Variabele loonmutaties inrichten

Je kunt in Profit per looncomponent bepalen of je de looncomponent gebruikt voor variabele loonmutaties.

Inhoud

Mutatieniveau variabele loonmutaties

Je kunt in Profit per looncomponent bepalen of je de looncomponent gebruikt voor variabele loonmutaties. Je bepaalt dit per parameter van de looncomponent.

Mutatieniveau variabele loonmutaties:

1. Ga naar: HRM / Organisatie / Cao.
  2. Open de eigenschappen van de cao.
  3. Ga naar het tabblad: Looncomponent.
  4. Open de eigenschappen van de looncomponent.
  5. Ga naar het tabblad: Parameter.
  6. Open de weergave: LC parameters (gekoppeld).

Profit toont alleen parameters die daadwerkelijk zijn ingericht.

7. Open de eigenschappen van de parameter.
  8. Bepaal of je voor deze parameter mutaties via het boekingsprogramma toestaat.
  9. Klik op: Opslaan en sluiten.
Afwijkende waarde boeken

Je kunt in bepaalde looncomponenten een afwijkende waarde boeken op de parameter Waarde C. Deze parameter wordt niet gebruikt in de formule van de looncomponent. Je bepaalt met de parameter Methode parameter C, hoe Profit een boeking op de parameter Waarde C meeneemt in de salarisberekening. Je hebt de volgende mogelijkheden:

• Boeking op C als normale parameter

Een loonmutatie op de parameter 'Waarde C' wordt alleen berekend als er geen formuleberekening is.

• Boeking op C overschrijft berekende formule uitkomst

Een loonmutatie op de parameter 'Waarde C' overschrijft de berekende formule van de looncomponent.

• Boeking op C wordt opgeteld bij berekende formule uitkomst

Een loonmutatie op de parameter 'Waarde C' wordt opgeteld bij de uitkomst van de berekende formule van de looncomponent.

Door een verkeerde inrichting van 'Methode parameter C', kan de loonmutatie van een afwijkende waarde niet naar voren komen in de salarisverwerking.

Voorbeeld:

Je boekt een afwijkende waarde op de looncomponent 'Overwerk 125%'. De loonmutatie neemt Profit niet mee in de salarisverwerking.

De oorzaak hiervan is dat de parameter 'Methode parameter C' in de looncomponent 'Overwerk 125%', de waarde Boeking op C als normale parameter heeft.

Als je de waarde aanpast naar Boeking op C overschrijft berekende formule uitkomst neemt Profit de loonmutatie wel mee in de salarisverwerking.

Methode parameter C aanpassen:

1. Ga naar: HRM / Organisatie / Cao.
  2. Open de eigenschappen van de cao.
  3. Ga naar het tabblad: Looncomponent.
  4. Open de eigenschappen van de looncomponent.
  5. Ga naar het tabblad: Parameter.

Profit toont alleen parameters die daadwerkelijk zijn ingericht.

6. Open de eigenschappen van de parameter 'Methode parameter C'.
  7. Ga naar het tabblad: Waarden.
  8. Klik op: Nieuw.
  9. Vul de begindatum, einddatum en waarde in. Het invullen van een einddatum is niet verplicht.
  10. Klik op: Voltooien.
  11. Klik op: Opslaan en sluiten.

Zie ook

Dubbele loonmutaties voorkomen

Profit kan voor je controleren of je in dezelfde periode twee keer (of meer) hebt geboekt op dezelfde looncomponent bij dezelfde medewerker en hetzelfde dienstverband. Aangezien dit de performance negatief kan beïnvloeden, kun je per looncomponent aangeven of dit gewenst is, met de instelling Waarschuwen bij dubbele boeking.

Dubbele loonmutaties voorkomen:

1. Ga naar: HRM / Organisatie / Cao.
  2. Open de eigenschappen van de cao.
  3. Ga naar het tabblad: Looncomponent.
  4. Open de eigenschappen van de looncomponent.
  5. Ga naar het tabblad: Geavanceerd.
  6. Bepaal of Profit je moet waarschuwen bij een dubbele boeking.

7. Klik op: Opslaan en sluiten.
Voorkeurwaarde in boekingslay-out

Je kunt in de velden van de boekingslay-outs een voorkeurwaarde opgeven. Door het opgeven van voorkeurwaarden versnel je het boekingsproces. Je geeft hierdoor niet iedere keer dezelfde waarde op voor de werkgever, periodetabel, jaar of maand. Tijdens het boeken, kun je nog wel de voorkeurwaarde aanpassen.

Je kunt de veldinstellingen vastleggen op twee niveaus:

• Beheerder

De veldinstellingen gelden voor alle gebruikers.

• Gebruiker

De veldinstellingen gelden alleen voor de betreffende gebruiker.

Naast het vastleggen van voorkeurwaarden in de boekingslay-out, kun je ook voorkeurwaarde vastleggen op velden in de wizards in Profit.

Voorkeurwaarde in boekingslay-out raadplegen:

1. Ga naar: HRM / Payroll / Boeken loonmutatie.

2. Klik met de rechtermuisknop op Werkgever.

Profit toont de instellingen voor het veld Werkgever.

3. Vink Voorkeurwaarde aan.
  4. Selecteer de werkgever bij Voorkeurwaarde.

Profit toont deze werkgever standaard bij het opstarten van het boekingsprogramma.

5. Klik op: Opslaan en sluiten.
  6. Klik op: Nee.
  7. Klik met de rechtermuisknop op Periode.
  8. Vink Laatst gekozen waarde aan.

Profit onthoudt de laatst opgegeven waarde in het veld Periode.

9. Klik op: Opslaan en sluiten.
  10. Klik op: Ja.
  11. Ga naar: HRM / Payroll / Boeken loonmutatie.

Je ziet de voorkeurwaarde bij Werkgever. Als je een waarde invult bij Periode en de functionaliteit opnieuw opent, dan zie je de laatst gekozen waarde staan.

Loonmutaties importeren

De variabele loonmutaties kun je importeren. De stappen voor het importeren zijn:

1. Importsjabloon downloaden
  2. Importbestand maken.
  3. Importbestand importeren in Profit.

Importsjabloon downloaden

Via de onderstaande links kun je importsjablonen downloaden in Excel-formaat.

Aandachtspunten:

• De importsjablonen zijn gebaseerd op een Profit licentie waarin veel gangbare activeringen zijn ingeschakeld. Heb je een andere licentie of andere activeringen, dan kun je de importsjablonen niet 1-op-1 gebruiken in jouw omgeving.
  • Je omgeving kan vrije inrichting bevatten (Management Tool). Vrije inrichting kan per omgeving verschillen, houd hier rekening mee bij het opzetten van je imports.
  • Importsjablonen met een voorloopscherm - zoals de import op organisaties en personen - hebben een voorloopscherm. In de te downloaden importdefinities is gebruik gemaakt van de standaardinstellingen van het voorloopscherm, voor zover dit mogelijk is.

Je kunt per werkgebied een ZIP-bestand downloaden met de importdefinities. AFAS heeft op dit moment de belangrijkste importdefinities beschikbaar gesteld.

Er is ook een Simplr-pagina met importdefinities en Excel-sjablonen. Deze is met name gericht op stamgegevens.

Importsjablonen downloaden:

Importsjablonen downloaden met Franse veldomschrijvingen:

Download de sjablonenImportbestand maken

Op basis van het importsjabloon maak je een importbestand. Je zorgt dat alle kolommen de juiste waarden bevatten.

In de kolom 'Looncomponent' vul je het externe nummer van de looncomponent.

Extern nummer looncomponent raadplegen:

1. Ga naar: HRM / Organisatie / Cao.
  2. Open de eigenschappen van de cao.
  3. Zoek het looncomponent op door op naam of stamnummer te zoeken.
  4. In de kolom Nr. staat het externe nummer.

Je vindt deze ook op het tabblad Algemeen in de eigenschappen van het looncomponent.

Importbestand importeren in Profit

Je kunt de variabele loonmutaties importeren via HRM / Beheer / Import medewerker Payroll / Loonmutatie.

De resultaten van de import controleer je via HRM / Payroll / Overzicht / Overzicht loonmutatie.

Direct naar

1. Loonmutaties inrichten
  2. Vaste loonmutaties
  3. Variabele loonmutaties
  4. Payroll Workflows inrichten
  5. Extern nummer looncomponent
  6. Meldingen bij loonmutatie met TWK