Partij-artikel

Partij-artikelen leg je vast om ingekochte en/of verkochte artikelen te identificeren. Bij een partij koppel je meerdere artikelen aan dezelfde partij.

Beschrijving

Met Partijen groepeer je artikelen die belangrijke gemeenschappelijke kenmerken hebben, bijvoorbeeld geneesmiddelen of levensmiddelen met dezelfde houdbaarheidsdatum. Partijen kun je zowel voor inkoop- als verkooppartijen gebruiken.

In het in- en verkooptraject vul je behalve het artikelnummer telkens ook het partijnummer in. Zo kun je het artikel uit een partij traceren, mochten er later vragen ontstaan.

Partijen worden altijd gebruikt in combinatie met artikelen waarvan voorraad wordt bijgehouden.

De totale voorraad van een partij moet altijd overeenkomen met de voorraad van het artikel. Je moet altijd het partijnummer invullen in een orderstap die leidt tot een voorraadmutatie. Je kunt in het ordertraject een partijnummer direct toevoegen bij het invullen van de orderregel maar je kunt ook een bestaand partijnummer selecteren. In een orderregel kunnen meerdere partijnummers van hetzelfde artikel worden gekoppeld.

Voor partijartikelen zijn meerdere decimalen, meerdere eenheden en ook eenheden met factoren (lengte x breedte, lengte x breedte x hoogte) toegestaan.

Een partijnummer kan zowel aan de inkoop- als aan de verkoopkant geretourneerd worden.

Bij het invullen van een partij kun je extra informatie vastleggen in de orderregel. Je kunt bijvoorbeeld een T.H.T-datum (tenminste houdbaar tot) invullen. De datum kan bij het invullen van verkooporders en pakbonnen leiden tot een melding op basis van deze datum en de leverdatum.

Voorbereiding

  • Partijen inrichten

    Voordat je partij-artikelen kunt gebruiken moet je eerst de functionaliteit Partijen activeren in de eigenschappen van de omgeving.

Werkwijze

Zie ook

  • Invoeren van een voorcalculatie

    Het vastleggen van een partijnummer is bij het invullen van een voorcalculatie nooit verplicht. Als je een partijnummer invoert moet je wel het aantal invoeren. Het is van belang dat je ook het magazijn en/of de locatie vastlegt, je kunt alleen een partijnummer invullen uit het betreffende magazijn. In de voorcalculatie kun je in principe alle beschikbare partijen gebruiken. Bij een artikel met serienummers of partijen moet je wel aangeven of er sprake is van Fifo of Lifo, Fefo of van geen van allen. Afhankelijk van deze instelling, stelt Profit in de voorcalculatie de regels voor op basis van ontvangstdatum van de serienummers c.q. de partijen (sortering in de zoekweergave). Je kunt instellen dat hiervan mag worden afgeweken.

  • Samenstelling met partijnummer