Partnergegevens koppelen of loskoppelen

Als een cliënt getrouwd is of samenwoont is het van belang dat je de gegevens van de partner ook vastlegt in Profit. Als je voor beide partners de aangifte verwerkt in Profit koppel je ze aan elkaar.

Ook als je de aangifte van de partner niet in Profit verwerkt is het verstandig om de partnergegevens vast te leggen.

Partner koppelen:

1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB.
  2. Open de eigenschappen van de cliënt.
  3. Ga naar het tabblad: Fiscaal jaar.
  4. Open de eigenschappen van het belastingjaar.
  5. Ga naar het tabblad: Burgerlijke staat.
  6. Selecteer een waarde bij: Burgerlijke staat einde jaar.

Kies Gehuwd, Gehuwd met huwelijkse voorwaarden, Gehuwd zonder huwelijkse voorwaarden, Geregistreerd partnerschap of Samenwonend. Als de burgerlijke staat einde jaar Ongehuwd is kun je geen partner koppelen.

Meer informatie:

7. Klik achter Partner op de zoekknop en selecteer de partner.

Als je een partner koppelt ben je verplicht om het BSN van de partner in te vullen.

8. Klik op: Opslaan en sluiten.

Partner loskoppelen:

Als je het biljet direct wilt vullen dan kun je de partner van de betreffende cliënt ontkoppelen.

1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB.
  2. Open de eigenschappen van de cliënt.
  3. Ga naar het tabblad: Fiscaal jaar.
  4. Open de eigenschappen van het betreffende jaar.
  5. Ga naar het tabblad: Burgerlijke staat.
  6. Klik hier achter Partner op de knop Wissen.
  7. Klik op: Opslaan en sluiten.

De cliënt is niet meer gekoppeld aan een partner. Je kunt het F-biljet invullen. Na het invullen van de aangifte kun je de aangifte afdrukken.

Let op:

Tijdens het openen van een F-biljet kan de volgende melding verschijnen: "-2147212086 #800424CA, Ticket cannot be opened for clients with partner".

Deze melding wordt getoond als je het F-biljet van de aangever opent zonder dat de aangifte van de partner ingevuld is. Deze partneraangifte moet je eerst invullen. Je kunt wachten met het invullen van het F-biljet omdat je bij de uitreiking van het biljet standaard 1 jaar uitstel ontvangt. Je kunt eventueel verzoek tot bijzonder uitstel indienen wanneer het standaard uitstel niet voldoende is.

Partner toevoegen die niet verwerkt wordt in Profit:

Je kunt een partner die niet verwerkt wordt in Profit toevoegen, zodat je deze partner wel kunt koppelen aan de cliënt die je verwerkt. Dit is handig als sprake is van fiscaal partnerschap.

1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de velden in.

Je vult de naam en adresgegevens in.

4. Vul de extra communicatiegegevens in.
  5. Klik op: Volgende.
  6. Vul een waarde in bij BSN.
  7. Selecteer een waarde bij Burgerlijke staat.
  8. Vul eventueel een waarde in bij Huwelijksdatum.
  9. Klik enkele malen op: Volgende. Dit doe je tot je de algemene velden in kunt vullen.
  10. Selecteer een waarde bij Cliëntengroep.
  11. Selecteer het biljetadres.
  12. Klik op: Volgende.
  13. Selecteer een waarde bij Beconnummer.
  14. Klik op: Voltooien.
  15. Open de eigenschappen van de cliënt.
  16. Ga naar het tabblad: Fiscaal jaar.
  17. Open de eigenschappen van het belastingjaar.
  18. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  19. Selecteer de waarde Zonder biljet (Z) bij Biljetsoort.
  20. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

1. Cliënt IB Beheer