G-rekening inrichten (Crediteuren)

Je gebruikt deze functionaliteit als je bepaalde bedragen moet overmaken op de G-rekening van de crediteuren. Dit is (meestal) een verplichting in het kader van de Wet Ketenaansprakelijkheid.

Deze pagina gaat over de inrichting bij G-rekening voor crediteuren. Raadpleeg eventueel ook G-rekening inrichten (Debiteuren)

Inhoud

Video
Activering inschakelen

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de productie-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

• Wet Ketenaansprakelijkheid

Stappen om een activering in te schakelen

Boekingslay-out Inkoopboeking aanpassen

Je voegt het veld Bedrag G-rekening toe aan de regel van de boekingslay-out voor inkoopfacturen. Hier bepaal je tijdens het boeken van een inkoopfactuur welk bedrag je op de G-rekening van de crediteur wilt overmaken.

Als het % G-rekening in de eigenschappen van de crediteur gevuld is, berekent Profit het Bedrag G-rekening automatisch tijdens het boeken van inkoopfacturen. Is het % G-rekening niet bekend? Dan vul je het Bedrag G-rekening bij het boeken van de inkoopfactuur handmatig.

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  2. Selecteer de boekingslay-out Financiƫle mutaties (Inkoopboeking) (Profit).
  3. Klik op: Meer acties / Kopiƫren.
  4. Klik op: Voltooien.
  5. Ga naar het tabblad: Regel.
  6. Zoek het veld Bedrag G-rekening en klik m.b.v de pijltjestoetsen naar de juiste positie in de regel.
  7. Ga naar het tabblad: Staart.
  8. Zoek het veld Bedrag G-rekening en klik m.b.v de pijltjestoetsen naar de staart.
  9. Zet eventueel ook het veld G-rekening in de staart.
  10. Klik op: Opslaan en sluiten.
  11. Koppel de boekingslay-out aan het inkoopdagboek.
Boekingslay-out koppelen aan dagboek Inkoop

Je koppelt de zojuist gewijzigde boekingslay-out met de benodigde G-rekeningvelden aan de dagboeken.

1. Ga naar: Financieel / Grootboek / Dagboek.
  2. Open de eigenschappen van het Inkoopboek.
  3. Ga naar het tabblad: Lay-out .
  4. Selecteer bij Boeken de boekingslay-out met de G-rekeningvelden.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.
Percentage G-rekening op hoog niveau instellen

Je stelt het percentage in dat naar de G-rekening moet. Dit geldt zowel voor inkoop als voor verkoop.

1. Ga naar: Projecten / Beheer / Instellingen / Facturering/voorraad.
  2. Ga naar het tabblad: Ordermanagement.
  3. Vul het veld % G-rekening. Dit veld wordt gebruikt in Ordermanagement en in Projecten.
  4. Klik op: Opslaan en sluiten.
G-rekening en percentage G-rekening bij crediteur instellen

Je legt een G-rekening vast als je een deel van de factuurbedragen moet storten op de geblokkeerde rekening (G-rekening) van de crediteur in het kader van de wet Ketenaansprakelijkheid.

G-rekening toevoegen en % G-rekening vastleggen bij de crediteur:

1. Ga naar:
    • Financieel / Crediteur / Crediteur
    • Ordermanagement / Inkoop / Inkooprelatie.
  2. Open de eigenschappen van de inkooprelatie.
  3. Ga naar het tabblad: Bankrekening.
  4. Klik op: Nieuw.
  5. Selecteer het Land van de bank.
  6. Vul de Bankrekening in.
  7. Vink G-rekening aan.
  8. Klik op: Volgende.
  9. Klik op: Voltooien.
  10. Ga naar het tabblad: Betaling.

11. Selecteer de zojuist toegevoegde G-rekening in het veld G-rekening.
  12. Vul bij % G-rekening het percentage in dat voor deze crediteur op de G-rekening geboekt moet worden. Profit gebruikt dit percentage vervolgens om het bedrag voor de G-rekening automatisch te berekenen bij het toevoegen van inkoopfacturen.
  13. Klik op: Opslaan en sluiten.
  14. Stel dit in bij alle relevante crediteuren.

Direct naar

1. Debiteuren en crediteuren inrichten
  2. Verkooprelatieprofiel inrichten
  3. Inkooprelatieprofiel inrichten
  4. Autonummering opzetten
  5. Betaalwijze toevoegen
  6. Betaalvoorwaarde toevoegen
  7. Verzamelrekeningen debiteuren en crediteuren toevoegen
  8. Aanvullende velden debiteuren en crediteuren
  9. Nummeringsgrenzen debiteuren en crediteuren inrichten
  10. Kredietbeperking en betalingskorting inrichten
  11. Ouderdomsgrenzen inrichten
  12. Pandgrenzen inrichten
  13. G-rekening inrichten (alleen crediteuren)