpleeg eventueel per cel de voorraadgegevens in het tabblad Voorraad.
  6. Wijzig eventueel per cel de velden in het tabblad Dimensie.
  7. Sluit de matrix.

Direct naar

1. Artikeldimensies
  2. Inrichten
  3. Artikelen met artikeldimensies boeken
  4. Artikelen met twee artikeldimensies boeken via matrix
  5. Via matrix geboekte artikelen verwijderen
  6. Voorraad op artikeldimensie raadplegen