Fiche 281.50 inrichten (België)

Met de functionaliteit Fiche 281.50 voor België kun je een elektronisch bericht genereren (in xml-formaat). Dit elektronische bericht kun je gebruiken om de aangifte te uploaden bij de Belgische overheid (Belcotaxonweb). Voordat je hiervan gebruik kunt maken moet je deze functionaliteit inrichten.

Let op:

Je hebt deze functionaliteit alleen als de administratie als Land wetgeving België heeft en de Belgische functionaliteit is geactiveerd.

Inhoud

Administratie instellen voor fiche 281.50 (België)

Je vult per administratie het KBO-nummer van de organisatie in bij de financiële administratie-instellingen. Het KBO-nummer is verplicht voor het elektronisch bericht. Controleer ook in de algemene administratie-instellingen of de adresgegevens (correct) zijn ingevuld.

Administratie instellen voor fiche 281.50:

1. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen administratie.
  2. Ga naar het tabblad: Btw.
  3. Vul het KBO-nummer in van de organisatie die is gekoppeld aan deze administratie.
  4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Controleer adresgegevens en land van wetgeving in de administratie:

1. Ga naar: Algemeen / Administratie / Beheer / Eigenschappen.
  2. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  3. Controleer of de Algemene gegevens en Adresgegevens (correct) zijn ingevuld. Ook moet voor de functionaliteit Fiche 281.50 in het veld Land wetgeving België zijn ingevuld.
  4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Boekingslay-out instellen voor fiche 281.50 (België)

Je past de betreffende boekingslay-out(s) aan voor het vastleggen fiche 281.50 gegevens van crediteuren bij de inkoopboekingen en betalingen. Hiermee maak je het mogelijk om per boeking af te wijken van de standaardinstellingen die vastgelegd zijn op crediteur niveau.

Boekingslay-out instellen voor fiche 281.50:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  2. Open de eigenschappen van de boekingslay-out die je gebruikt voor het boeken van de inkoopboekingen en/of de aankoopfactuur als je aankoopfacturen aanmaakt in Ordermanagement.

Of: Klik op Nieuw en selecteer de boekingslay-out voor financiële mutaties die je wilt gebruiken als sjabloon voor de nieuwe boekingslay-out, als je nog niet zelf een boekingslay-out hiervoor hebt gemaakt.

3. Ga naar het tabblad: Regel.
  4. Voeg de velden Categorie fiche 281.50 en Fiche 281.50 subcategorie toe aan de boekingsregel, als deze er nog niet staan.
  5.  Klik op: Opslaan en sluiten.
  6. Volg dezelfde stappen voor het instellen van de boekingslay-out voor betalingen, zodat je bij het boeken van de betaling ook de mogelijkheid hebt om voor deze velden af te wijken van de standaardinstellingen op crediteur niveau. Voor het fiche 281.50 is het immers verplicht om aan te geven of het betaalde bedrag gelijk is aan het gefactureerde bedrag.

Zie ook

Crediteur inrichten voor fiche 281.50 (België)

Je vult in de eigenschappen van de crediteur de voorkeurwaarden van Fiche 281.50 in.

Crediteur inrichten voor fiche 281.50:

1. Ga naar: Financieel / Crediteur / Crediteur.
  2. Open de eigenschappen van de crediteur.
  3. Ga naar het tabblad: Fiche 281.50.
  4. Selecteer een categorie voor fiche 281.50.

Per categorie verzamelt Profit de bedragen van alle inkoopboekingen per crediteur per boekjaar voor fiche 281.50. Je kunt kiezen uit Kosten gedaan voor rekening van de verkrijgerCommissies, Erelonen, Voordelen van alle aard en Geen. Deze laatste categorie, Geen, maakt het mogelijk om bij een boeking ook ‘gewone goederen’ op te geven, die niet op het fiche terug moeten komen.

5. Selecteer een subcategorie voor fiche 281.50 als de crediteur Sportbeoefenaars of Opleiders, trainers en begeleiders zijn.

Als je deze subcategorie (Sportbeoefenaars of Opleiders, trainers en begeleiders) hebt ingevuld en je hebt betalingen aan deze subcategorie gedaan, dan kan Profit deze bedragen op het fiche vermelden (velden bij 4F).

Je kunt afwijken van deze geselecteerde waarde als je daadwerkelijk een inkoopboeking of betaling boekt.

6. Vul het nummer in bij KBO-nummer.
    • Als de crediteur een rechtspersoon (organisatie in Profit) is, dan vul je het KBO-nummer in;
    • Als de crediteur een natuurlijk persoon (persoon in Profit) is, dan vul je hier geen waarde in;
    • Als de crediteur een natuurlijk persoon is die een vrij beroep uitoefent (advocaat, arts, kinesist, …), dan vul je het KBO-nummer in.
  7. Selecteer de landcode van de crediteur.
  8. Klik op: Opslaan en sluiten.

Hierna boek je de journaalposten zoals je gewend bent. De categorie van de crediteur verschijnt automatisch in de boeking. Als je wilt afwijken van de gekozen standaard waarde die je hebt ingevuld in de eigenschappen van de crediteur, dan moet je deze velden in de boekingslay-out voor betalingen en inkopen voor fiche 281.50 hebben ingesteld.

Je kunt vervolgens het rapport Fiche 281.50 afdrukken en als elektronisch bestand in xml-formaat genereren.

Zie ook

Direct naar

1. Btw België inrichten
  2. Btw-aangifte België activeren
  3. Administratie toevoegen
  4. Financiële administratie-instellingen vastleggen
  5. Btw-codes toevoegen (België)
  6. Dagboek creditfacturen inrichten (België)
  7. Doorschuiven negatieve btw-secties inrichten (België)
  8. Btw-berekening voor inkopen binnen EU niet 100% aftrekbaar (België)
  9. Btw op autokosten in België
  10. Fiche 281.50 inrichten