Facturen inlezen via de Scan & herken oplossing van AFAS

Met de Scan & herken oplossing (Scanbox) van AFAS kun je PDF-facturen automatisch herkennen, zodat je ze snel kunt boeken. Hierdoor hoef je ontvangen PDF-facturen niet meer handmatig over te typen.

In dit artikel is gave nieuwe functionaliteit verwerkt die is uitgeleverd met een patch op Profit 2.

Let op:

Deze nieuwe, gratis functionaliteit is beschikbaar vanaf 1 februari 2024. Op gebruik is een fair-use voorwaarde van toepassing. Dit houdt in dat je deze functionaliteit alleen gebruikt voor het verwerken van facturen in de administratie van de eigen organisatie. De functionaliteit is niet bedoeld voor dienstverlening aan derden.

Om deze functionaliteit te gebruiken, moet je de activering Scan en herken inkoopfacturen inschakelen. Scan & herken werkt alleen voor facturen die je NA het inschakelen van de activering hebt ingelezen.

Deze helppagina is een aanvulling op het werken met e-facturen. Zorg ervoor, dat je bekend bent met de werking van e-facturen.

Deze functionaliteit is niet beschikbaar in Profit Small Business en in de Caribbean.

Inhoud

Inrichting

Voordat je deze functionaliteit kunt gebruiken, moet je deze inrichten.

Inrichting e-facturen:

De inrichting van e-facturen is ook nodig voor het inrichten van Scan & herken.

Functionaliteit activeren:

Dit onderdeel is alleen relevant voor het gebruik van Scan & herken.

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de productie-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

 • Scan en herken inkoopfacturen

Activering inschakelen in een omgeving

PDF-bestanden inlezen

Je kunt inkoopfacturen handmatig of via de Communicatieservice (vanuit een e-mailbox of vanuit een map) inlezen. Je kunt inkoopfacturen met en zonder UBL-bestand tegelijk inlezen:

 • Inkoopfacturen met PDF en UBL

  De afhandeling van inkoopfacturen met PDF en UBL verloopt zoals je gewend bent, hier is niets in veranderd met de introductie van Scan & herken. Zie verder Inkoopfacturen ontvangen, inlezen en verwerken.

 • Inkoopfacturen met PDF, maar zonder UBL

  PDF-bestanden die je hebt ingelezen via een e-mailbox of vanuit een map, worden getoond in Financieel / Crediteur / E-factuur. Deze e-facturen worden altijd ingelezen in de eerste administratie (meestal is dit administratie 1). Als je PDF-bestanden handmatig inleest, kun je zelf bepalen in welke administratie ze terechtkomen.

Ongeacht de wijze van inlezen komen de ingelezen bestanden altijd in de financiƫle wachtrij terecht.

Zie verder:

Ingelezen PDF-bestanden controleren

Als de inkoopfacturen verwerkt zijn via Scan & herken, kun je deze controleren en boeken. Profit zal tijdens het scannen - voor zover mogelijk - de kop van de factuur vullen (crediteurgegevens en de totaalbedragen van de factuur). Hierna kan je de inkoopjournaalpost bewerken.

Een van de belangrijkste onderdelen is uiteraard het herkennen van de correcte crediteur. Hiervoor gebruikt Profit achtereenvolgens de volgende gegevens:

 • KvK-nummer
 • Btw-nummer
 • Bankrekeningnummer
 • Adres

Ingelezen inkoopfacturen controleren:

 1. Ga naar: Financieel / Crediteur / E-factuur.
 2. Open de weergave Openstaande e-facturen.
 3. In het veld Type factuur in de weergave, zie je of het gaat om een PDF of UBL. Bij een PDF wordt Scan & herken toegepast.
  • Als je dubbelklikt op een type PDF, dan worden de eigenschappen van de e-factuur geopend. Via de actie Boeken journaalpost kun je de inkoopjournaalpost bewerken.
  • Als je dubbelklikt op een type UBL, dan wordt het boekingsprogramma E-facturen verwerken geopend, waarmee de e-factuurregels met de ontvangsten en/of verplichtingen en/of projecten gematched kunnen worden. Zie verder E-factuur met e-factuurregels raadplegen en handmatig verwerken.

  Als het scanproces van een PDF nog bezig is, dan kun je de eigenschappen van een e-factuur wel raadplegen maar niet wijzigen (de velden zijn grijs). Als je dan op Boeken journaalpost klikt, dan kan je het scanproces afbreken. Hierdoor wordt het herkennen van velden niet voortgezet en moet je alle gegevens verder handmatig invullen.

 4. Controleer de status van de PDF-facturen:
  • Te boeken

   De PDF is volledig herkend. Dubbelklik op de factuur of klik op de actie Eigenschappen om te controleren hoe de matching voor bepaling van de crediteur en de kop van de factuur is toegepast. Met de actie Boeken journaalpost kan je de inkoopjournaalpost bewerken.

  • Onbekende crediteur

   De crediteur is niet herkend.

   Crediteur aanmaken of bepalen

  • Bezig met scannen

   De PDF zit nog in het scanproces. Als een e-factuur deze status lang houdt, kijk dan in de wachtrij financieel wat er aan de hand is.

   Bij deze status kun je de eigenschappen raadplegen, maar niet wijzigen (de velden zijn grijs). Als je klikt op Boeken journaalpost, kan je het scannen afbreken en de e-factuur handmatig boeken.

 5. Bij inkoopfacturen met de status Te boeken klik je op de status Boeken journaalpost. Dit is een verplichte stap (in tegenstelling tot de verwerking van e-facturen met een UBL-bestand).

Als je het boeken afrondt, wordt de e-factuur gejournaliseerd. Het journaliseren start de workflow Beoordelen inkoopfactuur waarmee je de factuur laat beoordelen door de verantwoordelijke beoordelaar. Dit verschilt niet van het journaliseren en beoordelen van e-facturen met een UBL-bestand.

Velden vullen vanuit de PDF:

Je kunt velden vanuit de PDF overnemen in de eigenschappen van de efactuur. Dit is alleen mogelijk in de eigenschappen van de e-factuur, niet in de boekingslay-out.

 1. Ga naar: Financieel / Crediteur / E-factuur.
 2. Open de weergave Openstaande e-facturen.
 3. Open de eigenschappen van de e-factuur.
 4. Selecteer een tekst/bedrag in de e-factuur en klik op de linkermuisknop. Je ziet nu een aantal velden waarin je tekst of bedrag kunt overnemen. De mogelijkheden zijn afhankelijk van hetgeen je geselecteerd hebt.

Direct naar

 1. E-factuur (inkoopfactuur)
 2. E-factuur inrichten (inkoopfactuur)
 3. E-factuur inlezen
 4. Ingelezen e-factuur raadplegen
 5. Nieuwe inkooprelatie aanmaken voor e-factuur met onbekende crediteur
 6. Bijlage pdf van e-factuur raadplegen
 7. E-factuur met e-factuurregels verwerken en journaliseren
 8. E-factuur boeken als inkoopfactuur
 9. E-facturen verwerken
 10. E-factuur overslaan bij het boeken als inkoopfactuur
 11. Pdf-factuur inlezen en boeken als inkoopfactuur
 12. E-facturen collectief verwijderen
 13. Workflow E-factuur in InSite
 14. Condities in de workflow E-factuur
 15. Van UBL naar e-factuur (inkoopfactuur)
 16. Stappen automatisch verwerken e-facturen
 17. Scan & herken oplossing voor PDF facturen