Verbijzonderingsafhankelijkheden inrichten

Met verbijzonderingsafhankelijkheden dwing je af, dat tijdens het boeken alleen bepaalde combinaties van verbijzonderingscodes toegestaan zijn.

Inhoud

Beschrijving

Standaard bepaal je per grootboekrekening op welke verbijzonderingscodes je kunt boeken. De functionaliteit verbijzonderingsafhankelijkheden biedt een extra verfijning: je legt afhankelijkheden vast tussen verbijzonderingscodes van verschillende assen.

Voorbeeld:

Je gebruikt as 1 (Afdeling) en as 2 (Vestiging). Vervolgens leg je de volgende afhankelijkheden vast:

 • Bij mutaties op de Afdeling Directie mag alleen worden gekozen voor de Vestiging Amsterdam, omdat het hoofdkantoor van de organisatie daar gevestigd is.
 • Bij mutaties op de Afdeling Productie mag alleen worden gekozen voor de Vestigingen Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Alleen op deze vestigingen is een productie-afdeling aanwezig.

  In deze situatie zijn diverse verbijzonderingscodes van as 2 afhankelijk van verbijzonderingscodes van as 1. Je geeft bij verbijzonderingsas 2 aan, dat deze afhankelijk is van verbijzonderingsas 1.

Functionaliteit activeren

Als je in een Nederlandse omgeving een administratie wilt toevoegen voor België, Caribbean of Luxemburg, dan moet je deze functionaliteit van het gekozen land eerst activeren. Profit ondersteunt alleen de btw-inrichting van de BeNeLux landen en de Caribbean (de eilanden die vroeger bij de Nederlandse Antillen hoorden).

Let op:

Het inschakelen van deze activering heeft ook gevolgen voor andere functionaliteit in Profit. Schakel deze activering alleen in na overleg met AFAS of met je AFAS-consultant.

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de productie-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

 •  Verbijzonderingsafhankelijkheden

Stappen om een activering in te schakelen

Afhankelijkheid verbijzonderingsassen inrichten

Je bepaalt per verbijzonderingsas van welke verbijzonderingsas deze afhankelijk is.

Verbijzonderingsassen inrichten:

 1. Ga naar: Financieel / Verbijzondering / Verbijzonderingsas.
 2. Open de eigenschappen van de verbijzonderingsas die afhankelijk is van een andere verbijzonderingsas.
 3. Selecteer in Gekoppeld aan as de gewenste as.

  Voorbeeld:

  De verbijzonderingscodes van as 2 zijn afhankelijk van verbijzonderingscodes van as 1. Je opent de eigenschappen van verbijzonderingsas 2 en selecteert as 1 bij het veld Gekoppeld aan as.

 4. Klik op: Opslaan en sluiten.
Afhankelijkheid toevoegen

Je bepaalt per verbijzonderingscode van welke verbijzonderingsas deze afhankelijk is.

Afhankelijkheden toevoegen:

 1. Ga naar: Financieel / Verbijzondering / Afhankelijkheid.
 2. Klik op: Nieuw.

  Je ziet een lijst van alle afhankelijkheden die nog mogelijk zijn. Dit zijn dus combinaties van grootboekrekeningen en verbijzonderingscodes die nog niet zijn toegewezen.

 3. Vink de gewenste regels aan.
 4. Klik op: Voltooien.