Verkooprelatie/debiteur toevoegen of aanvullen

Als een persoon of organisatie iets bestelt bij de organisatie, voeg je daarvoor een nieuwe verkooprelatie toe. Je legt algemene gegevens vast, maar bijvoorbeeld ook een afleveradres, bankrekeningnummers en eventueel verschillende contacten (personen of afdelingen).

Inhoud

Beschrijving

Profit bevat een centrale tabel met alle organisaties en personen. Hierin leg je per organisatie of persoon alleen algemene gegevens ten behoeve van relatiebeheer vast.

Je legt bedrijven vast als Organisaties. Alle mensen leg je vast als Personen.

Daarnaast heb je ook contactpersonen. Een contactpersoon is de verbinding tussen een organisatie en een persoon. Een contactpersoon bij een bedrijf is tegelijkertijd dus ook een persoon.

Tijdens het toevoegen van een nieuwe debiteur controleert Profit altijd of deze al bekend is als organisatie of persoon. Als dit het geval is, krijg je hiervan een melding en vul je alleen nog de gegevens van de organisatie of persoon aan die nodig zijn om de organisatie te koppelen en te registreren als verkooprelatie/debiteur. Als de nieuwe debiteur nog niet als organisatie/persoon bekend is, voeg je deze direct toe als nieuwe debiteur. Profit zal automatisch een nieuwe organisatie/persoon toevoegen.

Een organisatie/persoon kan zowel debiteur als crediteur zijn.

Voorbeeld:

Bakkerij Lekkerbek is een relatie van AFAS Software te Leusden:

  • Deze bakkerij gebruikt Profit voor zijn administratie en is dus een debiteur van AFAS Software.
  • Door de dagelijkse levering van broodjes aan AFAS Software is deze bakkerij tevens een crediteur van AFAS Software.

Werkwijze