OHW-methode 3 vernieuwd (Profit 1)

Vanwege nieuwe richtlijnen is de onderhanden werk-methode 3, Op basis van voortgangspercentage, aangepast. Het is namelijk niet meer voldoende om alleen het tussentijds resultaat te verantwoorden. Daarom worden nu in de winst & verlies rekening de netto-omzet en de kosten opgevoerd, wat per saldo het tussentijds resultaat per periode verantwoordt in de verslaglegging.

De verslaglegging bij deze methode is als volgt aangepast:

  • Balans: Onderhanden projecten met een positief onderhanden projectensaldo worden aan de activakant van de balans gepresenteerd. Projecten met een negatief onderhanden projectsaldo zie je aan de passivakant.
  • Winst & Verlies: Opbrengsten uit onderhanden projecten worden alleen nog als Netto-omzet gepresenteerd in de W&V.

    De in een periode gemaakte Kosten moeten ook gepresenteerd worden in de W&V. Per saldo is dit dan een eventueel tussentijds resultaat of verlies, wat elke periode gedurende het project wordt verantwoord.

Daarnaast kun je bij deze methode nu een voorziening boeken.

Bouw

Tenslotte is voor de Bouw branche in Profit een aansluiting gemaakt tussen de projectprognoses en het tussentijds resultaat, zodat die direct in Financieel geboekt kunnen worden. Bij aanmaak en actualisatie van de periode ‘Tussentijds resultaat’ worden de waarden uit de projectprognoses (van de afgesloten projectprognoseregel) overgenomen. Dit is alleen beschikbaar bij de Bouw-activering.

Let op:

We raden je aan de nodige instellingen hiervoor met ingang van het nieuwe boekjaar te gaan gebruiken.

Werking in Profit voor en na overgang op de nieuwe methode

Oude situatie: Periodiek wordt de ‘Tussentijds resultaatboeking’, de winst op de laatste dag van de periode gejournaliseerd op de ‘Grootboekrekening’ van boekingssoort 20.

Nieuwe situatie: Periodiek wordt de ‘Tussentijds resultaatboeking’ op de laatste dag van de periode gejournaliseerd op de ‘Grootboekrekening’ van boekingssoort 20. Voor de balans wordt daarin bepaald of er een winst- (boekingssoort 20) of verliesstand (boekingssoort 29) wordt geboekt. Voor de resultatenrekening wordt een verdeling gemaakt naar ‘Netto omzet’ en ‘Kosten’.

Daarna wordt voor alle actieve projecten samen bepaald welke waarde aan de Passiva- (schulden) zijde van de balans moet worden verantwoord en wordt een overlopende post op de ‘Rekening balans’ geboekt voor de verslagleggingsperiode.

Welke velden en instellingen krijg je erbij?

De functionaliteit is nu bij gebruik van methode 3 uitgebreid:

  • In de projecten instellingen, tabblad Integratie, is het veld Resultaat splitsen beschikbaar.

    Als je dit veld aanzet wordt de boekingssoort 29 toegevoegd voor Voorziening verlies en wordt bij vier boekingssoorten (2, 8, 20 en 29) de rekening Balans verplicht om de balansrekening voor de Overlopende post-boeking op te geven.

    En er komen twee velden bij als je de Voorziening toevoegt via Tussentijds resultaat.

    In de Bouw-template met de Bouw-activering staat dit veld standaard aan.

    Let op:

    Instellen van het veld Resultaat splitsen kan niet teruggedraaid worden.

    Na activering zullen de bestaande POC projecten direct volgens deze methode worden verwerkt. Richt dit eerst in een testomgeving in en test het daar! We adviseren om dit met ingang van het nieuwe boekjaar definitief om te zetten.

  • Eén nieuwe Methode projectvoortgang, per project in te stellen:
    • De methode Op basis van facturatie (Verkoopbedrag realisatie / Totale aanneemsom) is algemeen toepasbaar. Dit houdt in dat het percentage in het Tussentijds resultaat op basis van verkoopwaarden wordt bepaald.

Zie ook:

Direct naar

  1. OHW-methode 3 obv voortgangspercentage (POC)