Vaste activa inclusief renteberekening inrichten

Dit onderdeel is alleen relevant voor het inrichten van vaste activa inclusief renteberekening.

In dit artikel is gave nieuwe functionaliteit verwerkt die beschikbaar is vanaf Profit 3.

Bij overheidsinstellingen, zoals gemeenten, provincies en veiligheidsregio's werkt de berekening voor afschrijvingen van vaste activa anders dan in het bedrijfsleven. Omdat de overheid zich moet houden aan de BBV (Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten) worden naast de afschrijvingkosten ook rentekosten gejournaliseerd.

Je hebt hiervoor in Profit twee afschrijvingsmethoden:

• Percentage lineaire afschrijving incl. renteberekening
  • Percentage annuïtaire afschrijving incl. renteberekening

Voordat je deze 2 afschrijvingsmethoden van vaste activa kunt vastleggen en afschrijven, moet je het volgende inrichten:

• De functionaliteit Renteberekening vaste activa activeren.
  • De grootboekrekeningen toevoegen waarop de kapitaallasten worden geboekt.
  • De activagroepen toevoegen of aanpassen waaraan je deze grootboekrekeningen koppelt.
  • Het rentepercentage instellen per administratie en eventuele afwijkingen op dit percentage vastleggen per activagroep

De procedure voor deze inrichting is hieronder beschreven.

Beschrijving renteberekening

Vaste activa inclusief renteberekening is speciaal gemaakt voor overheidsinstellingen. Voor de berekening van de rentelasten volgen wij de richtlijnen van de BBV.

• Bij beide afschrijvingsmethoden met renteberekening stelt de BBV dat de renteberekening kijkt naar de jaarlijkse kosten. De rente wordt per jaar berekend en dan gedeeld door het aantal periodes van een jaar.
  • Als er een rentepercentage voor dat jaar aanwezig is op de activagroep, dan wordt dat gebruikt. Anders wordt het rentepercentage van de administratie instellingen gebruikt, als daar ook geen rente is dan wordt gerekend met 0%.
  • Annuïtaire renteberekening kan alleen bij vaste activa waarvan de afschrijving begint op de eerste dag van een jaar/
    periodetabel.
  • Lineaire renteberekening kan alleen bij vaste activa waarvan de afschrijving begint op de eerste dag van een periode (vaak maand).

Inhoud

Renteberekening activeren en Vaste activa inrichten

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de productie-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

• Renteberekening vaste activa

Stappen om een activering in te schakelen

Basisinrichting vaste activa:

De basisinrichting voor vaste activa is ook nodig voor de functionaliteit vaste activa met renteberekening.

Voeg ook grootboekrekeningen toe waarop de kapitaallasten worden geboekt.

Renteberekening in Administratie instellingen

Je kunt per administratie het rentepercentage voor vaste activa instellen. Je kunt ook een rentepercentage op een activagroep instellen. Leg je een rentepercentage vast op de activagroep, dan wordt dat gebruikt. Anders wordt het rentepercentage van de administratie instellingen gebruikt (of 0% als dat ook niet is ingevuld).

Let op:

Je kunt de rente van een bepaald jaar niet meer wijzigen na de eerste journalisering van een afschrijvingsperiode in dat jaar. Mocht je de rente toch willen wijzigen voor dat jaar, dan moet je eerst de journaalposten terugdraaien.

Rente op vaste activa per administratie instellen:

1. Open de administratie.
  2. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen administratie.
  3. Ga naar het tabblad: Rente vaste activa.

Dit tabblad is alleen zichtbaar als je de functionaliteit Renteberekening vaste activa hebt geactiveerd en voor dit tabblad bent geautoriseerd.

Standaard is er 1 regel aanwezig met rentepercentage 0,00. Deze regel wordt automatisch aangemaakt bij het aanmaken van een administratie.

4. Klik op: Nieuw.
  5. Voeg het gewenste rentepercentage toe.

Stel het rentepercentage vanaf een bepaald jaar in. Dit percentage geldt tot het jaar van de volgende renteregel.

6. Klik op: Voltooien.

Renteberekening in Activagroep instellen

Je gebruikt activagroepen om activa in te delen. Een activagroep bevat instellingen die gelden voor alle gekoppelde activa, zoals grootboekrekeningen voor de journalisering. Meestal sluiten activagroepen aan op balansposten, zoals Inventaris, Machines, Computers, enzovoorts. Je kunt per activagroep een periodeverdeeltabel koppelen om rekening te houden met seizoensinvloeden bij het afschrijven.

Je voegt een activagroep toe en koppelt hieraan de grootboekrekeningen, verbijzonderingscodes en stelt de afschrijvingsmethode in. Je kunt ook een rentepercentage op een activagroep instellen. Dan wordt dit rentepercentage gebruikt voor de hieraan gekoppelde vaste activa. Anders wordt het rentepercentage van de administratie instellingen gebruikt (of 0% als dat ook niet is ingevuld).

De velden die je invult bij een activagroep zijn voorkeurwaarden voor nieuwe activa, met uitzondering van Afw. periodeverdeling. Als je een actief toevoegt, zal Profit deze waarden overnemen, maar je kunt deze per actief anders instellen.

Je kunt activa en activagroepen ook importeren.

Let op:

Je kunt de grootboekrekeningen voor het afschrijven van een activagroep niet meer wijzigen als de activa van de activagroep gejournaliseerd zijn. Mocht je de instellingen van een activagroep toch willen wijzigen nadat je gejournaliseerd hebt, dan moet je eerst de journaalposten terugdraaien.

Activagroep toevoegen met renteberekening:

1. Ga naar: Financieel / Vaste activa / Activagroep.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de omschrijving in.
  4. Vul een waarde in bij Afronding afschrijving.

De afrondingsmethode geldt voor alle perioden.

5. Bepaal of Profit de afschrijvingen moet afronden en selecteer de administratie en het dagboek (variabel memoriaal) waarin Profit de journaalposten moet plaatsen.
    • Renteberekening houdt geen rekening met de instelling van het veld Afronding afschrijving van de activagroep. Bij lineaire afschrijving wordt de termijn zelf wel afgerond conform de instelling. Bij annuïtair afschrijving wordt de termijn NIET afgerond.
    • Afrondingsverschillen die gedurende het jaar ontstaan omdat je het jaarbedrag deelt door het aantal perioden en dan afrondt op je valuta in de rente worden in de laatste periode van het jaar genomen.
  6. Klik op: Volgende.
  7. Je kunt nu gegevens vastleggen ten aanzien van de fiscale en/of commerciële afschrijvingsmethode.
  8. Selecteer een waarde bij Afschrijvingsmethode. Voor afschrijvingen met renteberekening selecteer je:
    • Percentage annuïtaire afschrijving incl. renteberekening of;
    • Percentage lineaire afschrijving incl. renteberekening

Klik hier voor meer informatie.

9. Selecteer een waarde bij Type actief.

Klik hier voor meer informatie.

10. Vul een waarde in bij Afschrijvingstermijn.

Deze waarde, vermenigvuldigd met het aantal perioden in de periodetabel voor vaste activa, levert het aantal periodes, waarover je een actief afschrijft.

11. Klik op: Volgende.

12. Selecteer de juiste grootboekrekeningen bij Afschrijvingen, Kapitaallasten en Verkoop.

Je kunt alleen grootboekrekeningen bij Kapitaallasten selecteren als je Renteberekening vaste activa hebt geactiveerd..

Zorg dat de grootboekrekeningen zijn ingesteld op verbijzondering als je wilt dat bij het actief van deze activagroep de verbijzonderingscodes (kostenplaats/kostendrager) moet worden ingevuld. De verbijzonderingscode geldt alleen voor de grootboekrekening Kapitaallasten. De eventuele verbijzonderingscode bij de journaalpostregel Kapitaalslasten kosten wordt uit het actief zelf gehaald

13. Klik op: Voltooien.
  14. Open de eigenschappen van de activagroep als je een van de administratie afwijkend rentepercentage wilt instellen.
  15. Ga naar het tabblad Rente vaste activa.
    1. Klik op Nieuw en voeg het rentepercentage toe vanaf een bepaald jaar.
    2. Dubbelklik op de aangemaakte renteregel als je voor dit rentepercentage ook een tot en met jaar wilt invullen.
    3. Als je een nieuwe regel toevoegt dan vult Profit bij de vorige regel automatisch Jaar tot en met.

Na het toevoegen van een nieuwe renteregel, het wijzigen van een bestaande regel of het verwijderen van een bestaande regel worden de rentelasten van de bestaande activa opnieuw berekend.

16. Klik op Opslaan en sluiten.

Zie ook: Activagroep toevoegen

Direct naar

1. Vaste activa inrichten
  2. Locaties inrichten
  3. Autorisatie
  4. Locaties inrichten
  5. Periodetabel Vaste activa
  6. Dagboek toevoegen
  7. Grootboekrekeningen toevoegen
  8. Instellingen vaste activa
  9. Activagroep toevoegen
  10. Boekjaar vaste activa blokkeren
  11. Geplande taak vaste activa journaliseren instellen
  12. Vaste activa inclusief renteberekening inrichten