Extra verlofrecht berekenen

Medewerkers kunnen recht hebben op extra verlof op basis van functietype, leeftijd of dienstjaren. Profit kent extra verlof automatisch toe als de medewerker hiervoor in aanmerking komt, op basis van de instellingen van het betreffende type verlof. Profit bepaalt het recht op extra verlof op basis van dienstjaren op basis van het veld Datum in dienst (ivm. dienstjaren) in het contract van de medewerker.

Voorbeeld: 

Je kent extra verlof toe op basis van leeftijd:

Leeftijd

Extra verlof

45

8 uur

50

16 uur

55

32 uur

57

40 uur

etc.

 

De berekening van extra verlof komt overeen met de berekening van normaal perioderecht: een fulltime-medewerker heeft recht op het volledige extra verlofrecht. Bij een parttime-medewerker zal Profit het perioderecht herberekenen op de standaardwijze.

Let op:

Voor extra verlof geldt dat deze reeds wordt toegekend aan begin van het boekjaar! De berekening is wellicht prorata, maar het verlofrecht wordt aan het begin van boekjaar al toegekend.

Inhoud

Extra verlof bij één peildatum

Profit bepaalt het extra verlof aan het begin van de verlofperiode (mits de medewerker dan in dienst is). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een peildatum: als de medewerker op de peildatum voldoet aan de voorwaarde, zal Profit het extra verlof toekennen.

Voorbeeld: (vervolg):

De peildatum is 1 juli. De verlofperiode is een kalenderjaar.

Een medewerker wordt 45 op 15 mei 2020.

Profit zal aan het begin van 2020 het verlofrecht over het gehele jaar berekenen. Op de peildatum 1 juli 2020 is de medewerker 45 jaar oud. Daarom kent Profit 8 uur extra verlof toe.

In het jaar 2020 zal de medewerker 50 worden. Als de medewerker dan nog in dienst is, zal Profit 16 uur extra verlof toekennen. Het extra verlof van de voorgaande drempel (45 jaar) vervalt en het extra verlof van de tweede drempel (50 jaar) wordt toegekend.

Extra verlof bij twee peildatums

In de instellingen van een type verlof kunnen twee peildatums zijn vastgelegd. Als een medewerker op de eerste peildatum niet voldoet aan de voorwaarde, maar op de tweede peildatum wel, dan wordt het extra verlof voor 50% toegekend. In de volgende verlofperiode wordt het verlof voor 100% toegekend.

Voorbeeld: (vervolg):

De peildatums zijn 1 januari en 1 juli. De verlofperiode is een kalenderjaar.

Een medewerker wordt 50 op 15 mei 2020.

Profit zal aan het begin van 2020 het verlofrecht over het gehele jaar berekenen:

  • Op de eerste peildatum is de medewerker 49 jaar. Profit kent 50% van het extra verlofrecht toe. Het basisrecht is 8 uur. 50% van het basisrecht is 4 uur.
  • Op de tweede peildatum is de medewerker 50 jaar. Profit kent 50% van het extra verlofrecht toe. Het basisrecht is 16 uur. 50% van het basisrecht is 8 uur.

In totaal is het extra verlofrecht: 4 + 8 = 12 uur.

Profit kent in 2021 het extra verlof op basis van de leeftijd van 50 jaar volledig toe (16 uur).

Pro rata berekening (in- en uitdiensttreding)

Als de medewerker tijdens het jaar in- of uit dienst treedt, wordt het verlof pro rata toegekend. Dit geldt ook als de medewerker een parttime dienstverband heeft, want het verlofrecht is altijd gebaseerd op een fulltime dienstverband.

Het kan voorkomen dat een medewerker tijdens een verlofperiode voldoet aan de voorwaarde (op basis van leeftijd), maar eerder al uit dienst treedt.Profit zal het extra verlof dan herberekenen.

Voorbeeld: (vervolg):

De peildatum is 1 juli. De verlofperiode is een kalenderjaar.

Een medewerker wordt 45 op 15 mei 2020.

De medewerker treedt uit dienst op 1 mei 2020. De medewerker heeft recht op extra verlof in het jaar dat hij 45 wordt, ook al treedt hij eerder uit dienst. Het verlof wordt pro rata toegekend.

Bij verlof op basis van functietype kan ook een pro rata berekening plaatsvinden als de medewerker een ander functietype krijgt tijdens de verlofperiode.

Berekening verlofrecht bij in- en uitdiensttreding

Profit berekent eerst het voltijd verlofrecht per verlofperiode (bijvoorbeeld jaar), niet rekening houdend met in- en uitdienst.

Een voorbeeld met peildatum 1 januari en 1 juli bij extra verlof op basis van leeftijd:

  • Op peildatum 1 januari heeft de medewerker een bepaalde leeftijd. Hij heeft daarmee recht op de helft van het jaarrecht behorend bij deze leeftijd. Het maakt niet uit dat de medewerker toen nog niet in dienst was.
  • Op peildatum 1 juli heeft de medewerker een leeftijd waarbij meer verlof toegekend wordt dan op de eerste peildatum. Hij heeft daarmee recht op de helft van het jaarrecht behorend bij deze leeftijd.

Vervolgens berekent Profit dit recht naar rato op basis van 'roosteruren volgens contract' / 'jaaruren volgens cao'.

  • Roosteruren: Het aantal werkdagen die de medewerker in dienst is tot het einde van het jaar (bijvoorbeeld 01-08-2019 t/m 31-12-2019) maal het aantal uur per dag.
  • Jaaruren: Het aantal werkdagen in de periode van 01-01-2019 t/m 31-12-2019 maal het aantal uren per dag.

Met deze gegevens berekent Profit vervolgens het extra verlof:

Uitkomst beide peildata * roosteruren / jaaruren = extra verlof

Samenloop verschillende soorten extra verlof

Het kan voorkomen dat een medewerker recht heeft op verschillende soorten extra verlof. Recht op extra verlof op basis van functietype wordt altijd toegekend, eventueel in combinatie met extra op basis van leeftijd of dienstjaren.

  • Leeftijd en/of dienstjaren

    Deze soorten extra verlof kunnen tegelijk van toepassing zijn. Je bepaalt per type verlof of Profit alleen de hoogste van de twee soorten toekent, of beide bij elkaar telt.

  • Functietype

    Extra verlof op basis van functietype wordt altijd toegekend, ongeacht instellingen ten aanzien van leeftijd en dienstjaren.

Afronding verlofrecht

Wanneer je bij de werkgever als voorkeurswaarde hebt aangegeven dat het verlof moet worden afgerond, zal het totaal van het basis perioderecht en extra perioderecht worden genomen.

Voorbeeld:

Onder de voorkeurswaarde HRM bij de werkgever is ingesteld om op halve uren af te ronden. Wanneer het extra perioderecht op 43,2 uur uitkomt en het basis perioderecht is 150 uur, dan is het totaal 193,2. Het basis perioderecht zal dan verhoogt worden naar 150,3 om de afronding naar halve uren te maken.