Overstappen naar OHW-methode 3 per nieuw boekjaar

Als je OHW 1 of de oude OHW 3 methode gebruikte kun je per het nieuwe boekjaar overgaan op de nieuwe OHW 3-methode.

Let op:

Gebruikte je al de oude OHW 3-methode in combinatie met de Bouw-activering, dan is het met Profit 1 verplicht geworden om met projectprognoses te werken. Bij aanmaak en actualisatie van de periode ‘Tussentijds resultaat’ worden namelijk de waarden uit de projectprognoses (van de afgesloten projectprognoseregel) overgenomen.

Lees hier meer over het gebruik.

Inhoud

Van oude OHW 3 naar nieuwe OHW 3 per nieuw boekjaar

Als je vanaf het nieuwe boekjaar van de oude methode 3 wilt overgaan naar de vernieuwde methode 3 moet je onderstaande instellen. Doe dit ruim voor 1 januari in een test omgeving. Doe dit met ingang van het nieuwe boekjaar in je live omgeving.

De stappen zijn:

  1. Vink het veld Resultaat splitsen aan. Dit doe je in de Projecten-instellingen.

    Let op:

    Dit veld kun je niet meer uitzetten!

  2. Voeg grootboekrekeningen toe waarmee je zowel aan de Activa als aan de Passiva over OHW-opbrengst en kostenrekeningen beschikt.
  3. Voeg de nieuwe boekingssoort toe als integratierekeningen en stel deze en de bestaande in:
    • Boekingssoorten 2, 8 en 20 heb je al. Stel daar het veld Rekening balans in.
    • Voeg de nieuwe boekingssoort 29 toe en stel deze in voor zowél de Rekening als de Rekening balans betreft.
Werking OHW 3 voor en na overgang

De oude OHW 3-methode werkte als volgt: Periodiek wordt de ‘Tussentijds resultaatboeking’, de winst op de laatste dag van de periode gejournaliseerd op de ‘Grootboekrekening’ van boekingssoort 20.

Bij de nieuwe OHW 3 methode werkt als volgt: Periodiek wordt de ‘Tussentijds resultaatboeking’ op de laatste dag van de periode gejournaliseerd op de ‘Grootboekrekening’ van boekingssoort 20. Voor de balans wordt daarin bepaald of er een winst- (boekingssoort 20) of verliesstand (boekingssoort 29) wordt geboekt. Voor de resultatenrekening wordt een verdeling gemaakt naar ‘Netto omzet’ en ‘Kosten’.

Daarna wordt voor alle actieve projecten samen bepaald welke waarde aan de Passiva- (schulden) zijde van de balans moet worden verantwoord en wordt een overlopende post op de ‘Rekening balans’ geboekt voor de verslagleggingsperiode.

Welke velden en instellingen krijg je erbij?

De functionaliteit is bij gebruik van de vernieuwde methode 3 uitgebreid:

  • In de projecten instellingen, tabblad Integratie, is het veld Resultaat splitsen beschikbaar.

    Als je dit veld aanzet wordt de boekingssoort 29 toegevoegd voor Voorziening verlies en wordt bij vier boekingssoorten (2, 8, 20 en 29) de rekening Balans verplicht om de balansrekening voor de Overlopende post-boeking op te geven.

    En er komen twee velden bij als je de Voorziening toevoegt via Tussentijds resultaat.

    In de Bouw-template met de Bouw-activering staat dit veld standaard aan.

    Let op:

    Instellen van het veld Resultaat splitsen kan niet teruggedraaid worden.

    Na activering zullen de bestaande POC projecten direct volgens deze methode worden verwerkt. Richt dit eerst in een testomgeving in en test het daar! We adviseren om dit met ingang van het nieuwe boekjaar definitief om te zetten.

  • Eén nieuwe Methode projectvoortgang, per project in te stellen:
    • De methode Op basis van facturatie (Verkoopbedrag realisatie / Totale aanneemsom) is algemeen toepasbaar. Dit houdt in dat het percentage in het Tussentijds resultaat op basis van verkoopwaarden wordt bepaald.

Van OHW 1 naar OHW 3 per nieuw boekjaar (o.a. Bouw)

Als je met de Bouw-activering gebruik maakt van de projectprognoses, berekent Profit vanaf nu bij methode 3 automatisch het tussentijds resultaat. Hieruit volgen dan de journaalposten voor de financiële periodeafsluitingen.

Hierbij geldt:

  • Bij aanmaak en actualisatie van de periode ‘Tussentijds resultaat’ neemt Profit de waarden uit de projectprognoses over.

    Let op:

    Gebruikte je al de oude OHW 3-methode in combinatie met de Bouw-activering, dan is het met Profit 1 verplicht geworden om met projectprognoses te werken.

  • De perioderegel ‘Tussentijds resultaat’ wordt alleen aangemaakt op een afgesloten projectprognoseregel.
  • De berekening van het projectresultaat bij verlies wordt voor 100% geboekt (dus geen POC, maar boeken van een voorziening). Positieve resultaten boekt Profit wel op basis van voortgang.

    Let op:

    Met de activering Bouw wordt ‘Tussentijds resultaat' altijd per Project geregistreerd en niet per Projectfase (er is geen fasering in Werkbegroting en Projectprognose).

Als je van methode 1 wilt overgaan naar de vernieuwde methode 3 moet je onderstaande instellen. Doe dit ruim voor je nieuwe boekjaar in een test omgeving. Doe dit met ingang van het nieuwe boekjaar in je live omgeving.

  1. Vink het veld Resultaat splitsen aan.

    Let op:

    Dit veld kun je niet meer uitzetten!

  2. Voeg grootboekrekeningen toe waarmee je zowel aan de Activa als aan de Passiva over OHW-opbrengst en kostenrekeningen beschikt.
  3. Voeg de boekingssoorten 2, 8, 20 en 29 toe als integratierekeningen en stel deze in.
  4. Stel de nieuwe methode in per project (in het nieuwe boekjaar)

Direct naar

  1. OHW-methode 3 obv voortgangspercentage (POC)