Korting-/toeslagen over meerdere factuurregels

Je kunt in Profit kortingen en toeslagen berekenen over het totaal of een deel van de factuur. Je berekent bijvoorbeeld een toeslag als het totale factuurbedrag lager is dan een bepaald bedrag.

Je kunt Profit de berekening laten uitvoeren over het factuurtotaal of over een aantal regels, een combigroep van artikelen.

Je kunt de korting en toeslagen over meerdere regels gebruiken in Ordermanagement, Projecten (op de handmatige en  de automatische projectfactuur) en in Abonnementen en Cursusmanagement.

Als je gebruik maakt van kortingen/toeslagen over meerdere factuurregels in Profit worden de kortingen automatisch berekend. Hierdoor voorkom je handmatige administratiekosten.

Let op: 

Je kunt een korting/toeslag over meerdere factuurregels onder bepaalde voorwaarden gebruiken in combinatie met Verzamelen orders / Verzamelen op factuur. Verder kun je per verkooprelatie maar één kortingsschaal koppelen.

Inhoud

Beschrijving

Je kunt in Profit een korting geven of toeslag berekenen over meerdere regels in de factuur. Je hebt de keuze uit alle regels in de factuur of een combinatie van regels. De berekening houdt rekening met een staffel - bij een bepaalde omzet hoort een specifieke korting of toeslag. Je gebruikt deze korting of toeslag naast de gewone factuurkorting (een vast percentage per verkooprelatie), de kredietbeperking en de betalingskorting.

Je gebruikt dit bijvoorbeeld om een toeslag te berekenen als het totale factuurbedrag lager is dan een afgesproken minimum. Of je geeft nog extra korting als de klant een hele set artikelen koopt.

Let op: 

Toeslagen worden in dit verband altijd vastgelegd als negatieve kortingen.

Binnen Profit kennen we twee vormen van korting of toeslag over meerdere regels in een factuur:

 • Korting of toeslag over een factuurtotaal.

  Dit is de meest toegepaste vorm. Bij korting of toeslag over een factuurtotaal, maak je een staffel aan met de kortingen of toeslagen die bij een bepaalde omzet worden berekend. Deze kortingschaal koppel je aan een verkooprelatie. Deze korting gaat dus over het totaal van alle artikelen op de factuur.

 • Korting of toeslag over een combigroep

  Een combigroep is een combinatie van een aantal artikelen. Als deze combinatie van artikelen in de factuur voorkomt, past Profit de korting of toeslag toe. De hoogte van de toeslag of korting hangt vervolgens af van hoe hoog de omzet van de combigroep is. Dit heeft als resultaat dat er bijvoorbeeld over de combinatie van artikel A, B en C  5% korting wordt berekend en over artikel D 3%. In het verkooprelatieprofiel worden de combigroep, de kortings-/toeslagstaffel en de verkooprelaties gekoppeld.

Toepassing:

Je kunt korting en toeslagen over meerdere regels op verschillende manieren gebruiken. Om tot een juiste inrichting te komen moet je vijf stappen onderscheiden. Deze zijn:

 1. Kies het type korting/toeslag: over factuurtotaal of combigroep.

  In de meeste gevallen zul je kiezen voor factuurtotaal. Je kiest combigroep als je een afwijkende berekening per artikel(groep) wilt hebben.

  Voorbeeld: Combigroep

  Op onderdelen geldt een korting van 3%, op complete systemen is een korting van 5% van toepassing.

 2. Gaat het om een percentage of een bedrag? Meestal kies je 'percentage' bij korting. Een bedrag hoort meestal bij een toeslag.

  Voorbeeld: 

  Bij een orderbedrag boven de € 1000 krijgt een verkooprelatie 5 % korting. Bij een orderbedrag onder de € 100 komt er een toeslag bij van € 30.

 3. Geef aan of bij retouren een berekening moet worden uitgevoerd.
 4. Bepaal of je het berekende bedrag ook op de order en pakbon wilt tonen of alleen op de factuur. In de meeste gevallen zul je het veld Alleen berekenen op factuur niet aanvinken.
 5. Geef aan of je het bedrag alleen wilt berekenen of dat het ook daadwerkelijk betaald moet worden.
Werkwijze
Zie ook

Direct naar

 1. Kortingen (Verkoop)
 2. Inrichting
 3. Basiskorting
 4. Kortingsgroep
 5. Prijsgroep
 6. Actiekorting
 7. Kortingsafspraak
 8. Korting/toeslag over meerdere factuurregels
 9. Staffelkorting
 10. Regel- en factuurkorting