Fiscale balans/resultatenrekening aangifte fiscale cijfers

Met de functie Fiscale balans en resultatenrekening heb je de mogelijkheid om de fiscale cijfers in te voeren en in te lezen. Je start deze functie via de geopende aangifte door een onderneming te selecteren. Rechts bovenin staat nu de knop Fiscale balans / resultatenrekening, in dit nieuwe venster beschik je over de volgende functies:

Inhoud

Invoeren jaarstukken

Met de functie Invoeren jaarstukken kun je de waarde van de fiscale balansposten en resultatenrekening handmatig opgegeven.

Iedere regel bevat (naast eventuele extra velden) twee velden, waarin je de fiscale boekwaarde van het eind en het begin van het jaar kunt opnemen. Alle posten zijn onder elkaar opgenomen zodat je de gegevens eenvoudig en snel in één scherm kunt invoeren.

De posten zijn verdeeld in de groepen Activa, Passiva en Resultatenrekening. Per post wordt een totaalregel getoond van alle regels die onderdeel uitmaken van de post. Het totaal van alle posten wordt per groep, onderin het scherm in een vast kader getoond.

Fiscale balans

Met de Fiscale balans worden overzichtelijk de bedragen op de fiscale balans getoond.

Je kunt een post uitklappen door erop te klikken, zodat de onderliggende regels worden getoond. Door nog een keer te klikken worden de regels weer verborgen.

Per post wordt een totaal getoond van de onderliggende regels. Het totaal van de posten wordt onderin het scherm getoond, gesplitst in de groep activa en passiva.

De bedragen op het niveau van de regels kun je in dit scherm niet handmatig aanpassen, je moet dit doen bij het menu item Invoeren jaarstukken. Uiteraard worden na het aanpassen van een bedrag de totaalregels herberekend.

Fiscale resultatenrekening

Met de Fiscale resultatenrekening krijg je in één oogopslag een overzicht van de fiscale resultatenrekening.

Een post in de resultatenrekening kan worden uitgeklapt door er op te klikken. Dan worden de postregels getoond met het bedrag dat op die postregel is geboekt. Je kunt deze bedragen met de hand aanpassen. Na het bijwerken van een postregel wordt automatisch het totaal van de post bijgewerkt, evenals het saldo fiscale winstberekening.

Rapportage

Het menu-item rapportage toont de standaard meegeleverde rapporten en de rapporten die je zelf hebt gemaakt.

Als het veld Fiscale cijfers inlezen is aangevinkt kun je alleen de volgende rapporten afdrukken:

• Fiscale balans
  • Fiscale winst- en verliesrekening

De overige rapporten leveren geen resultaat op!

Importeren fiscale cijfers

Via de functie Import fiscaal heb je de mogelijkheid om cijfers vanuit een bestand te importeren.

Importeren fiscale cijfers:

1. Klik in de aangifte op Import fiscaal.
  2. Klik nu op Bladeren bij Importbestand.
  3. Zoek het bestand op en klik, nadat dit gevonden is, op het bestand.
  4. Klik op: Openen. De bestandsnaam van het importbestand verschijnt nu in de regel Importbestand.
  5. Kies nu voor één of meer van de volgende opties (de meest gebruikte staan standaard aan):
    • Importeer balans einde jaar / resultatenrekening dit jaar (deze optie staat standaard aan)
    • Importeer balans begin jaar / resultatenrekening vorig jaar (de optie staat standaard uit)
  6. Klik op: Importeer gegevens om de import te starten. De gegevens worden nu ingelezen, maar niet in de commerciële balans en resultaten rekening! Je kunt per post slechts één bedrag importeren die een standaard omschrijving krijgt. Als de import klaar is krijg je hiervan een melding.

De balanstotalen staan na het inlezen nog op Nul. Deze worden zodra er een berekening wordt uitgevoerd bijgewerkt.

Opschonen

Met de functie Opschonen kun je alle cijfers in één keer verwijderen. Als je deze functie opstart krijg je scherm met een informatie tekst en een knop Verwijder alle gegevens. Als je op deze knop klikt wordt gevraagd of je de gegevens echt wilt verwijderen? Als je op Ja klikt worden de cijfers van de fiscale balans en de resultatenrekening gewist.

Als een samenwerkingsverband was vastgelegd bij de onderneming, dan zal deze niet worden verwijderd. Na het verwijderen wordt de jaarovergang voor CF gedaan. Het samenwerkingsverband blijft de data bevatten, die voor het opschonen aanwezig was.

Direct naar

1. Aangifte met alleen fiscale cijfers
  2. Eigenschappen van de cliënt IB
  3. Aanpassingen in de aangifte met alleen fiscale cijfers
  4. Fiscale balans/resultatenrekening aangifte fiscale cijfers
  5. Herinvesteringsreserve icm toevoeging aan de FOR