thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Inkoopaanvragen voor interne inkoop (InSite)

Met een inkoopaanvraag bestel je producten of diensten voor eigen gebruik. Dit verloopt altijd via InSite.

Het gaat om secundaire inkoop, om verbruiksartikelen, dus niet om inkoop voor verkoop. Bijvoorbeeld om: kantoorartikelen, relatiegeschenken, bloemen, etc.

Een inkoopaanvraag kun je via een workflow omzetten in een inkoopofferte of inkooporder. Deze functionaliteit hoort bij het proces 'Van budget tot betaling'.

Inhoud

Beschrijving

Er zijn verschillende typen inkoopaanvraag:

  • Product inkoopaanvragen - Deze inkoopaanvragen tonen een lijst met artikelen. Ofwel op de interne website (via productgroepen) of op een externe website (via OCI-koppelingen met een leverancier). Hier gaat het om artikelen die je vaak of regelmatig nodig hebt, zoals kantoorbenodigdheden. Van deze artikelen zijn de prijzen en leveringscondities bekend.
  • Vrije inkoopaanvragen - Vrije aanvragen gaan over artikelen of kosten waarbij prijzen en leveringscondities nog niet bekend zijn. Bijvoorbeeld een speciaal cadeau voor een jubileum.

Reserveringen en verplichtingen

Reserveringen en verplichtingen kunnen afkomstig zijn uit:

Budget

Bij een inkoopaanvraag kunnen budgetregels getoond worden. Deze zijn afkomstig uit Profit Financieel. In Profit Financieel kun je budgetten maken op grond van grootboekrekeningen (eventueel ook gespecificeerd naar verbijzonderingsas/kostenplaats).

  • Als je een inkoopaanvraag hebt ingestuurd voor een artikel, dan zie je budgetregels van de grootboekrekening inkoop van de artikelgroep van het artikel.
  • Als je een inkoopaanvraag hebt ingestuurd voor een kostensoort, dan zie je budgetregels van de rekening inkoop van de integratiesoort van het artikel. Een inkoopaanvraag voor een kostensoort is alleen mogelijk bij vrije inkoopgroepen.

Ook verplichtingen t.a.v. de rekening Inkoop kunnen getoond worden.

Video

Voorbereiding

Werkwijze

Zie ook

Process

Inkoopaanvraag

Work area

Ordermanagement InSite/OutSite