Analyse uitvoeren via een commandline (Profit Communication Center)

Je kunt een analyse genereren via het Profit Communication Center, met een commandline. Hierbij wordt de uitvoer lokaal opgeslagen (op je eigen pc of netwerk). Je kunt de analyse dus lokaal opslaan als html-pagina, net zoals bij het publiceren van een cockpit in InSite. Je kunt echter ook andere acties uitvoeren, zoals het exporteren van gegevens naar CSV. Dit laatste wordt veel gedaan door partners en experts. De CSV kan gebruikt worden voor externe toepassingen, of je kunt deze weer importeren in Profit via AFAS Remote.

Voorbeeld:

Je hebt in Profit de analyse Sales gemaakt.

Via het Profit Communication Center kun je deze analyse elke nacht publiceren als cockpit, op de locatie C:\Cockpits\Sales.htm. Hierdoor kun je deze cockpit de volgende dag direct raadplegen.

Inhoud

Opdrachtregel samenstellen

Je gebruikt het Profit Communication Center op je eigen systeem of een applicatieserver en de cockpit wordt lokaal opgeslagen.

Voorbereidingen:

• Je moet voldoen aan de systeemeisen van het PCC.
  • PCC installeren en inrichten

Installeer het PCC op het systeem (de applicatieserver) dat je gebruikt voor het publiceren van de cockpit.

• Microsoft Excel installeren

Installeer een ondersteunde versie van Microsoft Excel op het systeem (de applicatieserver) dat je gebruikt voor het publiceren van de cockpit.

Aandachtspunten:

• Microsoft Excel moet geïnstalleerd zijn op de applicatieserver waarop je de commandline uitvoert.
  • De Windows-gebruiker die de taak start moet inloggen op de server en de machine vervolgens locken (Windows-knop + L). De taak moet namelijk 'attended' uitgevoerd worden.
  • Als je Windows Task Scheduler gebruikt, moet de instelling 'Run only when user is logged on' ingeschakeld zijn.
Profit Communication Center (PCC) instellen, koppelen en testen

Via de commandline kan je geautomatiseerd een macro van een Profit-analyse uitvoeren. Dit is een geautomatiseerde versie van het handmatig uitvoeren van die analyse en starten van de macro. Zorg eerst dat het handmatige proces werkt.

Handmatig proces uitvoeren:

1. Log in als de Windows-gebruiker die later de ingeplande commandline zal gaan uitvoeren.
  2. Installeer het Profit Communication Center.
  3. Koppel het Profit Communication Center aan de Profit-omgeving met de analyse. Doe dit met de Profit-gebruiker onder wiens gegevens de analyse straks geautomatiseerd uitgevoerd moet worden.

Op de gebruiker is geen twee-factorauthenticatie van toepassing. De commandline die de analyse (via het PCC) aanroept, maakt gebruik van de instellen van het PCC om de analyse op te halen uit de Profit-omgeving. Wanneer de analyse via de commandline wordt opgehaald, hoeft de gebruiker niet (ook niet periodiek) via twee-factorauthenticatie in te loggen.

4. Log in op Profit of InSite en voer de analyse uit.
  5. Open de analyse in Excel.

Let op:

als je hierbij bepaalde popups moet wegklikken, dan is dit een probleem is omdat een geautomatiseerd proces dit niet zal doen. Meldingen over bijvoorbeeld een activering of licentie van Office of Windows moeten eerst opgelost worden. Krijg je meldingen over het inschakelen van macro’s, pas dan de beveiligingsinstellingen van Excel aan.

6. Test het uitvoeren van het macro.

Start vanuit Excel de ‘PublishAnalysisDirect’ macro en controleer of de gewenste actie wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld het opslaan van een .csv-bestand voor een import of HTML-bestanden en een XML-bestand voor een InSite-cockpit. Krijg je hierbij meldingen, los die dan op voordat je dit proces verder gaat automatiseren.

Analyse aanpassen:

Elke te publiceren analyse moet de macro 'PublishAnalysis' bevatten. Deze macro publiceert de analyse als htm-pagina. In deze macro geef je de naam en de bestandslocatie voor de htm-pagina op.

De macro 'PublishAnalysis' kan ook worden gebruikt voor het publiceren van een cockpit die via een InSite-site benaderd kan worden. Het kan dus voorkomen dat de analyse als een macro 'PublishAnalysis' bevat die voor dit doel gebruikt wordt. Een dergelijke macro mag je niet zomaar aanpassen, doe dit altijd in overleg met de beheerder van InSite in de organisatie.

Het maken van de macro 'PublishAnalysis' wordt beschreven bij het publiceren van cockpits voor InSite.

Batch-bestand (.bat) maken:

Voeg een batch-bestand toe op het systeem waarop het Profit Communication Center geïnstalleerd is. Als het Profit Communication Center op de standaard bestandslocatie geïnstalleerd hebt, gebruik je de volgende opdrachtregel:

"C:\Program Files (x86)\AFAS Software\Profit Communication Center\Profit communication center.exe" /PUBLISH="naam analyse in Profit" /ENVIRONMENT="naam omgeving"

Bijvoorbeeld: je wilt de analyse 'Sales' uit de omgeving ERPDEMO publiceren:

"C:\Program Files (x86)\AFAS Software\Profit Communication Center\Profit communication center.exe" /PUBLISH="Sales" /ENVIRONMENT="O12345AA"

Filter op administratie

De commandline bevat een veld waarmee je kunt filteren op administratiecode.

Voeg het veld Administratie toe aan de gegevensverzameling van de analyse.

Opdrachtregel:

"C:\Program Files (x86)\AFAS Software\Profit Communication Center\Profit communication center.exe" /PUBLISH="naam analyse in Profit" /ENVIRONMENT="naam omgeving" /UNIT="administratienummer"

Bijvoorbeeld:

Je wilt de analyse 'Sales' uit de omgeving O12345AA publiceren voor administratie 1

"C:\Program Files (x86)\AFAS Software\Profit Communication Center\Profit communication center.exe" /PUBLISH="Sales" /ENVIRONMENT="O12345AA" /UNIT="1"

Sociale analyse publiceren

Gebruik deze commandline voor het publiceren van de sociale analyse uit Profit HRM.

Commandline:

"C:\Program Files (x86)\AFAS Software\Profit Communication Center\Profit communication center.exe" /PUBLISH="naam analyse in Profit" /ENVIRONMENT="naam omgeving" /HANDLER="socialeanalyse" /WERKGEVER="nummer" /PERIODETABEL="nummer periodetabel"

Voorbeeld:

C:\Program Files (x86)\AFAS Software\Profit Communication Center\Profit communication center.exe" /HANDLER="socialeanalyse" /WERKGEVER="01" /PERIODETABEL="5"

Bezettingsanalyse publiceren

Gebruik deze commandline voor het publiceren van de bezettingsanalyse uit Profit HRM.

Commandline:

"C:\Program Files (x86)\AFAS Software\Profit Communication Center\Profit communication center.exe" /PUBLISH="naam analyse in Profit" /ENVIRONMENT="naam omgeving" /HANDLER="bezettingsanalyse" /VANDATUM="dd/mm/jjjj" /TOTDATUM="dd/mm/jjjj" /PERIODETABEL="nummer periodetabel"

Bij datums gebruik je altijd een forward slash (/), ongeacht de regionale instellingen van je systeem.

Voorbeeld:

"C:\Program Files (x86)\AFAS Software\Profit Communication Center\Profit communication center.exe" /PUBLISH="naam analyse in Profit" /ENVIRONMENT="naam omgeving" /HANDLER="bezettingsanalyse" /VANDATUM="01/01/2019" /TOTDATUM="07/01/2019" /PERIODETABEL="nummer periodetabel"

Er zijn twee nieuwe parameters.

Uren per formatie

/FORMATIE="TRUE"

Verzuim op basis van kalenderdagen

/KALENDER="TRUE"

Direct naar

1. Analyses inrichten
  2. Autorisatie
  3. Ondersteuning Microsoft Office controleren
  4. Profit Communication Center installeren en inrichten
  5. Visual Studio 2010 Tools for Office Runtime (Excel 2010) installeren
  6. Analyse toevoegen
  7. Analyse opslaan en afsluiten
  8. Analyse deblokkeren
  9. Draaitabellen en grafieken
  10. Categorieën gebruiken
  11. Rekenvelden gebruiken
  12. Analyse publiceren op InSite
  13. Werkblad verversen
  14. Werkblad sorteren
  15. Maskers gebruiken
  16. Analyses exporteren en importeren
  17. Foutmeldingen in analyses oplossen