Vervangend artikel instellen

Je kunt een vervangend artikel instellen. Profit stelt dit vervangende artikel automatisch voor in het inkoop- en verkoopproces. Dit gebruik je bijvoorbeeld als een artikel niet meer leverbaar is of omdat je een verbeterd artikel wilt gaan aanbieden. Ook samenstellingen kun je zo laten vervangen.

Vervangen werkt nu ook door in inkoopaanvragen.

Je kunt instellen dat bij het vervangen eerst de voorraad moet worden opgemaakt of dat Profit per direct het vervangende artikel altijd moet gebruiken. Dit werkt niet door bij inkoopaanvragen. Daar wordt altijd direct het vervangende artikel gebruikt.

Inhoud

Vervangend artikel instellen
 1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel.

  Als je vervanging van een samenstelling wilt instellen, moet je de relevante velden zelf toevoegen aan je boekingslay-out Samenstelling onderhoud.

 2. Open de eigenschappen van het artikel. Dit is het artikel dat uit het assortiment gaat.
 3. Ga naar het tabblad: Algemeen.

 4. Selecteer eventueel bij Vervangend type item van welk type het vervangende artikel moet zijn: een normaal artikel of een samenstelling. In het veld hieronder kun je dan alleen dat type selecteren.
 5. Selecteer bij Vervangend artikel het vervangende artikel of de vervangende samenstelling, afhankelijk van wat je hierboven hebt ingesteld. Als je niets hebt ingesteld, kun je kiezen uit beide typen.
 6. Stel bij Vervangen t/m de dag in tot wanneer het artikel vervangen moet worden als het om tijdelijke vervanging gaat.

  Dit werkt ook door in InSite bij inkoopaanvragen. Het vervangend artikel werkt níet bij OCI-inkoopaanvragen.

 7. Vink Geblokkeerd aan als je wilt dat bij het toevoegen van een regel met dit artikel in een offerte/pakbon/verkooporder/etc. Profit direct het vervangende artikel gebruikt in plaats van het huidige artikel. Dit geldt ook bij imports.

  Als je Geblokkeerd niet aanvinkt gebeurt er niets als er nog genoeg voorraad is op het huidige artikel. Zodra er echter een tekort aan voorraad is op het huidige artikel verschijnt de vraag of je het vervangende artikel in de regel wilt gebruiken. Als je hiervoor kiest wordt het volledige aantal in de regel op het vervangende artikel geboekt. Hierdoor kan het zijn dat er nog voorraad overblijft.

  Deze instellingen werken niet door bij inkoopaanvragen in InSite; daarbij gebruikt Profit direct het vervangend artikel. Je krijgt hier wel een melding van.

 8. Klik op: Voltooien
Boekingslay-outs instellen

Voeg het veld Artikel vervangen toe aan de boekingslay-outs van inkoopaanvragen als deze ontbreekt.

Vervangend artikel in Inkoopaanvraag (InSite)

Het vervangend artikel werkt ook door bij inkoopaanvragen in InSite en de UpdateConnector, ongeacht de instelling bij Geblokkeerd in het artikel. Het vervangend artikel werkt niet bij OCI-inkoopaanvragen.

Voeg het veld Artikel vervangen toe aan de boekingslay-outs van inkoopaanvragen als dit ontbreekt.

Direct naar

 1. Artikel
 2. Artikel toevoegen
 3. Artikelen raadplegen
 4. Artikel wijzigen
 5. Artikel kopiëren
 6. Vervangend artikel instellen
 7. Artikel instellen met voorraadprofiel
 8. Artikel blokkeren
 9. Bestelstaffel en minimum aantal controle instellen
 10. Meerdere afbeeldingen bij artikelen importeren
 11. Itemcode wijzigen
 12. Artikelgegevens afdrukken
 13. Importeren van artikelen o.a.