Welke versie van Citrix Workspace heb ik nodig?

Als systeembeheerder zorg je ervoor dat je gebruikers de Citrix Workspace installeren of geïnstalleerd krijgen. Daarbij is het belangrijk dat je voldoet aan de Systeemeisen.

Inhoud

Welke versie heb ik nodig voor Windows

Ondersteunde versies

Niet ondersteund

• Citrix Receiver.
  • Citrix Workspace ouder dan 1910.
  • Citrix Workspace 2204 is door Citrix ingetrokken vanwege een connectieprobleem. Dat probleem is opgelost in Workspace 2204.1.
  • Citrix Workspace 2305 (ingetrokken door Citrix)

De Citrix Windows Apps uit de Microsoft Store worden door AFAS sterk afgeraden. De ‘Windows Store’ versie bevat namelijk niet de volledige functionaliteiten.

Aanvullende toelichting

De LTSR-versie (Long Term Service Release) is de stabiele versie van Citrix die minder vaak updates krijgt. Hierdoor kunnen er verschillen zijn tussen de LSTR-versie en de laatste versie van Citrix Receiver of Citrix Workspace. Bepaalde functionaliteiten kunnen bijvoorbeeld wel beschikbaar zijn in Citrix Receiver, maar niet in de LSTR-versie.

Op de LSTR-versie kan de beste ondersteuning geboden worden. Je kunt deze versie proberen als de nieuwste versie problemen geeft. AFAS biedt beperkte ondersteuning op andere versies, o.a. omdat het kan gaan om nieuwe producten die nog maar beperkt getest zijn.

Je kunt een nieuwere versie gebruiken, bijvoorbeeld vanwege de ondersteuning van Hoge DPI of andere diensten waarvoor Citrix Receiver of de Workspace app nodig is. Citrix Workspace en Citrix Receiver versie 4.10 en hoger bieden instellingen voor betere omgang met hoge DPI, 4k schermen en scaling. We raden aan om in dat geval de laatste versie van Citrix Workspace te gebruiken.

Voor meer informatie over het releasebeleid van Citrix en de gemaakte keuze, zie de pagina Lifecycle Milestones for Citrix Receiver. Omdat TLS 1.2 vereist is zullen Citrix Receiver versies lager dan 4.2.100 voor Windows en 12.0 voor Mac in ieder geval niet werken.

Windows-server: beperken drive mappings niet waterdicht in oudere versies Citrix Receiver/Workspace.

Binnen de Citrix-client is het mogelijk om een instelling te doen waardoor het vanuit AFAS Profit níet meer mogelijk is om de lokale schijven (drive mappings) te benaderen. Sommige gebruikers hebben dit ingericht. Het blijkt nu dat deze instelling niet geheel waterdicht is. Heb je geen instelling gedaan op dit gebied, dan is deze kwetsbaarheid voor jou niet van toepassing. Dit probleem is opgelost is Citrix Workspace 1904 (of hoger) en Citrix Receiver LTSR 4.9 CU6 versie 4.9.6001 en nieuwer.

Lees meer over deze kwetsbaarheid in het bericht op het Citrix Support Knowledge Center.

Welke versie heb ik nodig voor Apple Mac

AFAS adviseert gebruik te maken van een van de laatste drie grote macOS versies in combinatie met een recente versie van Citrix 'Workspace app for Mac'.De reden daarvoor is Apple security updates alleen uitbrengt voor de nieuwste en voorgaande twee macOS versies. Bijvoorbeeld macOS 12 Monterey, 11 Big Sur en 10.15 Catalina. Als macOS 13 uitgebracht wordt, vervalt de ondersteuning op 10.15 Catalina.

Ook Citrix richt hun ondersteuning op de huidige en twee voorgaande MacOS versies. Citrix meldt op deze pagina wanneer vanuit hen bepaalde ondersteuning vervalt voor Citrix Workspace app for Mac en geeft op deze pagina een verdere toelichting op het versiebeleid.

Ondersteunde versies

Minimale versies Citrix Workspace for Mac

• Voor macOS 12 Montery: minimaal Workspace 2109.1 (oktober 2021)
  • Voor macOS 11 Big Sur: minimaal Workspace 2009 (september 2020)
  • Voor macOS 10.15 Catalina: minimaal Workspace 1910.2 (oktober 2019)

Niet ondersteund – maximale versies Citrix Workspace for Mac

• Voor macOS 10.13 High Sierra en 10.14 Mojava werken alleen nog in Workspace 2008 (augustus 2020) en nog oudere versies.
  • OS X 10.11 El Capitan en macOS 10.12 Sierra werken alleen nog in Workspace 1906 (juli 2019) en nog oudere versies.