Ontvangsten journaliseren

Je kunt direct bij het boeken van de ontvangst Profit óók de journaalpost in Financieel laten genereren én de bijbehorende verplichting laten afboeken. Dit gebruik je als ontvangsten in jouw organisatie centraal staan, als je dus vanuit ontvangsten werkt.

Bij het confronteren van de factuur met de ontvangstregels wordt het eventuele confrontatieverschil bij de factuur opgeboekt. De kosten van de ontvangst worden dan in een apart dagboek tegengeboekt. Bij de boeking van ontvangsten en de confrontatieverschillen wordt ook geboekt op projectvelden, verbijzonderingen en verplichtingen. Hierbij wordt bij een projectboeking een nacalculatieregel per confrontatieregel/ontvangstregel gemaakt.

Dit moet je eerst activeren en inrichten.

Let op:

Als de activering Journaliseren ontvangst aan staat kun je geen verplichtingen meer afboeken bij een inkoopfactuur als deze verplichting uit een inkooporder afkomstig is. Het gerealiseerde bedrag van de verplichting werkt Profit bij ná het journaliseren van de ontvangst.

Dit betekent indirect ook dat je met deze activering veel meer ontvangsten moet gaan registreren. Ook voor zaken die niet fysiek ontvangen worden, zoals diensten of andere zaken waar je eventueel verplichtingen voor kunt gebruiken.

Inhoud

Werkwijze

 • Bij het boeken van de ontvangst van de inkooporder (met voorraadhoudende en/of niet voorraadhoudende items) ontstaan journaalposten voor de kosten van de ontvangst en de nog te ontvangen inkoopfacturen.
 • Ontvangsten journaliseren
 • Bij het boeken van de inkoopfactuur of E-factuur verwerken start de workflow inkoopfactuur. De workflow inkoopfactuur heeft een stap dat als er geconfronteerd moet worden, deze workflow wacht op confrontatie van de factuur met de ontvangstregels.

  Klik hier voor meer informatie over deze stap in de workflow inkoopfactuur

 • Bij het confronteren van de factuur met de ontvangstregels wordt het eventuele confrontatieverschil bij de factuur opgeboekt. De kosten van de ontvangst worden dan in een apart dagboek tegen geboekt. Je confronteert de ontvangst met de inkoopfacturen via Profit Ordermanagement of via de UpdateConnector Confrontatie (FbConfrontation)

Ontvangst van de inkooporder boeken

Bij het boeken van de ontvangst van de inkooporder (met voorraadhoudende en/of niet voorraadhoudende items) ontstaan journaalposten voor de kosten van de ontvangst en de nog te ontvangen inkoopfacturen.

Zie: Boeken van de ontvangst van de inkooporder

Situatie

Activering

Journaliseren ontvangst

 

Activering

Journaliseren voorraad

Activering

Journalisering ontvangst en voorraad

Ontvangst niet-voorraadartikel

Journaalpost ontvangst

(inkoopbedrag)

-

Journaalpost ontvangst

(inkoopbedrag)

Ontvangst voorraadartikel

Journaalpost ontvangst

(inkoopbedrag)

Journaalpost ontvangst

(vaste verrekenprijs)

Journaalpost ontvangst

(vaste verrekenprijs)

Ontvangsten journaliseren

Je journaliseert de ontvangst en confrontatieontvangst van de voorraad of niet-voorraad artikelen (bijvoorbeeld werksoorten).

Bij de ontvangst wordt de ontvangstdatum vastgelegd in de mutatietabel. Op basis van deze datum wordt de periode van de ontvangstboeking bepaald. Alleen als de status van de factuur Geheel geconfronteerd is, kun je de Confrontatie ontvangst journaliseren.

De ontvangsten en confrontatie ontvangsten worden in Profit Financieel geboekt in het dagboek dat is gekozen bij de Integratiesoort en op de grootboekrekeningen, die gekoppeld zijn aan de integratie- en of artikelgroepen.

Het gevolg van het journaliseren van ontvangsten is dat het saldo van verplichtingen via de ontvangstjournaalpost afgeboekt worden en niet via het boeken van een dagboekmutatie (inkoopfactuur) en niet via het verwerken van e-factuurregels.

Journaliseren ontvangst en Confrontatie ontvangst:

 1. Ga naar: Ordermanagement / Beheer / Journaliseren.
 2. Selecteer de integratiesoorten die je wilt journaliseren (in ieder geval Ontvangst en Confrontatie ontvangst).
 3. Klik op: Volgende.
 4. Selecteer eventueel verkoop- en/of inkoopfacturen.
 5. Klik op: Volgende.
 6. Vul de boekingsdatum in.
 7. Klik op: Voltooien.

Voorbeeld journaalposten ontvangsten

Als je Journaliseren ontvangst hebt geactiveerd dan kun je direct bij de ontvangsten de journaalpost in Financieel genereren. Op dat moment wordt de bijbehorende verplichting ook afgeboekt.

Bij het confronteren van de factuur met de ontvangstregels wordt het eventuele confrontatieverschil bij de factuur opgeboekt. De kosten van de ontvangst worden dan in een apart dagboek tegen geboekt.

De ontvangsten en confrontatie ontvangsten worden in Profit Financieel geboekt in het dagboek dat is gekozen bij de Integratiesoort en op de grootboekrekeningen, die gekoppeld zijn aan de artikelgroepen.

Mutaties ontvangsten en facturen raadplegen en controleren

Je kunt met een rapport en weergave de ontvangst- en factuurregels raadplegen en controleren.

 • Voor het raadplegen van de nog te confronteren ontvangstregels en factuurregels is onderstaand rapport beschikbaar. Dit rapport kun je op peilperiode genereren om zo de aansluiting van de tussenrekening inkoop te zien.

  Rapport Controle saldo rekening inkoop (Profit)

 • Voor inzicht in de mutaties voor ordermanagement is een weergave in de eigenschappen van een financiële mutatie beschikbaar, op het tabblad Mutaties ordermanagement. Je kunt vanuit de journaalpost doorklikken om de mutaties voor ordermanagement zien.

  Tabblad Mutaties ordermanagement

 • Vanuit de nacalculatieregel kun je informatie ophalen van de ontvangstregel en de geconfronteerde factuur.

Mutaties en verwijderen ontvangsten en confrontaties

Als je gebruikmaakt van de activering ‘Journaliseren ontvangst’ worden mutaties (en dus ook verwijderen) van ontvangsten én confrontaties in de eerstvolgende niet-geblokkeerde periode geboekt, als de periode van de datum van de ontvangst geblokkeerd is.

Zie ook

Direct naar

 1. Journalisering Ordermanagement
 2. Inrichting Financieel
 3. Inrichting integratiesoorten voor journalisering Ordermanagement
 4. Inrichting ontvangsten journaliseren
 5. Verkoop en voorraad journaliseren
 6. Ontvangsten journaliseren
 7. Gejournaliseerde facturen en voorraadmutaties raadplegen
 8. Voorbeelden van specifieke journaalposten in het ordermanagement proces