Rekenregel 10048: Toepassing dagtabel

Deze looncomponent zorgt voor de toepassing van de dagtabel in de rekenregels voor de loonheffing en de VCR franchise/maximum.

Naar aanleiding van meldingen van klanten over een onjuiste werking van de toepassing van de dagtabel heeft AFAS een gesprek aangevraagd met de Belastingdienst. Dit gesprek heeft plaatsgevonden en hieruit zijn een aantal heldere uitspraken voortgekomen die door ons zijn omgezet in algemene regelgeving.

Inhoud

Parameters

Volgnummer en omschrijving

  1. Berekenen Ja/Nee
  2. Toepassing dagtabel
  3. Onbetaald verlof
  4. Bijtelling auto
  5. Activeren in CAO
Basis CAO Stamnummer 100.006.520 Toepassing dagtabel

In de instantie Belastingdienst bij de medewerker kun je kiezen in Toepassing dagtabel:

  1. Standaard regelgeving (default)
  2. Geforceerd dagtabel toepassen
  3. Geforceerd periodetabel toepassen

Standaard regelgeving

Standaard wordt altijd de periodetabel toegepast die staat aangegeven op het tabblad Salaris in het veld Periodetabel. In de volgende situaties wordt daarvan afgeweken en wordt de dagtabel toegepast:

  1. Het veld Dagtabel geforceerd toepassen staat aangevinkt voor de medewerker
  2. Het betreft de eerste periode waarin de medewerker in dienst is gekomen OF de laatste periode waarin de medewerker in dienst is;
    EN het rooster wordt toegepast in Payroll;
    EN het aantal Roosterdagen is groter dan het aantal Contractdagen

    Toelichting:
    Iemand die in- of uitdienst treedt, waarbij het aantal roosterdagen groter is dan het aantal contractdagen (ongeacht het daadwerkelijk aantal gewerkte dagen) krijgt altijd de dagtabel toegepast.
  3. Het betreft de eerste periode waarin de medewerker in dienst is gekomen OF de laatste periode waarin de medewerker in dienst is;
    EN het rooster niet wordt toegepast in Payroll;
    EN het aantal kalenderdagen van het contract is ongelijk aan het aantal kalenderdagen van de periode

    Toelichting:
    Bij iemand die geen rooster heeft in Payroll (roosterdagen en contractdagen = 0) EN later dan de begindatum van de periode in dienst treedt OF iemand die uit dienst treedt eerder dan de einddatum van de periode krijgt de dagtabel toegepast.
  4. In de periode is onbetaald verlof geboekt EN de medewerker heeft geen auto van de zaak.

    Let op: 

    Voor parttimers geldt vanaf 1 januari 2007 een uitzondering op het toepassen van de dagtabel. Bij een parttimer die onbetaald verlof opneemt en die niet in het bezit is van een auto van de zaak en die uitbetaald wordt per periode, wordt de periodetabel toegepast i.p.v. dagtabel. Bij een fulltimer wordt in deze situatie de dagtabel toegepast.

Als bij een medewerker TWK ontstaat, kan dit leiden tot andere bedragen aan SV-premies en loonheffing.

Geforceerd dagtabel toepassen

Met deze optie wordt voor de betreffende medewerker gedurende de looptijd van de instantieregel altijd de dagtabel toegepast, ongeacht de regelgeving. Uiteraard is dit op eigen verantwoording.

Geforceerd periodetabel toepassen

Met deze optie wordt voor de betreffende medewerker gedurende de looptijd van de instantieregel altijd de periodetabel toegepast, ongeacht de regelgeving. Uiteraard is dit op eigen verantwoording.

Onbetaald verlof

In dit veld staat de grondslag waarin alle looncomponenten tellen voor onbetaald verlof. Dit is noodzakelijk voor een correcte toepassing van de dagtabel. Om berekeningen te kunnen maken op basis van de dagtabel, dienen vanaf nu altijd de dagen onbetaald verlof geboekt te worden.

Bijtelling auto

In dit veld telt de looncomponent voor de bijtelling van de auto met de waarde J of N.

Voorbeelden ter verduidelijking

Om bovenstaande beschrijving te verduidelijken volgen hieronder een aantal voorbeelden die zijn voorgelegd aan en goedgekeurd door de Belastingdienst:

  1. Een medewerker werkt volgens zijn rooster (dus doorgaans) vijf dagen per week (fulltime) en heeft vakantiebonnen. Deze medewerker neemt een dag onbetaald verlof op.
    Moet de dagtabel of de periodetabel worden toegepast?

    De bepaling van de tijdvaktabel is standaard afhankelijk van de loonbetalingsperiode die is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst. In dit geval wordt het loontijdvak onderbroken door onbetaald verlof, waardoor de dagtabel (voor loonheffing en VCR) moet worden toegepast. Of de medewerker wel of geen vakantiebonnen heeft maakt geen verschil. Een vakantiebon is namelijk een vorm van onbetaald verlof.

    Let op! Indien de medewerker op de onbetaalde verlofdag de beschikking heeft over een auto van de zaak, dan is er geen sprake van een onderbroken loontijdvak omdat er dan loon in natura wordt genoten. Is dit laatste van toepassing, dan moet de periodetabel worden toegepast.
  2. Een medewerker werkt volgens zijn rooster (dus doorgaans) vier dagen per week (parttime) en heeft vakantiebonnen. Deze medewerker neemt een dag onbetaald verlof op.
    Moet de dagtabel of de periodetabel worden toegepast?

    De bepaling van de tijdvaktabel is standaard afhankelijk van de loonbetalingsperiode die is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst. In dit geval wordt het loontijdvak onderbroken door onbetaald verlof. Vóór 01-01-2007 moet in deze situatie de dagtabel (voor loonheffing en VCR) worden toegepast. Indien de medewerker op de onbetaalde verlofdag de beschikking heeft over een auto van de zaak, dan is er geen sprake van een onderbroken loontijdvak omdat er dan loon in natura wordt genoten. Is dit laatste van toepassing, dan moet de periodetabel worden toegepast.

    Vanaf 01-01-2007 moet in deze situatie standaard de periodetabel (voor loonheffing en VCR) worden toegepast.

    Of de medewerker wel of geen vakantiebonnen heeft maakt geen verschil. Een vakantiebon is namelijk een vorm van onbetaald verlof.

    Let op! Vanaf 01-01-2007 geldt voor parttime medewerkers die een dag onbetaald verlof opnemen dat desondanks toch de periodetabel mag worden toegepast. Deze wijziging is in de loop van 2007 bekend geworden en zal per 01-01-2008 in Profit worden gewijzigd om massale TWK's in 2007 te voorkomen.
  3. Een medewerker werkt volgens zijn rooster (dus doorgaans) vijf dagen per week (fulltime) en heeft geen vakantiebonnen. Deze medewerker neemt een dag onbetaald verlof op.
    Moet de dagtabel of de periodetabel worden toegepast?

    Zie het antwoord op case 1.
  4. Een medewerker werkt volgens zijn rooster (dus doorgaans) vier dagen per week (parttime) en heeft geen vakantiebonnen. Deze medewerker neemt een dag onbetaald verlof op.
    Moet de dagtabel of periodetabel worden toegepast?

    Zie het antwoord op case 2.
  5. Een oproepkracht werkt op wisselende dagen zonder vast rooster. In de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de werkgever het salaris per 4 weken uitbetaald. Deze medewerker werkt in een periode minder dan 20 dagen.
    Moet de dagtabel of periodetabel worden toegepast?

    De bepaling van de tijdvaktabel is standaard afhankelijk van de loonbetalingsperiode die is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst. In dit geval is overeengekomen het salaris per 4 weken uit te betalen, dus moet de 4 weken periodetabel (voor loonheffing en VCR) worden toegepast. Als de werkgever in praktijk toch per dag betaald, dan moet alsnog de periodetabel worden toegepast. De arbeidsovereenkomst is dus leidend.
  6. Een oproepkracht werkt op wisselende dagen zonder vast rooster. In de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de werkgever het salaris per 4 weken uitbetaald. Deze medewerker werkt in een periode precies 20 dagen.
    Moet de dagtabel of periodetabel worden toegepast?

    Zie het antwoord op case 5.
  7. Een oproepkracht werkt op wisselende dagen zonder vast rooster. In de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de werkgever het salaris per 4 weken uitbetaald. Deze medewerker werkt in een periode 22 dagen.
    Moet de dagtabel of periodetabel worden toegepast?

    Zie het antwoord op case 5.
  8. Een oproepkracht werkt op wisselende dagen met vast rooster. In de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de werkgever het salaris per 4 weken uitbetaald. Deze medewerker werkt in een periode 22 dagen.
    Moet de dagtabel of periodetabel worden toegepast?

    Zie het antwoord op case 5.

    Let op! Het aantal gewerkte dagen moet worden gemaximeerd op het maximum van de periodetabel (4 weken = 20 dagen; maand = 21,75 dagen).
  9. Een oproepkracht werkt op wisselende dagen zonder vast rooster. In de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de werkgever het salaris per dag uitbetaald. Deze medewerker werkt in een periode 20 dagen.
    Moet de dagtabel of periodetabel worden toegepast?

    De bepaling van de tijdvaktabel is standaard afhankelijk van de loonbetalingsperiode die is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst. In dit geval is overeengekomen het salaris per dag uit te betalen, dus moet de dagtabel (voor loonheffing en VCR) worden toegepast. Als de werkgever in praktijk toch per 4 weken of per maand betaald, dan moet alsnog de dagtabel worden toegepast. De arbeidsovereenkomst is dus leidend.